Tanulótájékoztatás/tanácsadás

 

POK munkatárs:
Veszeliné Pénzes Ildikó pedagógiai referens –
Veszeline.Penzes.Ildiko@oh.gov.hu

A pedagógiai-szakmai szolgáltatásokról, a pedagógiai-szakmai szolgáltatásokat ellátó intézményekről és a pedagógiai-szakmai szolgáltatásokban való közreműködés feltételeiről szóló 48/2012. (XII. 12.) EMMI rendelet 9. §-a határozza meg a pedagógiai szakmai szolgáltatás keretében a tanulótájékoztató, tanácsadó szolgálat feladatkörét.

A 9. § meghatározása szerint a tanulótájékoztató, tanácsadó szolgálat eszközei és módszerei a következők:

  • a köznevelés rendszerét érintő kérdésekben információk közvetítése, azok értelmezésének segítése a tanulók és az iskolai diákönkormányzatok részére,
  • fórumok, továbbképzések szervezése a tanulók, a diákönkormányzatok és a diákönkormányzatok munkáját segítő pedagógusok részére,
  • a diákjogi tanácsadás megszervezése.

A pedagógiai oktatási központ szaktanácsadók közreműködésével a tanulótájékoztatás területén információkat közvetít a diákönkormányzatok és az őket segítő pedagógusok számára, valamint a tanulók nagyobb csoportjai számára a köznevelés rendszerét, illetve a diákéletet érintő kérdésekben.

Tájékoztató a fővárosi / megyei diákparlamentekről

Az Oktatási Hivatal pedagógiai oktatási központjai 2017 novemberében 21 helyszínen – azaz a fővárosban és minden megyében – megszervezték és levezették a megyei diákparlamenteket.

A 2017. évi ülések jegyzőkönyvei a linkre kattintva elérhetők.


2016 novemberében a fővárosban és minden megyében lezajlottak a diákparlamenti fórumok, amelyek jegyzőkönyvei elérhetőek az alábbi linkre kattintva:

Diákparlament jegyzőkönyvek

Tájékoztató az országos diákparlamentről

2017 februárjában Székesfehérváron tartotta ülését az országos diákparlament. Az ott megfogalmazott ajánlásokat az alábbi linkre kattintva olvashatja:

Országos diákparlament

Nyomtatás