Lezárult az Ifjú tudósok tudományos vetélkedő regionális fordulója

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatási Hivatal által meghirdetett „Ifjú tudósok” tudományos középiskolai vetélkedő újabb szakasza zárult le. 2021. február 8-10. között zajlottak a történelem, a biológia és a kémia tudományterületen a regionális forduló versenyei.

A versenyszabályzat szerint a második fordulóba legfeljebb 50 versenyző juthatott tovább tudományterületenként. A 2020/2021. tanévben a középiskolák 11-12. évfolyamos tanulói a verseny helyszínéül szolgáló Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban mérték össze tudásukat.

A háromnapos vetélkedősorozat, amelyet dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára nyitott meg, a történelem tudományterülettel vette kezdetét. A következő napokon biológiából, végül pedig kémiából zajlott a megmérettetés, amelyeken Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal megbízott elnöke és Kisfaludy László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a versenyzőket, a versenybizottságokat és a média jelenlévő képviselőit.

A versenyzőknek változatos, magas szintű írásbeli és szóbeli feladatok megoldása során kellett számot adniuk felkészültségükről, tudásukról. Bizonyítaniuk kellett a szakmai zsűri előtt, hogy nemcsak tárgyi tudásuk kiemelkedő, hanem képesek a megtanult ismeretek gyakorlati alkalmazására, továbbgondolására vagy saját vélemények megfogalmazására, egyéni következtetések levonására is, nem riadva meg akár egy inspiráló vitától, problémafeladattól vagy bonyolult kísérlettől sem.

A versenybizottságok döntése alapján tudományterületenként nyolc továbbjutó tanuló vehet részt a mindent eldöntő televíziós vetélkedőn, közülük kerülnek majd ki az év Ifjú tudósai. Minden versenyzőnek és felkészítő tanáraiknak is szívből gratulálunk!

A versenykiírásról ebben a cikkünkben olvashatnak.
A vetélkedő első fordulóiról pedig ebben a cikkünkben.

Nyomtatás

CÍMKÉK

pályázat