Lezárult a „Kisgyermekkori nevelés támogatása” projekt

Június 14-én, Budapesten több száz óvodapedagógus részvételével rendezték meg az EFOP 3.1.1-14-2015-00001 – Kisgyermekkori nevelés támogatása elnevezésű kiemelt európai uniós projekt zárókonferenciáját.

A zárókonferenciát dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke nyitotta meg, majd dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár és dr. Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár mondott köszöntőt.

Ezt követően Brassói Sándor, az OH köznevelési elnökhelyettese ismertette az óvodák szakmai támogatásának lehetőségeit. Majd dr. Nadrainé Szent-Gály Viola, az OH és Csapóné dr. Ferenczi Szilvia, a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. szakmai vezetője foglalta össze a projekt általános eredményeit és tapasztalatait.
A konferencia a projektben megvalósult óvodapedagógus-képzésekről szóló beszámolókkal folytatódott: Rakovics Brigitta Éva, a Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje Bem Apó Utcai Tagóvodája pedagógusa összefoglalta, hogy milyen ismeretekkel bővült szakmai tudása; Nagy Lajosné, a Városközponti Óvoda Budai Nagy Antal Utcai Tagóvoda vezetője a mentori tapasztalatait osztotta meg; Bessenyeiné Tóth Tünde, az OH szakértője pedig tréneri nézőpontból értékelte a képzéseket. Ezt követően Dóczy Borbála szakmai szakértő a projektben megvalósult workshopok és a hálózatos tanulás fontosságáról tartott előadást.

Majd dr. Nadrainé Szent-Gály Viola záróelőadásában többek között arról a jó hírről számolt be, hogy az értékteremtő munka nem áll meg, ugyanis az óvodai hátránycsökkentés az EFOP-3.1.5 – A tanulói lemorzsolódással veszélyeztetett intézmények támogatása című projekt óvodai alprojektjeként folytatódik.

A konferencia Merklné Kálvin Mária, az OH főosztályvezetőjének gondolataival zárult.

Az EFOP 3.1.1-14-2015-00001 – Kisgyermekkori nevelés támogatása elnevezésű kiemelt európai uniós projekt 2016. február 1. és 2018. június 30. között valósult meg az Európai Unió finanszírozásával, összesen 1,260 milliárd forintból. A programban – a kisgyermekkori nevelés hazai helyzetének feltárását és elemzését követően – lehetőség nyílt hiánypótló szakmai és módszertani fejlesztésekre. A projekt célul tűzte ki az óvodák, a bölcsődék és a napközbeni gyermekfelügyeletek esélyteremtő és hátránykompenzációs szerepének erősítését, valamint a hároméves kortól kötelező óvodai nevelés szakmai támogatását.

Nyomtatás

CÍMKÉK

efop311