Véget ért a „Hozz rá víg esztendőt…” A Szent Korona és a magyar királyi koronázási jelvények című országos és határon túli magyar nyelvű középiskolai vetélkedő

2019. május 18-án a Budapesti Történeti Múzeumban került megrendezésre a Hozz rá víg esztendőt…” A Szent Korona és a magyar királyi koronázási jelvények című országos és határon túli magyar nyelvű középiskolai vetélkedő döntője, amelyben 12 középiskolás diák mérte össze a tudását. A vetélkedőt az Oktatási Hivatal hirdette meg a magyarországi továbbá a Kárpát-medence államaiban működő érettségi vizsgára felkészítő középiskolák 9–11. évfolyamos tanulói részére.

A vetélkedő célja a Szent Korona, mint a Magyar Állam folytonosságát és függetlenségét megtestesítő ereklye és a hozzá tartozó magyar királyi koronázási jelvények szélesebb körű megismertetése, a nemzettudatnak és közjogi hagyományoknak az erősítése volt. A vetélkedőn a magyarországi és a Kárpát-medence államaiban (Ukrajna, Románia, Szerbia, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria) működő szakközépiskolák 9-11. évfolyamos tanulói egyénileg vehettek részt.

A háromfordulós történelmi vetélkedő első fordulójának tesztfeladatait 612 tanuló oldotta meg sikeresen, közülük 14 tanuló határon túli iskolából jelentkezett. Az elért pontszámok alapján a második fordulóba 80-an jutottak tovább, közülük 3 diák határon túli versenyző volt. A budapesti döntőbe 12 tanuló jutott be.

A versenyzők Magyarország területéről: Baja, Dunaújváros, Fehérgyarmat, Komárom, Szeged, Szekszárd, Tata, Zalaegerszeg középiskoláiból, három határon túli Szlovák versenyző közül egy versenyző Királyból, kettő versenyző Dunaszerdahelyről érkezett. A téma szaktekintélyeit felsorakoztató 5 fős versenybizottság változatos, mozgalmas, interaktív feladatsorral várta a résztvevőket.

Az öt fős zsűrit Prof. Dr. Pálffy Géza a zsűri elnöke, Bárány Krisztián, Ötvös Zoltán Ernő, Száray Miklós és Toperczer Judit alkották. Megtisztelte a versenyt jelenlétével, Dr. Gloviczki Zoltán az Oktatási Hivatal elnöke.


Valamennyi résztvevő kiváló eredménnyel zárta a történelmi vetélkedőt. A rendkívül szoros verseny 11 helyezése az alábbiak szerint alakult:

1. helyezett: Juhász Gergely (Szekszárdi Garay János Gimnázium)

2. helyezett: Urbán Soma (Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium)

3. helyezett: Szmodis Borbála (Tatai Református Gimnázium)

4. helyezett: Bereznai István (Stredná odborná skola s vyucovacím jazykom madarskym Szakközépiskola-Dunaszerdahely)

5. helyezett: Kovac Szilard (Selye János Gimnázium-Király)

6. helyezett: Nagy Levente (Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium és Kollégium

7. helyezett: Jámbor Tamás (Komáromi Jókai Mór Gimnázium)

8. helyezett: Gyenge Dániel (Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola)

9. helyezett: Juhász Gábor Ferenc (Bajai Szakképzési Centrum)

10. helyezett: Patócs Xavér (Stredná odborná skola s vyucovacím jazykom madarskym Szakközépiskola-Dunaszerdahely)

11. helyezett: Sajben Kármen (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium)

Minden résztvevőnek gratulálunk a kiváló eredményhez!

 

A fotókat Komporday Tamás készítette.

Nyomtatás

CÍMKÉK

vetélkedő