Ugrás a tartalomhoz

Véget ért a „Tisza István és kora” történelmi vetélkedő

2019. április 29.

2019. április 6-án Budapesten rendezték a „Tisza István és kora” országos középiskolai magyar nyelvű történelmi vetélkedő döntőjét, amelyben 14 középiskolás diák mérte össze tudását. A vetélkedőt az Oktatási Hivatal hirdette meg magyarországi és Kárpát-medencei gimnáziumok, szakgimnáziumok és szakközépiskolák 9–12. évfolyamos tanulóinak.

A vetélkedő célja Tisza István Magyarország és Európa történelmében betöltött szerepével kapcsolatos ismeretek bővítése és elterjesztése, a tanulók önálló tanulási képességének fejlesztése volt.

A vetélkedőn a magyarországi és a Kárpát-medencei (Románia, Szlovákia, Ukrajna, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria) gimnáziumok, szakgimnáziumok és szakközépiskolák, vagy ezeknek megfelelő iskolatípusok 9–12. évfolyamos tanulói egyénileg vehettek részt.

A háromfordulós történelmi vetélkedő első fordulójának tesztfeladatait 559 tanuló oldotta meg sikeresen, közülük 12 tanuló határon túli iskolából jelentkezett. Az elért pontszámok alapján a második fordulóba 48-an jutottak tovább, közülük 3 diák volt határon túli. A budapesti döntőbe 14-en jutottak be.

A versenyzők többsége belföldről: Debrecen, Szentendre, Baja, Győr, Szombathely, Kaposvár, Szekszárd, Pannonhalma és Sárospatak középiskoláiból érkezett; egy versenyző pedig a határon túlról, Somorjáról jött. A téma szaktekintélyeit felsorakoztató 5 fős versenybizottság rendkívül változatos, színes, mozgalmas, interaktív feladatsorral várta a résztvevőket.

A zsűri tagjai voltak:

Dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős helyettes államtitkára, egyetemi adjunktus;

Dr. Gloviczki Zoltán, a zsűri és az Oktatási Hivatal elnöke, egyetemi docens;

Ifj. dr. Bertényi Iván, a bécsi Collegium Hungaricum tudományos igazgatóhelyettese, az MTA BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa, egyetemi adjunktus;

Dr. Nánay Mihály István, a zsűri társelnöke, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke, földrajz-történelem szakos középiskolai tanár;

Dr. Katona András, a Magyar Történelmi Társulat Tanári Tagozatának elnökségi tagja, nyugalmazott egyetemi docens.

Megtisztelte a versenyt jelenlétével, és díszoklevelet, valamint Tisza István Emlékérmet nyújtott át az első három helyezettnek Janits Béla, a Nagykovácsi gr. Tisza István Nemzeti Kör alapító elnöke, Fröhlichné Zsiday Magdolna, a kör pártoló tagja és Patay Tibor, Tisza István dédunokája.

Valamennyi résztvevő kiváló eredménnyel zárta a vetélkedőt. A rendkívül szoros versenyben az első 6 helyezés az alábbiak szerint alakult:

Eredményesen szerepeltek a döntő további résztvevői is: Lancz Nikoletta, Bársony András Árpád, Varga Mátyás, Stubnya János Domonkos, Erdei Koppány Zsombor, Szegszárdy Bendegúz Gergely, Kovács Imre Attila, Bajusz Tamás.

Minden résztvevőnek gratulálunk a kiváló eredményhez!

Tisza_döntő_2.jpg
vissza az előző menü szintre
ugrás a lap elejére
ugrás a főoldalra
vissza a normál változatra