Egyetemi tanulmányút: hazai jógyakorlatokat ismerhettek meg a külhoni intézmények képviselői

A Debreceni Egyetem és a Szent István Egyetem jógyakorlatait ismerhették meg külhoni intézmények képviselői 2019. október 14-16. között az Oktatási Hivatal (OH) „Tematikus együttműködés erősítése a köznevelés és felsőoktatás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival” (EFOP-3.10.1-17-2017-00001) projektjében szervezett tanulmányúton. A diplomás pályakövetés, az alumni-kapcsolattartás és a karrierszolgáltatás témájában tartott képzéseken a Selye János Egyetem, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, a Sapientia EMTE Csíkszeredai és Kolozsvári Kar munkatársai vettek részt.

A képzések célja az volt, hogy a külhoni magyar nyelvű felsőoktatási intézmények képviselői betekintést nyerhessenek a magyarországi rendszer működésébe, valamint a résztvevők saját jógyakorlataik megosztásával hozzájáruljanak a határokon átívelő együttműködésekhez, tudás- és tapasztalatcseréhez.

A rendezvény első állomása a Debreceni Egyetem volt 2019. október 14-én. A jelenlévőket Kiss Dávid, a projekt szakmai vezetője és dr. Forisek Péter, a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központjának igazgatója köszöntötte, majd az intézmény előadói bemutatták a Debreceni Egyetemet, a Hallgatói Kapcsolatok és Szolgáltatások Központját, az egyetem alumni-kapcsolattartó rendszerét, valamint a diplomás pályakövetést.

Másnap egész napos képzés várt a résztvevőkre. Délelőtt Duráczky Bálint felsőoktatási szakértő az alumni-kapcsolattartás és karrierszolgáltatás, délután pedig Goldfárthné Veres Edit, az OH Felsőoktatási Elemzési Főosztályának vezetője a diplomás pályakövetési rendszerek témájában tartott képzést.

A rendezvény utolsó napján a gödöllői Szent István Egyetemre látogattak a résztvevők, hogy megismerjék az intézményt és annak jógyakorlatait. Dr. Kozári József kancellárhelyettes köszöntötte a tanulmányút résztvevőit, akik tájékozódhattak az egyetem Tehetséggondozási és Karrier Irodájának szolgáltatásairól, valamint az intézmény Kárpát-medencei szerepvállalásáról.

A tanulmányút eredményeként 2020-ban az OH együttműködési megállapodást írt alá a komáromi Selye János Egyetemmel. Az intézményben az OH szakmai segítségével első ízben végeznek diplomás pályakövetési próbafelméréseket.

Az EFOP-3.10.1-17-2017-00001: Tematikus együttműködés erősítése a köznevelés és felsőoktatás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival című projektet az Európai Unió 2,525 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásával az Oktatási Hivatal, a Debreceni Egyetem és a Szent István Egyetem valósította meg.

Nyomtatás

CÍMKÉK

efop3101