Művészeti verseny „A Szent Korona és a magyar királyi koronázási jelvények” címmel

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatási Hivatal általános és középiskolás tanulóknak meghirdeti „A Szent Korona és a magyar királyi koronázási jelvények” című művészeti versenyt.


Kategóriáik:

 • I. kategória 1–2. évfolyam
 • II. kategória 3–4. évfolyam
 • III. kategória 5–6. évfolyam
 • IV. kategória 7–8. évfolyam
 • V. kategória 9–12. évfolyam

A művészeti verseny célja

A művészeti verseny célja a Szent Korona mint a magyar állam folytonosságát és függetlenségét megtestesítő ereklye és a hozzá tartozó magyar királyi koronázási jelvények szélesebb körű megismertetése a művészet eszközeivel, a nemzettudatnak és közjogi hagyományoknak az erősítése a tanulók kreativitásának kibontakoztatása segítségével.

Forrás: A Szent Korona és a magyar király koronázási jelvények megismertetését célzó programokról szóló 1185/2018. (IV. 4.) Kormány határozat 2.b pontja.

A részvétel és a nevezés feltételei

A művészeti versenyen a Magyarország területén működő köznevelési intézmények tanulói egyénileg, a jelen pályázatban meghatározott kategóriákban vehetnek részt. Egy tanuló egy alkotással pályázhat.

A tanulók nevezését, a művészeti versenyen való részvétel lehetőségét és a tanulók szakmai felkészülésének támogatását az érintett köznevelési intézmény vezetője biztosítja. Egy iskolából több tanuló is jelentkezhet.


A művészeti verseny és az alkotás témája:

A Szent Korona és a magyar királyi koronázási jelvények.

A koronázási jelvények uralkodói szimbólumok, amelyeket a koronázás alkalmával, ünnepélyesen adnak át az új királynak. Az uralkodói hatalom szimbolikus kifejezésére használatos jelvények Európa szinte valamennyi országában megtalálhatók.

A magyar koronázási jelvények Európa egyik legrégebben fennmaradt, középkori eredetű együttesének tekinthetők. A pályamű olyan képzőművészeti alkotás lehet, amely témájában kapcsolódik a Szent Koronához és a magyar királyi koronázási jelvényekhez, és a lentiekben megjelölt képzőművészeti technikákkal készült. Arra buzdítjuk a pályázókat, hogy engedjék szabadon fantáziájukat, és fejezzék ki a művészet eszközeivel, hogy mit jelent számukra a Szent Korona és a magyar királyi koronázási jelvények.


Képzőművészeti technikák, amellyel az alkotás készülhet:

 • fafaragás;
 • fametszet;
 • kerámia;
 • mozaik;
 • ötvösművészet;
 • pasztell;
 • festmény;
 • rajz;
 • rézkarc;
 • rézmetszet;
 • tempera;
 • textil;
 • üvegművesség;
 • makett;
 • montázs.

A jelentkezés dokumentálása

A tanulók pályamunkáit a velük jogviszonyban álló iskola igazgatója regisztrálja, illetve küldi be. A versenyre történő jelentkezés és a részvétel ingyenes.

 • Az intézmény vezetője a Nevezési űrlap »A Szent Korona és a magyar királyi koronázási jelvények« című művészeti versenyhez című dokumentumon regisztrálja a versenyre a köznevelési intézményt és a versenyen induló tanulók számát 2019. augusztus 21. – 2019. szeptember 20. között. A nevezési lapot a szentkoronavetelkedo@oh.gov.hu címre szükséges megküldeni.
 • A pályázat leadása és dokumentálása az Oktatási Hivatal által biztosított Moodle felületen történik: http://szentkorona.oh.gov.hu. A nevezést benyújtó intézményeknek (az intézményvezető által megjelölt kapcsolattartó(k)nak) az Oktatási Hivatal 2019. október 1-ig visszajelzést küld a nevezés elfogadásáról és a biztosított Moodle felülethez szükséges belépési adatokról. A Moodle felület 2019. október 1-től elérhető.
 • A belépést követően a Moodle felületen valamennyi, a pályázat megvalósításához szükséges adatlap, melléklet és útmutató elérhetővé válik.
 • A pályázat beadása a Moodle felületen az itt részletezett módon történik. A feltöltendő dokumentumok listája:
  • Az elkészült alkotásról készített fotók és/vagy videók (Fényképeknél a képformátum az elvárt, darabonként maximum 2 MB méretben. Intézményenként, kategóriánként és képzőművészeti alkotásonként összesen 20 fájl feltöltése lehetséges. Amennyiben ennél több fájlt kíván csatolni, több kapcsolattartót szükséges megadni a nevezési lapon és adatlapon az intézmény részéről.
   FONTOS: A fotó fájlokat az alábbi módon kell elnevezni: intézményi OM azonosító_tanulo neve (ékezetek nélkül)_kategória(arab számmal)
   Ékezetek nélkül, kisbetűkkel, számok arab számmal.
   Pl: 012233_tothtamas_2
   A videót kérjük a YouTube-ra feltölteni, s a linkjét egy Word dokumentumba bemásolva felcsatolni.)
  • Kitöltött Adatlap »A Szent Korona és a magyar királyi koronázási jelvények” című művészeti versenyhez« xls (Excel) formátumban, mely tartalmazza az intézményi és pályázati adatokat, valamint a résztvevő tanulók adatait. Az adatlapot intézményenként szükséges kitölteni, tehát egyetlen adatlapra kell az adott intézmény összes olyan tanulójának adatait felvezetni, aki a versenyre jelentkezett. FONTOS: A táblázatban a sorok száma beszúrással bővíthető.
  • Kitöltött, aláírt és Pdf formátumban beszkennelt Intézményvezetői nyilatkozat a tanuló törvényes képviselőinek tájékoztatásáról, valamint a Szülői hozzájáruló nyilatkozat és a Felhasználási engedélyt.
   FONTOS: A három nyilatkozati helyre („Intézményvezetői nyilatkozat feltöltése”, „Szülői felhasználási engedély feltöltése”, Szülői hozzájáruló nyilatkozat feltöltése”) pontonként 20 fájlt lehet feltölteni, egyenként 2 MB méretben, így javasoljuk, hogy fájltípusonként több nyilatkozatot tegyenek egy fájlba.
 • Papíralapon beküldendő dokumentumok listája:
 • Levélcím: Oktatási Hivatal,1363 Budapest, Pf. 19.). Kérjük, hogy a borítékon szíveskedjenek feltüntetni a vetélkedő nevét: „»A Szent Korona és a magyar királyi koronázási jelvények« című művészeti verseny”.

A versenyre jelentkezni 2019. augusztus 21. – 2019. szeptember 20. között lehet.

Az elkészült alkotásokról készült fotókat/videókat 2019. október 1. – 2019. október 15. között lehet feltölteni. A feltöltéshez segítséget itt talál.

  A verseny lebonyolítása

  A művészeti alkotásról készült videó vagy fotó beküldési határideje:

  A művészeti alkotás elkészítésének és az arról készült fotó/videó beküldésének határideje: 2019. október 15. éjfél.


  Beérkezett művészeti alkotások bírálata:

  A művészeti versenyre 2019. október 15-ig beérkezett alkotásokat (az azokról készült fotó/videó alapján) három fős szakmai zsűri bírálja. A szakmai zsűri véleménye alapján kategóriánként az első három helyezést elérő művészeti alkotásokat díjazzuk régiónként (Dél-Alföldi Régió, Közép-Magyarországi Régió, Észak-Magyarországi Régió, Nyugat-Dunántúli Régió, Dél-Dunántúli Régió, Közép-Dunántúli Régió, Észak-Alföldi Régió).

  A pályázat elbírálása során a fő szempont a kreativitás, az ötletesség, a téma minél eredetibb megragadása, az alkotás egyéni hangvétele. Az értékelésnél a szakmai zsűri figyelembe veszi a választott műfajnak, technikának megfelelő vizuális kifejezési eszközök alkalmazásának színvonalát, a kifejezés igényességét.

  A verseny díjazása

  „A Szent Korona és a magyar királyi koronázási jelvények” című művészeti versenyen kategóriánként és régiónként (Dél-Alföldi Régió, Közép-Magyarországi Régió, Észak-Magyarországi Régió, Nyugat-Dunántúli Régió, Dél-Dunántúli Régió, Közép-Dunántúli Régió, Észak-Alföldi Régió) az első három helyezettet díjazzuk. Minden résztvevő tanuló elismerő oklevélben részesül. A díjazásban részesülő diákok és kísérőik díjátadóval kapcsolatban felmerülő ellátási és utazási költsége a résztvevőket terheli.

  Az Oktatási Hivatal regionálisan illetékes Pedagógiai Oktatási Központjában kerülnek átadásra a résztvevők elismerő oklevelei, valamint a díjaik:

 • I. helyezett: 15 ezer forint értékű kreatív készlet;
 • II. helyezett: 10 ezer forint értékű kreatív készlet;
 • III. helyezett: 5 ezer forint értékű kreatív készlet.

 • Az Oktatási Hivatal regionálisan illetékes Pedagógiai Oktatási Központjai:


  Szegedi Pedagógiai Oktatási Központ – Dél-Alföldi Régió
  (Békés megye, Bács-Kiskun megye, Csongrád megye)

  Kapcsolattartó: Pappné Nagypál Judit

  Telefon: (06 1) 374 2181; +36 70 902 9084

  E-mail: pappne.nagypal.judit@oh.gov.hu

  6724 Szeged, Kossuth Lajos sgt. 52.


  Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ – Közép-Magyarországi Régió
  (Budapest, Pest megye)

  Kapcsolattartó: Pereszteginé Richter Ingrid

  Telefon: +36 30 460 8139

  E-mail: peresztegine.richter.ingrid@oh.gov.hu


  Egri Pedagógiai Oktatási Központ – Észak-Magyarországi Régió
  (Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Heves megye, Nógrád megye)

  Kapcsolattartó: Tóth Tamás

  Telefon: +36 70 773 9157

  E-mail: toth.tamas@oh.gov.hu

  3300 Eger, Szvorényi u. 27.


  Győri Pedagógiai Oktatási Központ – Nyugat-Dunántúli Régió
  (Győr-Moson-Sopron megye, Komárom-Esztergom megye, Vas megye, Zala megye)

  Kapcsolattartó: Gesztesi-Gross Péter

  Telefon: +36 30 682 2393

  E-mail: Gesztesi-Gross.Peter@oh.gov.hu

  9022 Győr, Türr István u. 5.


  Kaposvári Pedagógiai Oktatási Központ – Dél-Dunántúli Régió
  (Baranya megye, Somogy megye, Tolna megye)

  Kapcsolattartó: Kálmán Erika

  Telefon: +36 70 684 5841

  E-mail: kalman.erika@oh.gov.hu

  7400 Kaposvár, Szántó u. 19.


  Székesfehérvári Pedagógiai Oktatási Központ – Közép-Dunántúli Régió
  (Fejér megye, Veszprém megye)

  Kapcsolattartó: Szabó Alida

  Telefon: +36 30 682 2518; +36 1 477 31 32

  E-mail: szabo.alida@oh.gov.hu

  8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 1. (Panorama Offices irodaház)


  Debreceni Pedagógiai Oktatási Központ – Észak-Alföldi Régió
  (Hajdú-Bihar megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

  Kapcsolattartó: Parádiné Kenéz Tünde Emese

  Telefon: +36 52 536 584

  E-mail: Paradine.Kenez.Tunde.Emese@oh.gov.hu

  4029 Debrecen, Monti ezredes u. 7.

   

  További információ a szentkoronavetelkedo@oh.gov.hu címen kérhető.

   

  Budapest, 2019. augusztus 26.

  Oktatási Hivatal

  Adatkezelési tájékoztató >>

Nyomtatás