Háromnapos programsorozattal zárt a Kárpát-medence oktatási kapcsolatait erősítő projekt

2021. november 23. és 25. között Sopronban rendezte meg az Oktatási Hivatal (OH) az EFOP-3.10.1-17-2017-00001: Tematikus együttműködés erősítése a köznevelés és felsőoktatás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival című projekt záró programsorozatát. A projektben az OH a Debreceni Egyetemmel és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel közösen segítette elő határokon átívelő együttműködések megvalósítását, bevonva a szomszédos országok magyar nyelvű oktatási intézményeit, pedagógusszervezeteit és oktatási szakembereit.

A hibrid módon megrendezett (tehát online is követhető) konferencia kétnapos szakmai programmal: előadásokkal, szakmai konzultációkkal, valamint könyvbemutatóval kezdődött. A projektben elkészült Helyi tudástár című hétkötetes kultúrtörténeti és helyismereti kiadványsorozatot Kiss Dávid, a projekt szakmai vezetője, Godzsa Anikó, a kötetek szerkesztője és dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton, az MTA doktora, a kötetek szakmai lektora mutatta be, a moderátor dr. Kurcz Ádám, az OH honlap- és kiadványszerkesztési osztályvezetője volt.

A háromnapos programsorozat az eredményeket bemutató konferenciával zárult. Az eseményt Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal megbízott elnöke nyitotta meg, majd dr. Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a meghívottakat.

A szakmai előadók közül elsőként Kiss Dávid projekt szakmai vezető és Kozmáné Bata Zsuzsanna alprojekt szakmai vezető szólaltak fel, akik az OH projektben elért eredményeit, tevékenységeit mutatták be. A Debreceni Egyetem eredményeit prof. dr. Jávor András egyetemi tanár, projekt szakmai vezető, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tevékenységeit pedig Dr. Habil Simon Gergely habil. egyetemi docens, projekt szakmai vezető ismertette.

Ebéd után a projektet értékelő kerekasztal-beszélgetésen vett részt Fekete Irén a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, Tóth Erzsébet, a Muravidéki Pedagógusok Egyesületének elnöke, Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke, Lukács Gabriella, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke, valamint Csapó Nándor, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának elnöke. A beszélgetés moderátora Kozmáné Bata Zsuzsanna volt.

Végezetül Fekete Irén elnök osztotta meg projektzáró gondolatait a résztvevőkkel. A konferencia Kiss Dávid zárszavával ért véget.

A projekt 2017. december 1-től  2021. december 31-ig tart.

Nyitó.jpg
könyvbemutató.png záró BS.png
záró SG.png záró.png
Nyomtatás