Hírek

Amikor káros az olvasás - ha tényleg a tudás a cél

A tanultak előhívása nem csupán a kész emlékek megtalálására szolgál, hanem nagy szerepet játszik maguknak az emlékeknek a létrehozásában is. A legújabb eredmények azt mutatják, hogy aki csak egyszer-kétszer olvas el valamit, viszont utána sokszor megpróbálja előhívni, az hosszú távon lényegesen megbízhatóbb tudáshoz jut, mint aki sokszor bebiflázza a tananyagot.
A tanárok mindeddig azt gondolták, hogy akkor tanítottak meg jól valamit, ha a diák az óra végén folyékonyan tud válaszolni a kérdéseikre. A kutatások azonban azt mutatják, hogy az olyankor nagyon jól elérhető információk hosszú távon már sokkal gyengébben rögzülnek. Szaknyelven: nem jön létre hosszú távú konszolidáció. A nagy nehézségek árán, kínlódva összerakott emlékek viszont tartósan megmaradnak.
Forrás: HVG, 2017. február 22.

 

Az egyáltalán nem olvasók között ott vannak az értelmiségi szülők gyerekei

Gombos Péter: ... az olvasás nem egyenlő a szövegértéssel. Nagyon nagy probléma, hogy a gyerekek többsége nem tudja elképzelni az olvasást kikapcsolódásként, szórakozásként. Azért vesznek könyvet a kezükbe, mert feladatuk, vagy mert információt akarnak keresni. Érdekes, hogy finoman nő azoknak a száma, akik szinte folyamatosan olvasnak. Nincs közepe a dolognak. Bántóan magas azoknak az aránya is, akik egyáltalán nem olvasnak. Míg a szövegértési átlagot a hátrányos helyzetű diákok húzzák le, addig az egyáltalán nem olvasók között ott vannak az értelmiségi szülők gyerekei. Sőt, az értelmiségben már felnőtt egy generáció, amelyik soha nem vesz a kez ébe szórakozás céljából könyvet.

- Elég szomorúan alakul az esélyegyenlőség olvasás terén...
GP: Élményszerző olvasásnál pont úgy nem olvasnak az értelmiségi szülők jobb módban élő gyerekei, mint a hátrányos helyzetűek. A szövegértés területén a legrosszabbak vagyunk az unióban abban a tekintetben, hogy milyen hatással van a szociokulturális háttér a teljesítményre. Sőt, az OECD országok között is Magyarországon a legerősebb ez a hatás. Picit leegyszerűsítve: ha szegény vagy, gyenge leszel az iskolában. Hozzáteszem: nem kellene, hogy így legyen.
- Máshol nem ugyanilyen az összefüggés?
GP: Amikor általános iskolai pedagógus kollégák azt mondják, hogy ezzel a generációval mennyivel nehezebb, mennyivel kevesebbet hoznak otthonról, akkor nagyon szívesen hivatkozom a helyőkeresztúri iskolára http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/lepipalnak-a-fovarost-a-hejokereszturi-modellel-636686/ (Borsod-Abaúj-Zemplén megye). Ahol óriási a hátrányos helyzetűek aránya, a szegénysorban élő roma lakosságé, mégis nagyon jól tejesítenek. Nemcsak saját magukhoz képest, hanem országos átlag felett, kompetenciaméréseken is, magas a nyelvvizsgát szerzők, a továbbtanulók száma. 
Forrás: KIT Hírlevél, 2017. február 22.

 

Közös országos könyvtári portál - cseh tapasztalatok

2015-ben 23 cseh könyvtár kötött együttműködési megállapodást a cseh könyvtárak központi portáljának építésére. A fő cél egy erős, központi portál kialakítása, amely minőségi szolgáltatásokat nyújtva lehetővé teszi a használó számára a kért dokumentum vagy információ hagyományos nyomtatott vagy digitális formában való elérését bármikor, bárhonnan és bárhol legyen is. A program megvalósítását a brnói Morva Területi Könyvtár a VISK 8 program támogatásával valósítja meg. A projekt első évében a legfontosabb feladat a portál fejlesztését irányító csapat kialakítása volt. A problémamentes működéshez szükségessé vált a megfelelő, nagy kapacitású adattárhelyek létrehozá sa. Az infrastrukturális fejlesztés fontos része a fejlesztő és tesztszerver működtetése, utóbbi a beta.knihovny.cz címen érhető el. A fejlesztések, a gyűjtemények érzékeny adatai a github.com szerverre kerülnek, melynek forráskódja szabadon elérhető. (A cseh könyvtárak központi portáljának béta-verziója; ref.: Prókai M.)
Forrás: Humanus


Korai érzékenyítő olvasástámogatás - projektek Európában

A Cseh Köztársaságban és Európában az olvasás fontosságát, a könyvek gyermekekhez való eljuttatását számos projekt támogatja. Már 2000-ben ezért alakult meg az "EU READ" nem formális csoport, amely az olvasás népszerűsítésével foglalkozó európai szervezeteknek a konzorciuma. 2015 őszén a csoport hivatalosan, jogilag bejegyzett közhasznú szervezetté vált. Olyan nagy szervezetek a tagjai, mint a német Stiftung Lesen, a brit Book Trust, az olasz (dél-tirol) LeseForum, a portugál Plano Nacional de Leitura, valamint további svájci, osztrák, belga, norvég szervezetek. A cseh Könyvekkel növünk fel kampány is része, amelyet a cseh Könyvvilág Társaság szervez. Az EU READ csoport a jövőben további partnereket szólít meg az olvasás népszerűsítésére. Az Európai Bizottságot is nyugtalanítja, hogy az európaiak 20%-a funkcionális írástudatlan. A nem túl kedvező helyzetet a nemzetközi PISA és PIAAC kutatásai is tükrözik, melyet a migránsok beáramlása tovább ronthat. Az olvasás támogatásának egyik ideális példája a Bookstart projekt, amely Nagy-Britanniából indult, átterjedt Németországba, Ausztriába, Olaszországba és más országokba is.
- Brit, német, portugál példák... (EU READ. Építsünk olvasó Európát!; ref.: Prókai M.)
Forrás: Humanus


Nem úgy kell ülni, ahogy eddig hittük

A legtöbben, ha helyesen szeretnének ülni az íróasztaluknál, kiegyenesítik a hátukat, és a teljes talpukat a padlóra teszik. Gyerekkorunkban azt tanították, így kell szépen ülni az asztalnál. A kutatások szerint viszont egyáltalán nem jó, sőt, nagyon megterhelő, ha így ülünk munka közben.
A professzor szerint a legkényelmesebb pozícióban érdemes dolgozni. Hátra kell dőlni úgy, hogy 100-110 fokos legyen a szög, amit bezár a lábunk és a törzsünk. A szék támlája támassza meg a derekunkat, a hátunkat. Ha nem teljesen egyenes a törzsünk, akkor kisebb súly nehezedik a medencénkre is. Lazán nyújtsuk előre a lábainkat úgy, hogy bármikor meg tudjuk mozgatni, vagy emelni egy kicsit. Ez egy pihentető testtartás, és sokkal tovább tudunk ebben a pozícióban ülni az íróasztalnál. 
Ez a testtartás egyébként olyan, mint amikor az autóban ülünk vezetés közben. A kezünkkel kényelmesen érjük el a billentyűzetet és az egeret, ne nyújtózkodjunk érte, és monitor se legyen túl messzire, ne kelljen előre dönteni a fejünket ahhoz, hogy jól lássuk. Ebben a kényelmes, pihentető testtartásban sokkal tovább képesek vagyunk egy helyben ülni, mint egyébként.
Forrás: Pénzcentrum

Szilveszteri közösségteremtés - közkönyvtárban (fotókkal)

Középkori világzene köré gyűltek a Halis-könyvtár ingyenes szilveszteri batyusbáljára azok, akik már tudják: a könyvtár jóval több, mint könyvek tára. A jelenlévő mintegy 50 fő közül többen meg is fogalmazták: nem gondolták eddig, hogy könyvtár is rendezhet ilyen eseményt. A szervezésnek helyszínt biztosító intézmény igazgatója, Czupi Gyula évek óta igyekszik minden apropót megragadni, hogy az közkönyvtár a lehető legtöbb gondolati szálon kapcsolódjék a helyiek mindennapjaihoz, oldani a könyvtárral kapcsolatos képzetek korlátait. 
Most a talpalávalót - és a hozzá tartozó táncot, a hastáncot, valamint a hangulat függvényében érzékkel adagolt szellemi muníciót a Szelindek együttes http://szelindek.com/fooldal/ biztosította, meghívását szponzor tette lehetővé, a szervezésben pedig önkéntesek segítettek. A könyvtár programjaiban szinte elmaradhatatlan gólyalábasok ügyességi bemutatót tartottak, Kardos Ferenc improvizatív mesét mondott. A hajnali négyig tartó mulatságban volt lehetőség a fiatalok illetve idősebbek zenei igényének megfelelő tánczene szolgáltatására is. (KIT-összeállítás)
Forrás: ZAOLM1Kanizsa TV

 

Gondolatébresztő: késedelmi díj, mint adomány a könyvtárnak

Mi történik, ha 40 évig nem viszed vissza a könyveid? Igazi horrorsztori is kerekedhetne a címben feltett kérdésből (legalábbis a pénztárcánk számára biztosan), de a most következő történet szerencsére inkább egy újabb nagyszerű példázat lesz nagylelkűségből.
Jon Kramer, egy minnesotai könyvtárimádó nemrég éppen elhunyt szülei könyvei között kutakodott kanadai nyaralójukban, amikor kezébe került egy szakács-, és egy kempingkönyv, amit egy marylandi könyvtárból vettek ki még a hetvenes években. 
Kramernek csupa jó emléke volt a családi könyvtárazásokról, így úgy döntött, a hetvenes évek gyakorlatának megfelelő napi ötcentes árfolyamot alapul véve megfizeti a késedelmi díjat. Így történt, hogy a férfi nagyjából 1550 dollárt, azaz kb. 450 ezer forintot utalt a könyvtárnak. A férfi egyébként azt mondta, hogy megtartja a könyveket, de a jövőben is hajlandó fizetni a késedelmi díjat.
Forrás: Index

 

Ha profi olvasáskampányt akarunk látni - Elindult a Bookline karácsonyi kampánya

Négy ismert embert kért meg a Bookline, hogy meséljenek legkedvesebb olvasási élményeikről. A kampányt közterületi, print- és natív hirdetések egészítik ki.

Kampánycél: Bookline márkaismertség növelés, karácsonyi forgalomnövelés, olvasás népszerűsítése.
Kreatívkoncepció: Megkértük Kemény Zsófit, Sena Dagadut, Szily Lászlót és Winkler Róbertet, hogy meséljenek legkedvesebb könyvélményeikről, és arról, hogyan tudnak rohanós mindennapjaik közepette is időt találni az olvasásra. Az olvasókat pedig arra kérjük, hogy osszák meg a legkedvesebb olvasmányaikat, és írják meg röviden, hogy miért volt rájuk nagy hatással.
Érdekesség, behind the scenes: A Spotify 30 mp-es szpotokat a két kampányarc, Sena és Kemény Zsófi írja.
Forrás: Kreatív


A könyvtári kölcsönzések után is jár jogdíj, jogosultakat keres a MISZJE

 

 

A Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület közleménye szerint a jogdíjakat 20 könyvtár kölcsönzési adatai alapján állapítják meg, a legkisebb egy évre kifizethető összeg 10, a legnagyobb 250 ezer forint lehet. Amennyiben több éve nem vették fel a jogdíjat, úgy a kifizetés alsó határa 20 ezer forint. A listán olyan híres szerzőket is találunk, mint Csernus Imre, Wass Albert, Radnóti Miklós, vagy épp Bálint Ágnes.

Fontos azonban, hogy nem csupán a szerzők kaphatnak jogdíjat, hanem a szerkesztők, fordítók, valamint a jogutódok is. A jogdíjra vonatkozó jogosultság ugyanis a szerző halálát követően még 70 évig áll fenn, ez idő alatt a jogörökösök kapják a jogdíjat, annak arányában, amekkora arányban örökölték azt. A jogdíj igényléséhez nem kell a MISZJE tagjának lenni, annak kifizetéséhez egyszeri, ingyenes szerződés megkötésére van szükség.
Kíváncsi vagy, ki jogosult a jogdíjra? A MISZJE teljes listáját itt http://www.miszje.hu/tartalom/wanted!---jogosultakat-keresunk nézheted meg.
Forrás: Privátbankár

 

Diákok fotózták a környezetükben látott értékeket - helyismeret másként

 

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár "Települési értékek diákszemmel" fotópályázatára jelentkező gyerekek újranézték lakóhelyüket, kicsit más szemmel.

Látván a fényképeket, a felnőttek is rácsodálkozhatnak: jé, ebben a faluban kilátó is van?! Lencsevégre került a vajköpülő, de a nap mint nap szem előtt lévő kis falmélyedésben megbúvó szobrocska sem kerülte el a diákok figyelmét.
Az augusztusban meghirdetett fotópályázatra húsz településről 56 diák nevezett, s összesen 150 kép érkezett. Nem volt könnyű dolga a Káli Csaba történész (megyei levéltár), Gedeon Tamás fotós, tanár (egerszegi Landorhegyi iskola) és Kardos Ferenc néprajzos (kanizsai könyvtár) alkotta zsűrinek, amíg kiválasztotta a legkifejezőbbeket.
Forrás: ZAOL


Pokémonok helyett könyvekre vadásznak

(2016. szeptember 27.)

Egy belga általános iskola igazgatójának ugrott be a nagy ötlet: mi lenne, ha nem csak virtuális lényekre, hanem valódi könyvekre lehetne vadászni a városokban. Nagyon bejött neki. A Könyvvadászok logikája hasonlít a Pokémon Go rendszeréhez. A játékosok sejtelmes utalásokat osztanak meg arról, hogy hová rejtettek el könyveket a városban, a többiek pedig elindulhatnak a felkutatásukra. Ha valaki kiolvasta, újra eleresztheti a zsákmányt, hogy ezúttal egy másik szerencsés játékos vadászhassa le.
"A könyvtáram rendszerezése közben ébredtem rá, hogy nincs elég hely a könyveimnek. Ekkoriban Pokémon Góztunk a gyerekeimmel, így jött az ötlet, hogy a könyveket is kiereszthetnénk a vadonba" - mondta Aveline Gregoire a Reutersnek. A Gregoire család reggeli sétáinak hamar szerves részévé, hogy útjuk során könyveket vadásznak és "engednek szabadon". A Könyvvadászok hatalmas sikernek bizonyult, pár hét alatt több mint 40 ezren csatlakoztak a Facebook-csoporthoz. Gregoire ma már a következő lépésen gondolkodik, ami egy online applikáció lenne.
Forrás: Unikornis

 

Messze még a vizsgaidőszak - most még megszervezhető a stresszcsökkentő terápiás kutya - Pennsylvaniai példa

(2016. szeptember 27.)

A terápiás kutyákat gondosan választják ki és alaposan kiképzik, amiről regisztrációjuk tanúskodik. Ezek a kutyák arról nevezetesek, hogy érzelmi támogatást tudnak adni, mivel higgadtak, barátságosak, jó modorúak és rá tudnak hangolódni az emberek érzelmi állapotára. Akár idősek és fizikailag sérültek is lehetnek. Olyan "munkakutyák", akik egy-egy család tulajdonában állnak. (A kutya az egyetlen állat, amely szándékosan keresi a szemkontaktust az emberrel; megérti, amikor az ember rámutat valamire, és akár otthagyja gazdáját, hogy vigaszt nyújtson egy idegennek, aki éppen sír. Az emberek gyakran olyasmit is elmondanak a kutyáknak, amit nem akarnak megosztani a terapeutájukkal.)
A kutyás stresszmentesítő rendezvények ("De-stress with dogs") a könyvtárak társadalmi felelősségvállalási programjainak részei. Az Indiana University of Pennsylvania könyvtári hálózatában például több mint 200-an vettek részt egy ilyen, 8 terápiás kutyával szervezett programon, amelyet a könyvtár földszintjén a böngésző övezetben tartottak. Az ott készült felmérés szerint a hallgatók 77%-a határozott igennel, 18%-a "valószínűleg igen"-nel felelt arra a kérdésre, hogy "Úgy érzi-e, hogy a kutyákkal való interakciónak köszönhetően kicsit pihent és jobban tud koncentrálni?" A kérdőív végén lelkesítő és biztató visszajelzések szerepeltek. A hallgatók legtöbbje barátaitól értesült az eseményről, a szokásos plakátok és szórólapok ebben nem bizonyultak hatékonynak.
A kutyás programok a hallgatók bevonására is alkalmasak. Ha sikerül velük együttműködni, akkor még azt is el lehet érni, hogy a fiatal szakemberek kövessék az idősebb kutatók jól bevált gyakorlatát: használják a könyvtárat. A cikk függelékében ajánlások szerepelnek arról, hogyan lehet megszervezni egy sikeres könyvtári kutyás programot. (Terápiás kutyák a felsőoktatási könyvtárakban. Módszer a hallgatók bevonására és a stressz csökkentésére a vizsgaidőszakban; Hegyközi I.)
Forrás: Humanus

 

Újra kitört a Harry Potter-láz - a könyvesboltok védőszentjétől

(2016. augusztus 30.)

A könyvesboltokban tolonganak a Rowling-világ legújabb, Harry Potter és az elátkozott gyermek című kötetért.
Éjféltől már kapható a brit könyvesboltokban a Harry Potter történetének kilenc éve várt folytatása, hatalmas tömegek tolonganak az árusoknál - derül ki a Telegraph beszámolójából. Harry Potter és családjával foglalkozó újabb könyvet ugyan nem J. K. Rowling írta, de az előzetes hangok szerint tökéletesen az által alkotott világba illeszkedi az új történet. A rajongók alig bírtak magukkal, előrendelési rekordokat döntögetett az új mű az Egyesült Királyságban.
A kötet miatt a rajongók mellett érthetően a könyvesboltosok örülnek a legjobban. James Daunt, az egyik népszerű bolt, a Waterstones kereskedés igazgatója egyenesen a "könyvesboltok védőszentjének" nevezte a sorozatot megalkotó Rowlingot.
Forrás: HVG


A legkisebb falu, ahol kilencen laknak - nincs kocsma, de van könyvtár

(2016. augusztus 30.)

"Itt senki nem él segélyen. Két éve volt egyetlen közmunkásunk, de már ő is talált más munkahelyet" - mondta Iborfia polgármestere. Iborfia Magyarország legkisebb falva - amelynek saját önkormányzata van. A képviselő-testület háromfős, és havonta ülésezik. Most a faluház tetejét kellene megjavítani. A cserepek már megvannak, csak még nincs, aki felrakja őket a tetőre. A faluban nincs bolt, se orvosi rendelő, se kocsma, a könyvtár viszont az ország leglátogatottabb könyvtára, már ha a település lakóinak számához viszonyítjuk. Nézze meg az ország legkisebb falujában készült videót!
Forrás: Origo


Pokemon Go - a könyvtárban

Itt az új őrület, a Pokemon Go játék, amely az USA-ban már elérte a könyvtárakat is. Mivel a játék várhatóan még júliusban elérhető lesz hivatalosan is Magyarországon, érdemes felkészülnünk...

A Pokemon videójátékben a játékosok a tornatermekben kaphatják el és taníthatják, edzhetik a Pokemonokat. ... A Pokemon Go-ban a Gym-ek ingyenesen használható, biztonságos közterek és középületek, ahova minden játékos el/be tud jutni. Ilyen középület pedig egyértelműen a könyvtár.
Az USA közkönyvtárainak ezrei váltak néhány nap leforgása alatt ilyen virtuális Gym-ekké, ami jelentősen megnövelte a könyvtárépületek forgalmát, hiszen olyan tiniket és fiatal felnőtteket is behozott a játék a könyvtárba, akik egyébként biztosan nem mentek volna be. Hogy ez áldás vagy átok a könyvtáraknak? Erről megoszlanak a vélemények. A játék mindenesetre várhatóan sok, egyébként nem könyvtárhasználó trénert behoz majd a könyvtárba, egy különleges alkalmat kínálva így arra, hogy a könyvtárak és könyvtárosok olyan társadalmi csoportoknak is megmutassák magukat, akikkel normál helyzetben nem tudnának interakcióba kerülni. Ezen túl pedig arra lehetőséget adhat is, hogy újféle, kreatív módon, programokkal kerüljenek közelebb a játékosokhoz.
Forrás: Librarian day by day


Svéd könyvtárak - kulcsszerep a bevándorlók társadalmi beilleszkedésében

A könyvtári rendszer mindenkit szolgál, nyelvtől, kortól, etnikumtól, anyagi helyzettől függetlenül. A bevándorlók társadalmi beilleszkedésének segítésében kulcsszerep juthat a közkönyvtáraknak, mert közhasznú információszolgáltatásaik biztosíthatják az információhoz való hozzájutást és az esélyek kiegyenlítődését. A tudományos könyvtárak esetében viszont a kutatók munkájához való hozzájárulásnak van központi szerepe.

A kutatás-fejlesztés társadalmi szempontból is fontos versenyképessége nem képzelhető el könyvtári, információs háttér nélkül. A könyvtár fórum és találkozóhely is egyben a helyi közösségek számára (legyen az lakóhelyi közösség a közkönyvtárak vagy kutatói, hallgatói közösség a tudományos könyvtárak esetében). (Németh Márton)
Forrás: Könyvtári Figyelő, 2016/2.


A világ legrégebb óta folyamatosan működő könyvtára

...a sínai Szent Katalin-kolostor. Könyveinek száma és értékessége miatt a sínai Szent Katalin-kolostor könyvtára a Vatikáni Könyvtár után a második leggazdagabb a világon.

Amióta a 6. században (548 és 565 között) megalapították, a sínai hegyi Szent Katalin-kolostor könyvtára soha nem zárta be kapuit. I. Jusztiniánusz császár uralma alatt Nagy Konstantin édesanyja, Ilona császárné támogatásának köszönhetően épült fel. Falai között ma is megtalálhatók ősi római tekercsek azokból az időkből, amikor magát a kolostort alapították, így itt található a világ második legnagyobb kódex- és kéziratgyűjteménye, amelyet csak a Vatikáni Könyvtáré előz meg Rómában. Innen származik a híres Codex Sinaiticus (sínai kódex is), a 345-ből származó bibliai szöveg.
Forrás: Magyar Kurír

Nyomtatás