Új régészeti kiállítás és múzeumpedagógiai foglalkozások a budai Várban

„Az első bástya" címmel új régészeti kiállítás nyílt a budai Várnegyedben. A Táncsics Mihály utca 9. szám alatt bejárható egy Magyarországon egyedülálló erődítmény: az Erdélyi bástya feltárt területe, és megtekinthető az ott előkerült gazdag leletanyag egy része is. Iskolai csoportoknak elérhetők múzeumpedagógiai foglalkozások is, amelyeken a diákok a török kor egyik legizgalmasabb helyszínén szerezhetnek információt a 16. századi Magyarország életéről, és bepillantást nyerhetnek a régészek munkájába is.

„AZ ELSŐ BÁSTYA" – POP-UP KIÁLLÍTÁS EGY ERŐDÍTMÉNY REJTETT KINCSEIRŐL KÉT HELYSZÍNEN

2019. május 24-én a Várkapitányság Nonprofit Zrt. a budai Vár egy újabb, értékes régészeti értékeket rejtő és páratlan panorámát nyújtó területét nyitotta meg a nagyközönség számára. A Táncsics Mihály utca 9. szám alatti ingatlan kertjében régészeti sétány vezet végig az Erdélyi bástya területén, ahol a budai Vár több periódusban kialakított védelmi rendszerének egyik legjelentősebb, legjobb állapotban megmaradt, több méter magas felmenő falakkal rendelkező részlete került napvilágra.

A kiállítás részeként iskolai csoportoknak – előzetes bejelentkezést követően – vezetett múzeumpedagógiai foglalkozásokat biztosítanak. A foglalkozásokon a résztvevők a török kor egyik legizgalmasabb helyszínén szerezhetnek információt a 16. századi Magyarország hétköznapi és politikai életéről, az ásatási helyszín segítségével pedig játékos formában nyerhetnek bepillantást a régészek szerteágazó tevékenységeibe.

A helyszín és a kiállítás bemutatása

A Táncsics Mihály utca 9. szám alatti örökségvédelmi helyszín az évszázadok során számos fontos szerepet töltött be, hiszen előbb a magyar királyok lakhelyéül szolgált, később pedig tulajdonosai között találjuk a budaszentlőrinci pálosokat, valamint a gúti Országh családot is. Szapolyai I. János király parancsára az 1530-as évek elején itt épült fel az Erdélyi bástya, melyet I. Ferdinánd hadserege több hónapon keresztül ostromolt. Falai a 18. század elejéig magasan álltak, egészen addig, amíg ki nem alakították a ma is látható Szent József-bástyát a Szent József-lőportárral együtt.

A területen 2018-ban a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma által végzett ásatás során előkerült leletanyag mellett bemutatják, hogy milyen szerepet töltött be az Erdélyi bástya a magyarországi várvédelemben. Az érdeklődők testközelből szemlélhetik meg az egykori bástya falait, a Szent József-lőportárban található interaktív tárlaton pedig a kulisszák mögé tekintve élhetik át, mit is jelenthetett több száz évvel ezelőtt a kor hadászati elvárásainak eleget tenni.

A kiállítás megtekinthető: 2019. május 25. és 2019. október 31. között, mindennap 10.00-től 18.00 óráig

Helyszín: 1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 9.

További információ: https://budapopup.hu/

Jelentkezés: +36 30 153 0673, info@budapopup.hu)

Jegyár diákcsoportok részére*: 500 Ft/fő [10–30 főig, 10 fő után egy kísérőnek ingyenes]

* Tartalmazza a helyszínen tartott vezetést és a kiállítást, illetve az előzetes bejelentkezést igénylő múzeumpedagógiai foglalkozást.