Több mint 350-en vettek részt a Kárpát-medencei diákversenyeken

Az Oktatási Hivatal (OH) külhoni oktatási kapcsolatokat támogató projektjében meghirdetett tanulmányi versenyre, illetve alkotópályázatokra együttesen 225 nevezés érkezett. A 2019. június 6–7-én, Kecskeméten tartott záróprogramon csaknem félszáz általános és középiskolás tanulót díjaztak.

A rendezvényen tartott beszédében Kiss Dávid, a projekt szakmai vezetője kiemelte annak fontosságát, hogy az „Évszázadok Öröksége" művelődéstörténeti vetélkedő, a „ReDesign" népművészeti tárgyalkotó és díszítő pályázat, valamint a „Mobilszem" diákfilmverseny keretében a határon inneni és túli magyar diákok együtt indulhattak és mérhették össze tudásukat. Az eredményhirdetésen dr. Gloviczki Zoltán, az OH elnöke köszöntötte a versenyek díjazottjait rámutatva, hogy a kiállított kézműves munkák, produkciók, filmek és társasjátékok mind azt sugallják: az indulók örömmel vettek részt a megmérettetéseken.

A három verseny célja az volt, hogy felkeltse a diákok érdeklődését a magyar nemzeti kultúra tárgyi és szellemi öröksége, jövője iránt, továbbá erősítse a közös múltból, kultúrából táplálkozó összetartozás érzését. Ezen kívül a fiatalok a kézműves alkotások elkészítésével megtapasztalhatták az alkotómunka (hímzés, szövés, faragás, nemezelés) örömét, a mozgókép iránt érdeklődők pedig kisfilmben ábrázolhatták mindazt, ami a témában foglalkoztatta, megragadta őket.

Az „Évszázadok Öröksége" vetélkedő győztese általános iskolai kategóriában a Kárpátia Csapat lett – a 10. Számú Dayka Gábor Magyar Tannyelvű Középiskolából, Ungvárról; a középiskolások között a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium Triumvirátus csapata nyert. A „ReDesign" pályázat legjobbjának – általános iskolai kategóriában – a szálán varrott asztalterítőt ítélték, amelyet Hetyei Dóra, a Dávodi Forrás Általános Iskola Csátaljai Tagintézményének tanulója készített. A középiskolások közül a technika és forma kategóriát a Forgó Lányok nyerték a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnáziumból; a díszítmények kategóriában a legtöbb pontot a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium Cérnatündérek nevű csapatának alkotása kapta. A „Mobilszem" diákfilmversenyen az általános iskolások kategóriájában a szlovákiai Szepsiről, a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontból érkezett diákok győztek a Torna kincse című pályaművel. A legjobb középiskolai film pedig a Hely az időnek lett, amelyet a debreceni Ady Endre Gimnázium tanulói forgattak.

A versenyek a „Tematikus együttműködés erősítése a köznevelés és felsőoktatás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival" (EFOP-3.10.1-17) európai uniós projektben valósultak meg.Nyomtatás

CÍMKÉK

efop3101