Becsengettek: A tanév itt kezdődik

Rendkívüli érdeklődés kísérte az országos szakmai tanévnyitót augusztus 22-én és 23-án a SYMA Rendezvényközpontban. Több mint kétezer résztvevő, köztük a köznevelési intézmények vezetői, tanárai tájékozódhattak az oktatásügy újdonságairól, így például a tanfelügyelet, valamint a pedagógusminősítési rendszer elemeiről.

Az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán előadásában elmondta: kiválóan képzett, erkölcsileg és anyagilag megbecsült pedagógusok nélkül nem újítható meg az oktatás, ezért a pedagógusok mostani béremelését törvény fogja garantálni. Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár arról beszélt, hogy elindul a tanfelügyelet, amelyen keresztül a pedagógust, az intézményvezetőt és az egész intézményt is ellenőrzik majd. Másik újdonság a minősítési rendszer, amely az előrehaladás egyes fokozatait határozza meg a pályán. Sipos Imre helyettes államtitkár felszólalásában összefoglalta az elmúlt hónapok jogszabályi változásait, illetve a küszöbön álló módosításokat.

Az Oktatási Hivatal elnöke, Pósfai Péter a TÁMOP-3.1.8 kiemelt uniós projekt gondozásában formálódó tanfelügyelet, valamint a TÁMOP-3.1.5 kiemelt uniós projekt keretein belül megvalósuló pedagógusminősítési rendszer jogszabályi hátteréről, elemeiről, várható menetrendjéről tartott átfogó előadást. (Pósfai Péter prezentációja ide kattintva érhető el »)

A tanfelügyelet (pedagógiai-szakmai ellenőrzés) részleteit ismertető szekcióülésen Barcsák Marianna (Oktatási Hivatal Projektigazgatóság, Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet) bemutatta a pedagógusok, intézményvezetők és intézmények tanfelügyeleti értékelésének standardjait. Megjegyezte: a próbaellenőrzések tapasztalatai alapján átdolgozott végleges változat őszre várható. (Barcsák Marianna prezentációja ide kattintva érhető el »)

Barlai Róbertné (Oktatási Hivatal Projektigazgatóság, Független Pedagógiai Fórum) előadása az intézményi önértékelés javasolt standardjait részletezte. Többek között elmondta: az új rendszer papírok helyett elsősorban a napi munkára koncentrál, a pedagógiai munka és a tanulási folyamat minőségét, az intézményvezetőnél a pedagógiai munka támogatását helyezi a középpontba. (Barlai Róbertné prezentációja ide kattintva érhető el »)

Ki lehet tanfelügyelő? – tette fel a kérdést Jurecz Emil (Oktatási Hivatal Projektigazgatóság, Közoktatási Szakértők Országos Egyesülete), majd összefoglalójában kitért a tanfelügyelőkkel szemben támasztott követelményekre, szakértői  kompetenciákra. (Jurecz Emil prezentációja ide kattintva érhető el »)

A pedagógusminősítési rendszert bemutató szekció első előadója, Thaisz Miklós (politikai tanácsadó, EMMI) a minősítés jogszabályi hátteréről adott áttekintést az érdeklődőknek. (A konferencia második napján, pénteken Szakál Ferenc Pál, az EMMI főosztályvezetője tartotta meg ezt az előadást.) (Thaisz Miklós prezentációja ide kattintva érhető el »)

A TÁMOP-3.1.5 kiemelt uniós projekt szakmai vezetője, Tóth Mária (Oktatási Hivatal Projektigazgatóság) magát minősítési folyamatot ismertette lépésről lépésre. Kiemelte: az egyik legfontosabb mozzanat a felkészülés, ebben azonban nem maradnak magukra a pedagógusok, az Oktatási Hivatal Projektigazgatósága többek között részletes útmutatóval, valamint friss információkkal segíti őket a projekt tematikus hírlevelén, illetve az oktatas.hu-n keresztül. (Tóth Mária prezentációja ide kattintva érhető el »)

Zárásként Kimmel Magdolna (Oktatási Hivatal Projektigaztóság, ELTE BTK) a pedagógus e-portfólióról tartott elemző értékelést. (Kimmel Magdolna prezentációja ide kattintva érhető el »)

Képgaléria »

 

Nyomtatás