Mi kell a tudatos továbbtanuláshoz? – Pályaorientációs országjárás Kárpátalján

Pályaorientációs országjárás keretében látogattak el az Oktatási Hivatal (OH) EFOP-3.10.1-17-2017-00001 projektjének munkatársai Kárpátaljára 2020. február 24-27. között. A szakemberek 9 külhoni középiskolát kerestek fel a helyi, régiós magyar nyelvű felsőoktatás népszerűsítése érdekében. A pályaorientációs rendezvények célja minél több középiskolás diák megszólítása, továbbtanulásra való ösztönzése, a tanulmányaik folytatásához releváns információk biztosítása.

Az egy-egy órás előadásokat rendszerint olyan végzős, tehát 10–11. évfolyamos középiskolásoknak tartották, akiknek megerősítendő a motivációjuk, hogy a helyi, magyar nyelvű felsőoktatásban tanuljanak tovább. Az előadás során részletes felvételi, pályaismereti, ösztöndíj- és tehetséggondozási lehetőségekről tájékoztatták a tanulókat, hogy minél megalapozottabb döntéshez segítsék őket.

Az OH munkatársainak az országjárás alkalmával több mint 300 kárpátaljai magyar diákot sikerült megszólítaniuk, s ösztönözniük az anyanyelvükön való továbbtanulásra. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség segítségével az előzetes helyzetfelmérés során, a magyar nyelvű diákok aránya és a továbbtanulás szempontjából leginkább meghatározó iskolatípus alapján a projektbe az alábbi intézményeket sikerült bevonni: Munkácsi Szent István Líceum, Munkácsi 3. Számú II. Rákóczi Ferenc Középiskola, Nagyberegi Református Líceum, Nagydobronyi Református Líceum, Ungvári Drugeth Gimnázium, Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Középiskola, Beregszászi Bethlen Gábor Gimnázium, Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskola, Jánosi Középiskola. 

Az országjárás alkalmával az OH munkatársai nemcsak a diákokkal találták meg a közös hangot, de az intézmények vezetőivel is szorosabb szakmai kapcsolatot építettek ki.

Az EFOP-3.10.1-17-2017-00001: Tematikus együttműködés erősítése a köznevelés és felsőoktatás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival című projektet az Európai Unió 2,525 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásával az Oktatási Hivatal, a Debreceni Egyetem és a Szent István Egyetem valósítja meg.

palyaorientációs országjárás.jpg pályaorinetációs országjárás2.jpg pályaorinetációs országjárás3.jpg
Nyomtatás

CÍMKÉK

EFOP3101