Ugrás a tartalomhoz

A tanfelügyelet az átfogó minőségfejlesztés eszköze a köznevelésben

2014. február 27.

Sajtóközlemény

A TÁMOP-3.1.8 „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban" elnevezésű kiemelt uniós projekt egyik fontos vállalása az ágazat minőségének, hatékonyságának és eredményességének fejlesztése. Ennek egyik eszköze a pedagógiai-szakmai ellenőrzés, a tanfelügyelet bevezetése – hangzott el a projekt "A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban" című nyitókonferenciáján, 2014. február 27-én, a fővárosi Dürer Rendezvényközpontban. Az eseményen tájékoztatták a köznevelési rendszer meghatározó szereplőit, az intézményfenntartókat a tanfelügyeleti rendszer kiépítésének előrehaladásáról.

A tanfelügyelet célja a pedagógusok, intézményvezetők és intézmények pedagógiai-szakmai munkájának fejlesztése úgy, hogy az ellenőrzés a lehető legkevesebb terhet rója a folyamatban részt vevő kollégákra. A tanfelügyeleti ellenőrzés standardjainak tesztelése 50 intézmény pedagógusainak, vezetőinek bevonásával történt meg 2013 tavaszán. Decemberben megjelent az Országos tanfelügyelet – Kézikönyv általános iskolák számára című összeállítás, amely a pedagógiai-szakmai ellenőrzés általános iskolára kidolgozott, az emberi erőforrások minisztere által jóváhagyott standardjait tartalmazza.

2014 elején megkezdődött az ellenőrzést végző tanfelügyeleti szakértők képzése, március végéig elkészülnek az egyes szakterületekre érvényes egyedi standardok. A tanfelügyeleti rendszer „élesben" 2015-ben startol, évente csaknem 30 000 pedagógus, 1000 vezető és 1000 intézmény ellenőrzése történik majd meg, mintegy 5000 szakértő bevonásával.

A TÁMOP-3.1.8 kiemelt uniós projekt kedvezményezettje az Oktatási Hivatal, az öt szakmai pillér megvalósítása 2011. november 15-e és 2015. január 31-e között történik meg 3.046.000.000 forintból. A költségek 85 százalékát az Európai Unió, 15 százalékát a magyar költségvetés biztosítja. A projekt eddig 350 millió forintot fordított az egyik szakmai pillér, a pedagógiai-szakmai ellenőrzés fejlesztésére, valamint 1000 szakértő képzésére.

A sajtóközlemény pdf-ben is letölthető »vissza az előző menü szintre
ugrás a lap elejére
ugrás a főoldalra
vissza a normál változatra