Ugrás a tartalomhoz

Játékos Magyar Zenetörténet

2019. március 18.

 

„Itt az írás, forgassátok
Érett ésszel, józanon”

 

Az MTA BTK Zenetudományi Intézet egész napos rendezvénnyel ünnepli Kölcsey Ferenc költeménye megzenésítésének 175. évfordulóját a Magyar Zenetörténeti Osztály szervezésében, dr. Áder János köztársasági elnök fővédnökségével. Erkel Ferenc pályadíjas műve – melynek pályázati példányára maga a szerző jegyezte fel az emléknap mottójaként választott Kölcsey-idézetet („Itt az írás, forgassátok / Érett ésszel, józanon") – először 1844. július 2-án hangzott el a pesti Nemzeti Színház színpadán.

A Hymnus megzenésítésére emlékezve kétfordulós, országos zenetörténeti diákvetélkedőt szervezünk általános és középiskolák, valamint zeneiskolák 13–16 éves/ 6-10. osztályos diákjai számára. A döntőre és díjátadóra az emléknapon kerül sor. (A Hymnus-emléknap tervezett programja itt érhető el: http://zti.hu/index.php/hu/erkel-emleknap)

A Játékos Magyar Zenetörténet című műveltségi vetélkedő témája a Hymnus nemzeti szimbólummá válása. A vetélkedő célja a legújabb kutatásokat is felölelő minél szélesebb ismeretanyag közvetítése, másfelől kreatív gyakorlatokon keresztül annak megtapasztalása, hogyan dolgozik egy (zene)történész, például hogyan kutatja fel és értelmezi a forrásokat.

A vetélkedőre a Magyar Zenetörténeti Osztály honlapján 2019. április 22-től elérhető segédanyag alapján lehet felkészülni, amely a következő témaköröket érinti:

A vetélkedőre 4 fős csapatok jelentkezését várjuk, akik az alábbi linken (http://zti.hu/index.php/hu/erkel-emleknap) keresztül elérhető jelentkezési lap kitöltésével és elküldésével jelentkezhetnek a vetélkedő titkáránál, Murvai-Bőke Gabriellánál (e-mail: boke.gabriella@btk.mta.hu).

Jelentkezési határidő: 2019. április 30.

A vetélkedőn való részvétel ingyenes.
A döntőbe jutott diákok és tanáraik az MTA BTK Zenetudományi Intézet által kiállított oklevelet kapnak, valamint egyéb jutalomban is részesülnek.

A vetélkedő menete:

1. forduló: Online feladatsor „real-time" megoldása a megadott segédanyag alapján
Helyszín: A benevezett csapatok saját iskolája
Dátum: 2019. május 17. (péntek), 13:00–14:00

Döntő és díjátadó: Interaktív csapatvetélkedő kvízzel és egyéb kreatív feladatokkal
Helyszín: MTA BTK Zenetudományi Intézet (1014 Budapest, Táncsics Mihály u. 7.)
Dátum: 2019. június 12. (szerda), 11:00–14:00

További részletek a vetélkedő folyamatosan frissülő honlapján olvashatók:
http://zti.hu/index.php/hu/erkel-emleknap

vissza az előző menü szintre
ugrás a lap elejére
ugrás a főoldalra
vissza a normál változatra