Véget ért a Szent Koronáról és a koronázási jelvényekről szóló vetélkedő

Az Oktatási Hivatal 2019. május 18-án a Budapesti Történeti Múzeumban rendezte meg a „Hozz rá víg esztendőt...” A Szent Korona és a magyar királyi koronázási jelvények című vetélkedő döntőjét. A versenyt a magyarországi és a Kárpát-medence más államaiban működő, érettségi vizsgára felkészítő középiskolák 9–11. évfolyamos tanulóinak hirdették meg, közülük a legjobb 12 vett részt a döntőben.


A vetélkedőn a magyarországi és a szomszédos országok (Ukrajna, Románia, Szerbia, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria) 9–11. évfolyamos tanulói egyénileg vehettek részt. Célja a Szent Korona mint a magyar állam folytonosságát és függetlenségét megtestesítő ereklye és a hozzá tartozó koronázási jelvények szélesebb körű megismertetése, valamint a nemzettudat és a közjogi hagyományok erősítése volt. A háromfordulós történelmi vetélkedő első fordulójának tesztfeladatait 612 tanuló oldotta meg sikeresen, közülük 14-en határon túli iskolából jelentkeztek. Az elért pontszámok alapján a második fordulóba 80-an jutottak tovább, a budapesti döntőben pedig 12 tanuló mérte össze tudását.
A versenyzők Baja, Dunaújváros, Fehérgyarmat, Komárom, Szeged, Szekszárd, Tata és Zalaegerszeg középiskoláiból, valamint Észak-Komáromból és Dunaszerdahelyről érkeztek, a téma szaktekintélyeit felsorakoztató 5 fős versenybizottság változatos, mozgalmas, interaktív feladatsorral várta őket.

A szakmai zsűrit prof. dr. Pálffy Géza elnök, Bárány Krisztián, Ötvös Zoltán Ernő, Száray Miklós és Toperczer Judit alkotta. A budapesti döntőn dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke köszöntötte a résztvevőket és felkészítő tanáraikat.

Valamennyi résztvevő kiváló eredménnyel zárta a történelmi vetélkedőt. A rendkívül szoros verseny 11 helyezése az alábbiak szerint alakult:

 1. helyezett: Juhász Gergely (Szekszárdi Garay János Gimnázium)
 2. helyezett: Urbán Soma (Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium)
 3. helyezett: Szmodis Borbála (Tatai Református Gimnázium)
 4. helyezett: Bereznai István (Magyar Tanítási Nyelvű Szakközépiskola - Dunaszerdahely)
 5. helyezett: Kováč Szilárd (Selye János Gimnázium - Észak-Komárom)
 6. helyezett: Nagy Levente (Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium és Kollégium)
 7. helyezett: Jámbor Tamás (Komáromi Jókai Mór Gimnázium)
 8. helyezett: Gyenge Dániel (Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola)
 9. helyezett: Juhász Gábor Ferenc (Bajai Szakképzési Centrum)
 10. helyezett: Patócs Xavér (Magyar Tanítási Nyelvű Szakközépiskola - Dunaszerdahely)
 11. helyezett: Sajben Kármen (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium)

Minden résztvevőnek gratulálunk a kiváló eredményhez!

Fotók: Komporday Tamás