Adatszolgáltatás a 21. században

következő oldal »

-2. szekció-

A 2. szekció négy előadója a TÁMOP-3.1.1. és TÁMOP-3.1.5. kiemelt projektek keretében megvalósuló, a közoktatáshoz kapcsolódó adatok gyűjtését és szolgáltatását végző rendszerek megújítását érintő fejlesztéseket mutatta be. A szekció előadói bemutatták az induló Iskolatáska, a Szolgáltatói kosár utódját (http://iskolataska.educatio.hu/), ismertették a Fejlesztői Nyomonkövető Felület (FNF) és a Köznevelési Információs Rendszer (KIR) fejlesztésével kapcsolatos célokat és lehetőségeket, végül azokat a kutatási lehetőségeket, amelyekre a rendelkezésre álló KIR-adatok alapján a kutatóknak lehetősége nyílik.

Az FNF megújulásával kapcsolatos célokat, illetve az új szolgáltatói oldal, az Iskolatáska megjelenését Nagy Regina ismertette „Iskolatáska és Fejlesztési Nyomonkövető Felület" című előadásában.

Az FNF egy, a TÁMOP pályázatok nyomon követését lehetővé tevő elektronikus felület, amelynek feladata a különböző pályázatokhoz kapcsolódó dokumentumok összegyűjtése és tárolása. Lehetőséget biztosít a pályázatok nyertesei számára, hogy teljesíthessék a pályázattal kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettségeiket, biztosítva ezzel az illetékes felügyeletek számára a megvalósítási folyamat ellenőrizhetőségét, átláthatóságát. Az itt tárolt anyagok nem publikusak, ez egy zárt rendszer, amelyhez meglehetősen szűk kör rendelkezik hozzáféréssel. A két kiemelt projekt keretében megújuló FNF használata egyszerűsödik, illetve megbízhatóbbá válik az adatszolgáltatás azáltal, hogy már az adatok bevitele során ellenőrzi azok érvényességét. A használat megkönnyítése mellett a felület további funkciókkal bővül, és a fejlesztésnek köszönhetően megoldódik a más rendszerekhez való kapcsolódás eddigi problémája is.

Előadása második részében Nagy Regina arról is beszámolt, hogy az eddig Szolgáltatói kosár néven üzemeltetett felület februártól Iskolatáska néven működik majd tovább, átvéve elődjének mind funkcióját, mind tartalmát. A felület fejlesztési folyamata február és szeptember között zajlik, fokozatosan megújul megjelenésében és tartalmában is. A Szolgáltatói kosár az FNF-hez hasonlóan egy, a TÁMOP közoktatás-fejlesztési pályázatainak eredményes megvalósulását támogató információs rendszer és adatbázis, de az FNF-fel ellentétben a rendszere teljesen nyitott, tartalma bárki számára elérhető. Tartalmát tekintve megtalálhatók itt a közoktatás területén az utóbbi években született innovációk és az az azokkal kapcsolatos aktuális információk (többek között a továbbképzések, a tanácsadói és egyéb szolgáltatások, taneszközök, referenciaintézmények anyagai, egyedi fejlesztések, iskolai jó gyakorlatok). A felület célja a köznevelési intézményekben dolgozó pedagógusok, a szak- és szakmai szolgáltatók és a tanárképző intézmények kiszolgálása, a folyamatos megújulás és az önfejlesztés segítése, a szakmai és módszertani fejlesztések támogatása, szakmai segédletek és eredmények közzététele.

„A Kosár tartalma táskába kerül" azaz a Szolgáltatói kosár eddigi tartalma nem vész el az átalakítás következményeként, hanem egy az egyben átemelésre kerül az Iskolatáskába, így az oktatási intézményeknek nem kell újra feltölteniük az adataikat. Lehetőség szerint az új felület igyekszik követni a Szolgáltatói kosár eddig megszokott struktúráját, ennek köszönhetően ugyanazok az információk az új felületen is könnyen megtalálhatók lesznek. Az átvett tartalmi elemek az Iskolatáskában további tartalmakkal bővülnek, illetve ezzel párhuzamosan - a tervek szerint - új eszközök és innovációk jelennek meg benne, bővül a nyújtott szolgáltatások köre, illetve az üzemeltető a jogosultságok bővítésével számos módon igyekszik egyszerűsíteni az oldalon található információkhoz való hozzáférést is.

(Az előadás tömörített formátumban (.zip) ide kattintva érhető el »)

Vissza a konferencia beszámolójához »

Nyomtatás
következő oldal »