Ugrás a tartalomhoz

Tankönyvvé nyilvánítási útmutató kiadók részére

2016. október 15.

A tankönyvvé nyilvánítással és a tankönyvjegyzékre történő felvétellel kapcsolatos hatósági eljárás feladatait az Oktatási Hivatal látja el. Kiadóknak szóló útmutató az eljárás ügymenetéről.

Kérelem benyújtása

A tankönyvvé nyilvánítási és a tankönyvvé nyilvánítás meghosszabbítási eljáráshoz az alábbi mellékleteket kell benyújtani, illetve azokhoz a következő igazgatási szolgáltatási díjak kapcsolódnak:

A tankönyvjegyzékre történő felvételi eljáráshoz az alábbi mellékletet kell benyújtani, illetve ahhoz a következő igazgatási szolgáltatási díj kapcsolódik:

Az Oktatási Hivatalhoz benyújtható további kérelmek, illetve az azokhoz kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak:

Ügyintézési határidők

A következő eljárások esetén az eljárási határidő: 3 hónap (Nkt.):

következő eljárások esetén az eljárási határidő 21 nap (Ket.):

Az ügyfélre vonatkozó határidők:

Ügymenet - tankönyvvé nyilvánítás:

Az eljárás az Oktatási Hivatalhoz (a továbbiakban: OH) benyújtott kérelemre indul, amelyet papíron és elektronikus formában is be kell nyújtani a tankönyvvé nyilvánítás, a tankönyvtámogatás, valamint az iskolai tankönyvellátás rendjéről szóló 17/2014. (III. 12.) EMMI rendeletben meghatározott mellékletekkel együtt. A kérelem elektronikus adatait a www.kir.hu honlapnak a kiadói adatkitöltő moduljában a könyv, tankönyv adatainak megadásával, majd elektronikus elküldésével lehet rögzíteni.

Amennyiben a kérelemhez csatolták a szükséges mellékleteket, az OH szakértőket rendel ki.

A szakértők egybehangzó javaslata (a nemzetiségi oktatás céljaira készült könyveknél továbbá az Országos Nemzetiségi Tanács javaslata) esetén az OH a rendelkezésre álló anyagok, vélemények figyelembe vételével dönt.

Amennyiben indokolt - azaz a szakértők véleményükben jelentős számú tartalmi és/vagy nyelvhelyességi, helyesírási hibát tártak föl -, úgy az OH levélben felkéri a kiadót, foglaljon állást a szakértői véleményekben található észrevételekről és a tételes hibajegyzékekben leírtakról, fejtse ki részletes szakmai véleményét és azt 10 napon belül írásban küldje meg. Az OH ezután határozatot hoz a kiadói észrevételekkel kiegészült szakértői vélemény figyelembe vételével.

Az elsőfokú döntésről az OH értesíti a kiadót.

Amennyiben a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül az ügyfél nem fellebbez, a határozat jogerőre emelkedik, és az OH lezárja az eljárást.

Az eljárási szolgáltatási díjak teljesítése:

Banki átutalással vagy készpénz átutalási megbízással, kivéve, ha a kérelem előterjesztése, illetve a bírálati díj befizetése elektronikus úton történik.

Az Oktatási Hivatal számlaszáma: 10032000-00282637-00000000

Letölthető dokumentumok

(Kérjük, a letöltéshez, megtekintéshez kattintson a dokumentum nevére.)

A kiadói adatkitöltő rendszer, valamint a kiadói visszajelző rendszer a következő linkre kattintva érhető el:
http://www.kir.hu/tkv_kiado_admin/

vissza az előző menü szintre
ugrás a lap elejére
ugrás a főoldalra
vissza a normál változatra