A pályaorientációs lehetőségek bővítésén dolgozik az Oktatási Hivatal

A pályaorientációs ismeretek és lehetőségek bővítése a célja az Oktatási Hivatal (OH) EFOP-3.2.13-17-2017-00002 – „Az alap- és középfokú iskolák pályaorientációs tevékenységét, kiemelten az MTMI-készségeket és -kompetenciákat támogató pályaorientációs szakmai módszertan átfogó megalapozása és fejlesztése” című projektjének. Az Európai Unió vissza nem térítendő támogatásával megvalósuló programban – többek között – a pályaválasztást segítő webes alkalmazást fejleszt az OH.

A projekt átfogó célja az általános iskolák és gimnáziumok pályaorientációs eszköztárának bővítése, valamint a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai (MTMI) pályák népszerűsítésére is alkalmas pályaorientáció módszertani megújulásának elősegítése.

A projektben létrehozott Pályaorientációs Mérő- és Támogatóeszköz, azaz a POM önismeretre alapozó, az MTMI-készségeket és -kompetenciákat is vizsgáló online tesztjeivel a tanulók megtalálhatják az érdeklődésüknek, kompetenciáiknak leginkább megfelelő életpályákat. Emellett a pedagógusok a pályaorientáció fontosságának felismerését támogató, szemléletformáló továbbképzéseken és a mérőeszköz szakszerű alkalmazását megkönnyítő szakmai programokon vehetnek részt. A tervek szerint a tréningeken 600 pedagógus próbálhatja ki az online eszközt, amelyet a tapasztalatok alapján fejlesztenek tovább a projekt szakemberei. A kész alkalmazás a későbbiekben bárki számára ingyenesen elérhető lesz.

Az EFOP-3.2.13-17-2017-00002 azonosító számú projekt 2021. május 31-ig, az Európai Unió 1,000 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásával valósul meg.

Nyomtatás