Programok, rendezvények

« előző oldal
következő oldal »

Történelmi vetélkedő a „jóságos királynőről" az Oktatási Hivatal szervezésében, a pécsi Tudásközpontban

ránki.jpg

A pécsi Tudásközpont adott helyet 2018. március 9-én az Oktatási Hivatal által szervezett Ránki György Regionális Történelemverseny döntőjének, ahol négy megye (Baranya, Somogy, Tolna és Zala) legjobb középiskolás történészei három kategóriában mérték össze tudásukat.

A nagy hagyományú, szakmailag értékes versenyt 1995-től rendezik meg, Ránki György (1930–1988) történész, egyetemi tanár emlékére. A megmérettetést minden tanévben más megye szervezi, ottani szakemberek választják ki a témáját és állítják össze a feladatokat, melyek a kerettantervi és az érettségi követelményekhez igazodnak, ugyanakkor lehetővé teszik az ismeretek elmélyülését, a kommunikációs és információfeldolgozó kompetenciák fejlődését. A verseny témaköre – néhány kivételtől eltekintve – mindig a magyar történelemhez kapcsolódik, így a hazaszeretet és a nemzeti identitástudat erősödését is elősegíti a fiatalokban.

2015 óta az OH területileg illetékes Pedagógiai Oktatási Központja (POK) szervezi ezt a rangos megmérettetést. A 2017/2018-as tanévben a Pécsi POK szervezte meg a vetélkedőt „A jóságos királynő” címmel, Mária Terézia születésének 300. évfordulója alkalmából. A feladatok összeállítója az iskolai, a megyei és a regionális fordulóban is Engel Mária szaktanácsadó volt, aki a Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Óvoda vezetőtanára. Az iskolák kategóriánként a legjobb eredményt elérő két tanulót, ezenfelül pedig a 80% feletti eredményt elért valamennyi versenyzőt nevezhették a megyei fordulóra. A regionális döntőbe megyénként és kategóriánként a megyei forduló 2-2 legjobb eredményt elért versenyzője kapott meghívást.

A döntőn részt vett Ritter Betty, a Pécsi POK, dr. Kis Szilvia, a Kaposvári POK és Tóth Ferenc, a Zalaegerszegi POK főosztályvezetője.
Az írásbeli feladatsor megoldásával egy időben, szakmai műhely keretében a szaktanácsadók és kísérő tanárok konzultáltak a verseny eddigi tapasztalatairól és a következő évi verseny előkészítéséről. A megbeszélésen vetették fel azt a javaslatot, hogy a versenyt terjesszék ki Vas megyére is, így a 2018/2019-es tanévtől már 5 megye történészei vetélkedhetnének a győzelemért. Arról is döntés született, hogy Tolna megye szervezi a következő tanév versenyét.
A szóbeli döntő rendhagyó módon zajlott le: a versenyzők több fordulóban bizonyíthatták tudásukat és rátermettségüket a neves történészekből álló zsűri előtt. A diákoknak érvelniük kellett egy-egy történelmi kérdés mellett vagy éppen ellen, villámkérdésekre kellett válaszolniuk, idézeteket és történelmi személyiségeket kellett felismerniük. A döntőn bebizonyították, hogy a korszakról alapos ismeretekkel rendelkeznek, melyeket a feladatok megoldása során jól tudnak alkalmazni.

ránki1.jpg

A zsűrit Ritter Betty (a kép bal oldalán), a Pécsi POK főosztályvezető asszonya mutatta be. A zsűri tagjai (balról jobbra): dr. habil. Nagy Mariann egyetemi tanár, Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történettudományi Intézet, Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszék, dr. habil. Gőzsy Zoltán egyetemi docens, tanszékvezető, PTE BTK, Történettudományi Intézet, Újkortörténeti Tanszék, dr. Fischerné prof. dr. Dárdai Ágnes egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem Könyvtárának főigazgatója, PTE BTK (a zsűri elnöke) és Bárdi Judit középiskolai tanár, Leőwey Klára Gimnázium, Pécs.

(Fotó: dr. Rónayné Marek Györgyi, a KSZC Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakgimnázium tanára)

A zsűri elnöke az eredményhirdetésen méltatta a fiatalok tudását és történelemszeretetét. A regionális döntő első három helyezettje – kategóriánként – oklevélben és az OH által felajánlott értékes könyvjutalomban részesült. Ránki Zsuzsanna, Ránki György lánya könyvutalványokat ajánlott fel a kategóriák legjobbjainak. Minden részt vevő tanuló emléklapot kapott, és a felkészítő tanárokkal együtt az OH történelmi témájú könyvajándékát, valamint a Pécsi Tudományegyetem által felajánlott ajándékokat. Az ünnepélyes díjátadóra a tanév végén kerül majd sor, ahol megyénként díjazzák az OH által támogatott versenyek legjobbjait.

 

A Ránki György regionális történelemverseny végeredménye

I. kategória (4 és 5 évfolyamos gimnáziumok tanulói)

Helyezés

A tanuló neve

Felkészítő tanára

Iskolája

1.

Standi Barnabás

Tóth Csilla

Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Zalaegerszeg

2.

Jankovits András

Herner Mihály

Pécsi Janus Pannonius Gimnázium

3.

Cappelli Katinka

Dr. Csukáné dr. Sós Andrea

Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium

 

II. kategória (6 és 8 évfolyamos gimnáziumok tanulói)

Helyezés

A tanuló neve

Felkészítő tanára

Iskolája

1.

Hosszú Kristóf

Zomboryné Márkus Andrea

Keszthelyi Vajda János Gimnázium

2.

Szabó Dániel

Braun Tünde

Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium

3.

Torjay Benedek

Kutsera Róbert

Pécsi Janus Pannonius Gimnázium

 

III. kategória (szakgimnáziumok tanulói)

Helyezés

A tanuló neve

Felkészítő tanára

Iskolája

1.

Bihary Csilla

Dr. Rónayné Marek Györgyi

KSZC Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakgimnáziuma, Kaposvár

2.

Farkas Márk

Horváth Károly

KSZC Dráva Völgye Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiuma, Barcs

3.

Brantmüller Dóra

Ligetfalvi Orsolya

Pécsi SzC Zsolnay Vilmos Szakgimnázium


Nyomtatás
« előző oldal
következő oldal »