TÁMOP-3.1.10: sikeres zárókonferencia, fókuszban az IKER

2015. szeptember 16-án, Budapesten eredményesen lezajlott az Oktatási Hivatal és az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által gondozott TÁMOP-3.1.10 uniós projekt zárókonferenciája. Az eseményt jelentős érdeklődés kísérte a RaM Colosseumban: több száz intézményvezető, pedagógus, szakértő és fenntartó vett részt a projekt fejlesztéseit bemutató szakmai rendezvényen.

A konferencián előadóként köszönthettük többek között Pölöskei Gábornét, a köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkárt (EMMI), valamint Dr. Köpeczi-Bócz Tamást, az EU fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárt (EMMI) is.

A programban kiemelt helyet kapott a projekt legfontosabb eredményének közreadása: előadás és pódiumbeszélgetés is segítette az Integrált Köznevelési Elemző Rendszer, az IKER átfogó bemutatását. Az IKER célja, hogy a rendszerszintű ágazati programok és intézkedések tervezéshez szükséges adatokat, információkat összegyűjtse és elemezze. Az előzetes elemzések az adatok értékelését, valamint az adatok értékelését segítő mutatószámrendszert is tartalmazzák, emellett visszajelzést adnak az intézmények számára arról, hogy milyen képet mutatnak adott pillanatban az adatbázisokban szereplő adataik alapján. A projekt lehetőséget biztosított a feladatellátási helyek vezetői, az intézményvezetők és a tankerületi igazgatók számára, hogy az előzetes elemzéseket megismerhessék és észrevételeket, javaslatokat tegyenek. Ezen vélemények figyelembevételével készülnek el a projekt végére azok az elemzések, amelyek objektív, egységes szempontok alapján mutatják be a hazai köznevelési intézményeket, és érdemi információkat biztosítanak a helyi oktatásirányítás döntéseinek megalapozásához, az adatokra, tényekre építkező döntéshozatal megerősítéséhez.

Az alábbiakban közreadjuk a konferencián elhangzott előadások bemutatóit:

A köznevelés-fejlesztés stratégiája
Pölöskei Gáborné köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár,
Emberi Erőforrások Minisztériuma

A köznevelés-irányítás támogatása a TÁMOP-3.1.10 projekt eredményeivel

Tényekre alapuló tervezés és megvalósítás az európai uniós fejlesztési forrásokban
Dr. Köpeczi-Bócz Tamás, EU Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma

Pódiumbeszélgetés az Integrált Köznevelési Elemző Rendszerről (IKER)

Kutatási-fejlesztési eredmények a projekt keretében végrehajtott kutatásokban
Menner Ákos (TÁMOP-3.1.10 szakmai vezető, Oktatási Hivatal Projektigazgatóság) - az előadás megnézhető itt és itt.

A TÁMOP-3.1.10 kiemelt projekt keretében kialakított informatikai rendszer (Tervezés és megvalósulás; jövőbeni lehetőségek, lehetséges kapcsolódási pontok)
Szegfű Márta (TÁMOP-3.1.10 szakmai vezető, Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.)

A tervezéshez és működtetéshez szükséges forrásadatok életútja a gyűjtéstől a felhasználásig
Varga Gergely (KIR szakértői irodavezető, Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.)