„A könyvtár nyitva van!” - Lezárult a Tudásdepó Expressz projekt

Baranya, Somogy és Tolna megyei iskolai könyvtárak közreműködésével 2014. február 28-án lezárult „A könyvtár nyitva van!" elnevezésű projekt. A pályázat keretében a Baranyai Pedagógiai Szakszolgálatok és Szakmai Szolgáltatások Központja és a Dél-dunántúli régióban található 17 könyvtár működött együtt másfél éven át. A közös munka kiemelt célja volt a könyvtárak látogatottságának növelése, a szolgáltatások fejlesztése és az olvasás népszerűsítése a leghátrányosabb helyzetű (LHH) települések diákjai körében.

A pályázat résztvevői komplex szakmai programot valósítottak meg, melynek céljai között szerepelt:

  • kapcsolatépítés a résztvevő települések között, a szakmai együttműködés fejlesztése,
  • könyvtári szolgáltatások népszerűsítése,
  • a könyvtári elektronikus katalógusok, adatbázisok bővítése,
  • helyi programok szervezése diákok és szülők részére,
  • könyvtárszakmai képzések a könyvtáros tanárok számára,
  • online olvasást népszerűsítő verseny szervezése,
  • digitális tartalmak létrehozása.

A pályázat fontos célja volt a könyvtárhasználat és az olvasáskultúra fejlesztése. A hagyományos (papír alapú) olvasás kampány mellett az internet segítségével, elektronikus formában juttattuk el a célcsoporthoz a különféle képességfejlesztő anyagokat. A különböző korosztályok számára az életkori sajátosságoknak és az érdeklődési körnek megfelelő anyagokat dolgozunk ki, melyek egyszerre adtak lehetőséget ismeretszerzésre, tájékozódásra, és a kulcskompetenciák fejlesztésére.

A könyvtári állományunk (BMPI) nyilvántartása és a kölcsönzés a SZIKLA Integrált Könyvtári Rendszerben történik. A pályázat keretein belül ez, a már meglévő program került bővítésre az ÚJ WEB – OPAC - PLUSZ funkcióval. Az új szolgáltatásnak része a távoli előjegyzés, meghosszabbítás, témafigyeltetés és gyarapítási javaslat. A főpályázó a projekt befejezéséig állományát 1000 db új rekorddal növelte. Az új funkciók segítségével a kibővített állományt bárki elérheti, kereshet benne, kérhet előjegyzést, saját maga hosszabbíthatja könyveinek a kölcsönzését is.

Nyomtatás