TeachUP 2: kollaboratív tanulás és kreatív gondolkodás fejlesztése a gyakorlatban

 

Kinek ajánljuk a képzést?

-        A gyakorlati példákat bemutató videók többségében felső tagozatos gyerekek szerepelnek, ezért elsősorban, de nem kizárólag ezen korosztályt tanító kollégák jelentkezését várjuk.

-        Alap szintű informatikai ismeretek szükségesek: online fiókok és jelszavak kezelése, fájlfeltöltés, fórum használata, szövegszerkesztés. Szükséges továbbá saját multimédiás számítógép internetkapcsolattal.

-        Ajánljuk a képzést, ha Ön részt venne online szakmai tudásmegosztásban.

-        A képzés előzménye a TeachUP 1: formatív értékelés és személyre szabott tanulás a gyakorlatban című képzés. A két képzés egymástól függetlenül is elvégezhető.

-        Idegennyelv-ismeret nem szükséges.

Az online továbbképzés kezdési dátuma: 2021.11.04.

A továbbképzés időtartama: 30 óra (online kurzus)

A kurzus 6 héten át tart.

A továbbképzés főbb tartalmi elemei:

A továbbképzések gyakorló pedagógusok számára kínálnak rugalmas képzési formát. A

továbbképzés anyaga a nemzetközi TeachUP projekt eredménye, így a résztvevők elismert európai szakértők és innovatív pedagógusok tolmácsolásában ismerhetnek meg

széleskörűen alkalmazható osztálytermi módszereket. A képzés MOOC (tömeges nyílt

online kurzus) típusú, teljes egészében online zajlik. A tananyag számos szakértői és

osztálytermi munkát bemutató videót tartalmaz. A képzés a résztvevők online

tudásmegosztására is épít, amelyet feladatok és a kurzus moderátorai ösztönöznek.

A kurzus tartalmi moduljai:

1. Kollaboratív tanulás

2. Kollaboratív tanulás a gyakorlatban

3. Kreatív gondolkodás

4. Kreatív gondolkodás a gyakorlatban

5. Kollaboratív tanulás és kreatív gondolkodás a tanórán

A kurzus 5 tartalmi modulból áll, amelyek hetente nyílnak meg. A modulok szakaszokra oszlanak. A szakaszokon belül általában ismeretátadás (pl. videó) és feldolgozás (közös Padlet vagy fórum feladat) követi egymást.

Minden tartalmi modul bevezetővel kezdődik, amely bemutatja a modul témáit és egyéni célmeghatározásra szólít fel. Az 1-4 modulokban található ajánlott irodalmat tartalmazó szakasz. Az 1-4 modulok önellenőrző teszttel zárulnak, amely bárhányszor kitölthető, és a sikeres (70% feletti) kitöltés nem feltétele a továbbhaladásnak.

Az 5. modul a kurzuszáró feladat elkészítéséről és az értékelésről szól. Ez a modul tartalmazza a társértékelésen alapuló tevékenységet (Moodle felületen ez az Műhelymunka nevű tevékenység). A résztvevők feltöltenek egy általuk elkészített óravázlatot, majd 3 másik, véletlenszerűen sorsolt óravázlatot értékelnek a megadott szempontok alapján. Az 5. modul a társértékelési fázis miatt egy hétnél hosszabb ideig, 12 napig tart. Az 5. modul utolsó szakaszában kerül sor a kurzus elégedettségi kérdőívének kitöltésére.

 

A résztvevőket kétféle segítő: moderátor és személyes tanácsadó segíti a kurzus végzése során. A moderátorok a közösség egészéhez szólnak: segítséget nyújtanak a fórumban és a Padlet felületeken, ösztönzik a tudásmegosztást a résztvevők között, szemlézik a résztvevői hozzászólásokat, és hetente e-mail emlékeztetőt küldenek a modulok megnyílásáról. A moderátorok a kurzus során két alkalommal online „fogadóórát” hirdetnek. A moderátorok megválaszolják az e-mailben vagy rendszeren belüli üzenetként érkező résztvevői megkereséseket. A személyes tanácsadók egyénileg veszik fel a kapcsolatot azokkal a résztvevőkkel, akiknek a teljesítéshez segítségre van szüksége.

 

Bővebb információ:

Oktatási Hivatal Pécsi Pedagógiai Oktatási Központ

kepzes.pokpecs@oh.gov.hu

Jelentkezés: https://tovabbkepzes.sulinet.hu

Nyomtatás