Szabadegyetem a jó teljesítményért: fókuszban a pedagógusok

„Pedagógusok a végzettség nélküli iskolaelhagyás elleni küzdelem szolgálatában” címmel rendezett szabadegyetemet az Oktatási Hivatal (OH) „Tematikus együttműködés erősítése a köznevelés és felsőoktatás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival” (EFOP-3.10.1-17-2017-00001) projektje 2021. augusztus 13. és 15. között Miskolctapolcán. Az előadásokat online is követhették az érdeklődők, így összesen mintegy kétszázan vettek részt a rendezvényen.

A III. Kárpát-medencei Pedagógus Szabadegyetem a tanárok oktató-nevelő munkájának támogatását helyezte a középpontba, felismerve, hogy a pedagógusok jólléte, motivációjuk megőrzése kulcsfontosságú a lemorzsolódás elleni küzdelemben.

A rendezvényt Brassói Sándor, az OH megbízott elnöke és Kiss Dávid, a projekt szakmai vezetője nyitotta meg, majd a program számos elismert szakember előadásával folytatódott. Az első napon az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Pedagógiai és Pszichológiai Karának két adjunktusa mutatkozott be: Pajor Gabriella „Fejlődési lehetőségeink a hiedelmeink tükrében” címmel tartott beszámolót, míg dr. Fodor Szilvia a pedagógusokat helyezte „Jóllét és teljesítmény az iskolában” című előadása középpontjába.

A második nap dr. Jármi Éva (ELTE) online bántalmazásról szóló bemutatójával kezdődött. A kiégés megelőzéséről és a stresszkezelésről dr. Szabó Évától, a Szegedi Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének vezetőjétől hallhattak, és néhány hasznos gyakorlatot is megismerhettek az érdeklődők. Kovács Nikoletta, a Kalandok és Álmok Szakmai Műhely trénere pedig élménypedagógiai módszereket mutatott be.

A harmadik napon Pajor Gabriella a motivációs lehetőségekkel ismertette meg a közönséget, majd dr. Balázs Géza, az ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet oktatója a digitális és a hagyományos olvasást vetette össze.

A program lehetőséget biztosított a kötetlen szakmai beszélgetésre, tapasztalatcserére is.

Nyomtatás

CÍMKÉK

szabadegyetem