Ugrás a tartalomhoz

Közel 121 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba

2024. március 12.

120.990-en jelentkeztek a 2024 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre.

Közel 121 ezren nyújtottak be érvényes jelentkezést a 2024. szeptemberben induló képzésekre. A jelentkezők 67%-a alapképzésre, 20%-a mesterképzésre, 10%-a osztatlan szakokra, 3 %-a pedig felsőoktatási szakképzésre jelentkezett.

A tavalyi évhez képest erősödött a vidéki egyetemek iránti érdeklődés. Szintén az átlagnál jobban nőtt az érdeklődés az MTMI képzések, azaz a műszaki, informatika, természettudományi képzési területek szakjai iránt, valamint az agrár, a pedagógusképzés, az orvos- és egészségtudomány képzési területek iránt is.

Az alapképzések közül első helyen a legtöbben gazdálkodási és menedzsment, pszichológia, kereskedelem és marketing, mérnökinformatikus, illetve óvodapedagógus képzést jelöltek meg.

Hamarosan elindul az e-ügyintézési időszak, és a felvételizők az E-felvételiben nyomon követhetik a rögzített adataikat, ellenőrizhetik a feltöltött dokumentumaikat, illetve azok feldolgozottságát, elbírálását, valamint később láthatják a rögzített/átvett eredményeiket és a felvételi pontszámaikat is. 2024. július 10-ig van lehetőségük a felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett dokumentumaik, eredményeik feltöltésére, valamint egyetlen alkalommal módosíthatják is a jelentkezési helyek sorrendjét. Új lehetőség a jelentkezés során megjelölt képzési helyek telephelyének a módosítása.

Átalakult a felsőoktatási felvételi szakmai vizsga rendszere, ennek esetében a jelentkezési határidő április 30.

Az idei felvételi eljárásban változott az alap- és osztatlan képzések esetében a pontszámítás: az egyetemek, főiskolák határozzák meg, hogy milyen eredményekért, követelményekért adnak úgynevezett intézményi pontokat (legfeljebb 100 pontot) a tanulmányi és az érettségi pontok mellé (maximum 400 pont). Az elmúlt évekhez képest az érettségi pont számítása esetében az emelt szintű érettségiért járó pontokat 100%-os értéken, a középszintű érettségiért járókat pedig 67%-os értéken számítják át. A változások az ügyintézési folyamatokat is érintik, melyről bővebb információ az E-felvételi felületén olvasható.

A ponthatárokat várhatóan 2024. július 24-én hirdetik ki.

vissza az előző menü szintre
ugrás a lap elejére
ugrás a főoldalra
vissza a normál változatra