Online az online bullying ellen

A továbbképzés célja, hogy az iskoláskorú (6-18 éves) diákokkal foglalkozó szakemberek – pedagógusok, iskolapszichológusok, szociális segítők – képessé váljanak az online bántalmazás elleni fellépésre. Mind elméleti ismeretek szintjén, mind a gyakorlatban – bántalmazás prevenciós foglalkozások megtervezése és megvalósítása – magabiztosan mozogjanak ebben a témában és hatékonyan tudják segíteni a diákokat ill. szüleiket, ha online bántalmazással találkoznak.

A továbbképzés időpontja:

 • 2021. november 20. (szombat) 9-16 óra
 • 2021. november 22. (hétfő) 13-16 óra
 • 2021. november 24. (szerda) 13-16 óra

A továbbképzés az Oktatási Hivatal „Online az online bántalmazás ellen” módszertani anyagán alapul, segítséget nyújt az online segédanyagok osztálytermi felhasználásához (online vagy offline formában) – az osztály sajátosságainak figyelembe vételével. Online bántalmazás célpontjai a pedagógusok is lehetnek, a képzés során ezért a pedagógusok védelmét szolgáló iskolai szabályzat kialakításának szükségességére és alapelveire is kitérünk.

A képzés tematikája:

 1. Modul: Az online bántalmazás mint internetes veszélyforrás
 2. Modul: Az online bántalmazás formái és előfordulása
 3. Modul: Az online bántalmazás elleni fellépés módszertana
 4. Modul: Prevenciós foglalkozások tervezése (otthoni feladat)
 5. Modul: A pedagógusok védelme az online térben

Kiknek ajánljuk a képzést?

 • A képzést általános- és középiskolában dolgozó pedagógusoknak, továbbá 6-18 éves fiatalokkal foglalkozó iskolapszichológusoknak, iskolai szociális segítőknek ajánljuk, akik elkötelezettek a digitális gyermekvédelem iránt.
 • A képzés kapcsolódik az „Az iskolai bántalmazás megelőzése és kezelése serdülőknél - Az ENABLE iskolai bántalmazás ellenes program megvalósítása” című továbbképzéshez, de a két képzés egymástól függetlenül is elvégezhető.
 • Alap szintű informatikai ismeretek szükségesek: online fiókok és jelszavak kezelése, fájlfeltöltés, fórum használata, szövegszerkesztés. Szükséges továbbá saját multimédiás számítógép internetkapcsolattal.
 • Idegennyelv-ismeret nem szükséges.

Hogyan zajlik a képzés?

Az online képzés öt modulból áll, melyből 4 modul (20 tanóra) valós idejű képzés (webinárium, online kollaboratív gyakorlati feladatokkal), egy modul (10 tanóra) pedig egyéni otthoni feladat elvégzése.

Bővebb információ:

Oktatási Hivatal Pécsi Pedagógiai Oktatási Központ

kepzes.pokpecs@oh.gov.hu

Jelentkezési határidő: 2021. november 9.

Jelentkezés:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScrwpzsadEnM1HaVoshIB6AymZ9pijCR79gfS9jfnLVxor8_w/viewform

Nyomtatás