Sound in the Silence

Középiskolai tanárok és diákok jelentkezését várják egy nemzetközi oktatási projektre, amely a művészet és a történelem határterületeit öleli fel. Jelentkezési határidő tanároknak: 2022. június 5.

A Sound in the Silence elnevezésű interdiszciplináris projektet idén már nyolcadik alkalommal szervezi meg az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata és a hamburgi MOTTE Egyesület, mindig az adott helyszín partnereivel együttműködve. Tanárok 14–18 éves diákjaikkal egy különleges, innovatív projektre jelentkezhetnek, amely történelmi emlékhelyek megtekintését, valamint az ott szerzett ismeretek kreatív, művészi feldolgozását lehetővé teszi.

A Sound in the Silence projekt a művészet, az oktatás és a történelem határmezsgyéjén mozog. A különböző országokból érkező fiatalok tanáraikkal együtt olyan európai helyszíneken találkoznak, amelyeket különös módon ráztak meg a 20. századi történelem viharai. (A Sound in the Silence projekt eddigi helyszínei: Neuengamme, Borne Sulinowo, Gdańsk, Oświęcim/Terchová, Ravensbrück, Varsó és Bréma voltak.) A projekt célja, hogy a legfiatalabb európai nemzedék végiggondolja közös múltunk nehéz aspektusait. A projektben minden alkalommal négy különböző ország egy-egy csoportja – egy-egy tanár és hét diákja – vesz részt. Az idei résztvevők Litvániába vagy Ausztriába utaznak, ahol megismerkednek a II. világháborús náci bűncselekményekkel: 2022. szeptember 28-tól október 5-éig a kaunasi (litvániai) IX. Sz. Erőd Múzeuma, majd október 8-ától 16-áig Ausztriában az egykori koncentrációs tábor: a Gusen és Mauthausen Emlékhely lesz a projekt helyszíne.

A sorsfordító történelmi események megismerése a csoport közös művészi tevékenységének kiindulópontját és inspirációját képezi. Az emlékhelyek megtekintése mellett a fiatalok színjátszó-, zene-, tánc- és kreatív írás foglalkozásokon vesznek részt, amelyeket szakképzett oktatók vezetnek. A nemzetközi csoport így különböző művészek támogatásával készül fel közös fellépésére, amelyet a helyi közönség tekint meg.

A tanárok jelentkezésüket 2022. június 5-éig küldhetik el a https://sisrecruitment.enrs.eu/ címen elérhető űrlapon keresztül.
További információk a projektről: https://enrs.eu/edition/sound-in-the-silence-2022-23

A projekt eredeti leírása innen tölthető le, plakátja pedig innen.

Nyomtatás

CÍMKÉK

pályázatok