MEGHÍVÓ

Az Oktatási Hivatal bázisintézményeinek szakmai találkozója

Az Oktatási Hivatal Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztálya Szakmai Szolgáltatások Osztálya online szakmai napot szervez meghívott bázisintézmények részvételével.

A szakmai nap célja: A bázisintézmények hálózati szerepének erősítése, a horizontális tanulás lehetőségeinek bemutatása, szakmai támogatás nyújtása.

Résztvevők: Bázisintézmények vezetői és koordinátorai, az Oktatási Hivatal Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztálya főosztályvezetője és a feladat ellátásával megbízott munkatársai, a POK főosztályvezetők és az általuk delegált munkatársak,

Időpont: 2022. november 15. (kedd), 13:00

Megvalósítás:

A konferencia/találkozó online formában kerül megrendezésre Microsoft Teams felületen.

A konferencia tervezett programja >>

Megtisztelő jelenlétére feltétlenül számítunk!

Üdvözlettel:

Urbán Ferenc Ábel
köznevelési elnökhelyettes

Oktatási Hivatal


Digitális kultúra tanítása alsó tagozaton

Az Oktatási Hivatal Pécsi Pedagógiai Oktatási Központja „Digitális kultúra tanítása alsó tagozaton” címmel 30 órás pedagógus továbbképzést szervez.

Bővebb információk a plakátra kattintva elérhetőek!

Digitális_kultura_plakat.png

  

Nat2020 és érettségi 2024: a követelmények változásaira felkészítő képzés matematikatanárok számára

Az Oktatási Hivatal Pécsi Pedagógiai Oktatási Központja „Nat2020 és érettségi 2024: a követelmények változásaira felkészítő képzés matematikatanárok számára” címmel 30 órás pedagógus továbbképzést szervez.

Bővebb információk a plakátra kattintva elérhetőek!Őszi Pedagógiai Napok

Az Oktatási Hivatal Pécsi Pedagógiai Oktatási Központja idén is megszervezi az Őszi Pedagógiai Napok programsorozatát.

A részletes programfüzet az alábbi képre kattintva érhető el:

borítókép.PNG

 


Pedagógiai-szakmai szolgáltatási csomagok

Elérhetőek az Oktatási Hivatal Pécsi Pedagógiai Oktatási Központjának 2022/2023. tanév első félévére vonatkozó pedagógiai-szakmai szolgáltatási csomagjai.

Bővebb információ az alábbi képre kattintva érhető el:

plakát_pok_pecs_fooldal.PNG

 


Scientix: inspirációk STEM (természettudomány, technológia, mérnöki tudományok, matematika) tanórákhoz

Az Oktatási Hivatal Pécsi Pedagógiai Oktatási Központja „Scientix: inspirációk STEM (természettudomány, technológia, mérnöki tudományok, matematika) tanórákhoz” címmel  30 órás pedagógus továbbképzést szervez.

Bővebb információk a plakátra kattintva elérhetőek!

 

Scientix plakát.png

 


A tehetségekért - felkészítés a felismeréstől a komplex fejlesztési lehetőségekig

Az Oktatási Hivatal Pécsi Pedagógiai Oktatási Központja „A tehetségekért - felkészítés a felismeréstől a komplex fejlesztési lehetőségekig” címmel 30 órás pedagógus továbbképzést szervez.

Bővebb információk a plakátra kattintva elérhetőek!

 

Plakát_Atehetségekért.png

 


Megjelent a Pécsi Pedagógiai Oktatási Központ negyedéves Hírlevele, az ÉVSZAKOS őszi száma

címlap.PNG

 


Szakmai tanévnyitó konferenciasorozat 2022

Az Oktatási Hivatal 2022 augusztusában szakmai tanévnyitó konferenciasorozatot szervez a köznevelési intézmények vezetőinek. A szakmai programokról itt olvashat bővebben.


Tanévindító programok

Az Oktatási Hivatal Pécsi Pedagógiai Oktatási Központja a 2022/2023. tanév indításához szakmai iránytűként is használható tanévindító programsorozatot szervez.

A részletes program az alábbi képre kattintva érhető el:

 


Óvodapedagógusok szakmai napja

Az Oktatási Hivatal Pécsi Pedagógiai Oktatási Központja óvodapedagógusok részére szakmai napot szervez.


Az Óvodapedagógus szakmai nap programja az alábbi képre kattintva érhető el:

plakát.png


Megjelent a Pécsi Pedagógiai Oktatási Központ negyedéves Hírlevele, az ÉVSZAKOS nyári száma

 

Előző számaink itt olvashatók.

A Pécsi Pedagógiai Oktatási Központ tematikus programkínálata 2022 tavasz

Az Oktatási Hivatal Pécsi Pedagógiai Oktatási Központja ebben a félévben is online műhelyek szervezésével támogatja a pedagógusokat.

Újdonság az idei évtől, hogy a műhelyek sorozatát tematikus egységekbe szerveztük - ezzel is szeretnénk orientálni a választást. Javasoljuk, hogy az adott egység minden programján vegyenek részt az érdeklődők, mert így teljesebb képet kaphatnak a témáról. Az online műhelyeket az adott tematikában további programok gazdagítják: Tavaszi Pedagógiai Napok, ennek részeként plenáris előadások, Mesternapok, Bázisnapok, továbbképzések.

részletes programfüzet az alábbi képre kattintva érhető el:


Tavaszi Pedagógiai Napok

Az Oktatási Hivatal Pécsi Pedagógiai Oktatási Központja idén is megszervezi az Tavaszi Pedagógiai Napok programsorozatát.

A részletes programfüzet az alábbi képre kattintva érhető el:

 


 

Az iskolai bántalmazás megelőzése és kezelése serdülőknél – Az ENABLE iskolai bántalmazás ellenes program megvalósítása

Az Oktatási Hivatal Pécsi Pedagógiai Oktatási Központja „Az iskolai bántalmazás megelőzése és kezelése serdülőknél – Az ENABLE iskolai bántalmazás ellenes program megvalósítása” címmel akkreditált, 30 órás pedagógus továbbképzést indít a 12-18 éves korosztállyal foglalkozó szakemberek – pedagógusok, iskolapszichológusok, szociális segítők – részére.

Bővebb információ és jelentkezés a plakátra kattintva elérhető!

Plakát_enable.png

 


Online érettségi tájékoztatók 2022. 01.06 – 01. 20.

Az Oktatási Hivatal Pécsi és Kaposvári Pedagógiai Oktatási Központja online tájékoztató előadásokat szervez az érettségi vizsgára való felkészítésről, a vizsgakövetelményekkel kapcsolatos változásokról a vizsgáztatásban közreműködő pedagógus kollégák számára.

 

Bővebb információ és a jelentkezési felület a képre kattintva érhető el.


Megnyílt az Oktatási Hivatal 2022. évi pedagógiai-szakmai szolgáltatásokra vonatkozó online igényfelmérője

Az Oktatási Hivatal egyik kiemelt célja, hogy a köznevelési intézmények hatékonyságának, eredményességének növeléséhez folyamatos pedagógiai-szakmai támogatást biztosítson. Nagy örömmel tapasztaljuk, hogy a Hivatal által kínált szolgáltatásokat évről-évre egyre több intézmény, óvodától a középiskoláig veszi igénybe.

2022-ben is arra törekszünk, hogy minél szélesebb választékot kínáljunk Önöknek annak érdekében, hogy az intézmény sajátos szükségleteinek megfelelően választhasson kínálatunkból, amelyeket személyes látogatás és online formában is biztosítunk.

Ahhoz, hogy a szolgáltatások megvalósítása tervezhető legyen, az előző évekhez hasonlóan arra kérjük Önt, hogy kollégáival egyeztetve szíveskedjen átgondolni, mely területeken tartják szükségesnek a segítséget.

Az Oktatási Hivatal ebben az évben is létrehozta az on-line igényfelmérő felületet. Tisztelettel kérjük, hogy a https://www.oktatas.hu/igenyfelmero oldalon található igényfelmérő űrlapot szíveskedjen 2022. január 12-ig kitölteni. A belépéshez használja a www.oktatas.hu oldalhoz kapcsolódó felhasználó nevét és jelszavát, amennyiben annak validációja a mesterjelszó kezelő rendszerben már megtörtént. (Új felhasználó esetén el kell végezni a mesterjelszó validációt - lásd. Útmutató.)

Kérjük, amennyiben az Ön által vezetett intézmény több feladatellátási helyen működik, a pedagógiai-szakmai szolgáltatási, szaktanácsadási igényeket feladatellátási helyenként szíveskedjen jelezni az igényfelmérőn.

Köszönjük az együttműködést!

 


 

Megjelent a Pécsi Pedagógiai Oktatási Központ negyedéves Hírlevele, az ÉVSZAKOS téli száma

Előző számaink itt olvashatók.


 

Felsőoktatási nyílt nap

A pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma, az Oktatási Hivatal és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara – tekintettel a rohamosan romló járványügyi adatokra – azt a döntést hozta, hogy a „Hovatovább” felsőoktatási tájékoztató napot az eredeti tervekkel ellentétben, ONLINE formában valósítja meg.

Részletes tájékoztató itt

További részletek
Az előadásokhoz csatlakozni az alábbi linkre kattintva lehetséges:

Csatlakozás számítógépen vagy mobilappon

Kattintson ide az értekezlethez való csatlakozáshoz

A résztvevő a megbeszéléshez történő csatlakozással elfogadja az adatkezelési tájékoztatót:

https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/hivatal/adatkezelesi_tajekoztato_teams_210428.pdf


Felkészítés érettségi vizsgaelnöki feladatok ellátására - pedagógus-továbbképzés

Az Oktatási Hivatal Pécsi Pedagógiai Oktatási Központja Érettségi vizsgaelnöki feladatokra felkészítő képzést szervez. Bővebb információk a plakátra kattintva elérhetőek!
Online az online bullying ellen

Az Oktatási Hivatal Pécsi Pedagógiai Oktatási Központja Online az online bullying ellen címmel akkreditált, 30 órás pedagógus továbbképzést indít online formában iskoláskorú (6-18 éves) diákokkal foglalkozó szakemberek – pedagógusok, iskolapszichológusok, szociális segítők – részére.

Bővebb információ a plakátra kattintva elérhető!


 


Októberben folytatódik az Oktatási Hivatal pályaorientációt támogató online eszközeinek megismerését segítő tájékoztató rendezvény

A rendezvény célja, hogy a résztvevők megismerhessék az Oktatási Hivatal által fejlesztett pályaorientációt támogató online eszközöket, azok működését és használatát. A nyolcadik évfolyamos tanulók számára kötelező, a pályaválasztást megalapozó kompetenciák vizsgálatára fejlesztett digitális eszközt, valamint a pályaorientációt támogató komplex online mérőeszközt, a POM-ot.

A tájékoztató rendezvényeken részt vett azon pedagógusoknak, akik áttekintik a POM kézikönyvét, majd ezt követően kitöltenek egy online reflexiós kérdőívet a POM implementálásával kapcsolatban, 5 óra időtartamról szóló továbbképzési igazolást állítunk ki, amely a 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet 5. § (3) d) pontja szerint a 120 órás kötelező továbbképzésbe beszámítható. Az igazolást elektronikusan – letölthető (PDF) formátumban – saját e-mail címén keresztül kapja kézhez a résztvevő.

Jelentkezni internetes felületen keresztül lehet. A felületen tudja megadni a regisztrációhoz szükséges személyes adatait és itt tudja kiválasztani az Önnek megfelelő időpontot. Kérjük, a felületen olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót is. Ön az alábbi linken keresztül tud regisztrálni:

https://www.oktatas.hu/konfreg/!KonfReg/index.php/konfreg/index/tajekoztato_rendezveny_okt_12_19

tájékoztató időpontja jelentkezési határidő
2021.10.12. 14.00 – 16.00 2021.10.10.
2021.10.19. 14.00 – 16.00 2021.10.15.

 

Érdeklődés és további információk a képzési lehetőségekről: kepzes.efop3213@oh.gov.hu


Őszi Pedagógiai Napok

Az Oktatási Hivatal Pécsi Pedagógiai Oktatási Központja 2021. október 20. és november 25. között szervezi az Őszi Pedagógiai Napok programsorozatát.

részletes programfüzet az alábbi képre kattintva érhető el:

 


 

Iskolai Közösségi Szolgálat alapképzés

  • 10 órás
  • térítésmentes
  • távoktatás
  • 1 hetes kurzus
  • online konzultáció

Bővebb tájékoztatás a képre kattintva olvasható.


Őszi továbbképzések pedagógusok számára

Az Oktatási Hivatal Pécsi Pedagógiai Oktatási Központjának képzési kínálata újabb akkreditált pedagógus továbbképzésekkel bővült!

Bővebb információk a plakátokra kattintva elérhetőek!


Októberben ismét indul az Oktatási Hivatal pályaorientációt támogató online eszközeinek megismerését segítő tájékoztató rendezvénysorozat

A rendezvény célja, hogy a résztvevők megismerhessék az Oktatási Hivatal által fejlesztett pályaorientációt támogató online eszközöket, azok működését és használatát. A nyolcadik évfolyamos tanulók számára kötelező, a pályaválasztást megalapozó kompetenciák vizsgálatára fejlesztett digitális eszközt, valamint a pályaorientációt támogató komplex online mérőeszközt, a POM-ot.

A tájékoztató rendezvényeken részt vett azon pedagógusoknak, akik áttekintik a POM kézikönyvét, majd ezt követően kitöltenek egy online reflexiós kérdőívet a POM implementálásával kapcsolatban, 5 óra időtartamról szóló továbbképzési igazolást állítunk ki, amely a 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet 5. § (3) d) pontja szerint a 120 órás kötelező továbbképzésbe beszámítható. Az igazolást elektronikusan – letölthető (PDF) formátumban – saját e-mail címén keresztül kapja kézhez a résztvevő.

Jelentkezni internetes felületen keresztül lehet. A felületen tudja megadni a regisztrációhoz szükséges személyes adatait és itt tudja kiválasztani az Önnek megfelelő időpontot. Kérjük, a felületen olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót is. Ön az alábbi linken keresztül tud regisztrálni:

https://www.oktatas.hu/konfreg/!KonfReg/index.php/konfreg/index/tajekoztato_rendezveny_okt

tájékoztató időpontja jelentkezési határidő
2021.10.04. 14.00 – 16.00 2021.09.29.
2021.10.05. 14.00 – 16.00 2021.09.30.
2021.10.06. 14.00 – 16.00 2021.10.01.
2021.10.07. 14.00 – 16.00 2021.10.02.

Érdeklődés és további információk a képzési lehetőségekről: kepzes.efop3213@oh.gov.hu


Megjelent a Pécsi Pedagógiai Oktatási Központ negyedéves Hírlevele, az ÉVSZAKOS őszi száma


Előző számaink itt olvashatók.

 


 

Online pedagógus műhelyek

 

Az Oktatási Hivatal Pécsi Pedagógiai Oktatási Központja a tavalyi évhez hasonlóan idén is online műhelyek sorozatát indítja pedagógusok számára. A műhelyekre várjuk azokat a kollégákat, akiknek intézményei az éves igényfelmérőben jelezték szakmai szolgáltatási igényüket, és azokat is, akikben csak most fogalmazódik meg az érdeklődés.

 

A részletes programfüzet az alábbi plakátra kattintva érhető el.

Online műhelyek 2021 ősz plakát.png

 

 


 

Őszi továbbképzések pedagógusok számára

Az Oktatási Hivatal Pécsi Pedagógiai Oktatási Központja az alábbi akkreditált pedagógus továbbképzéseket kínálja az érdeklődők számára. Kérjük, kövessék figyelemmel az oldalt  - a meghirdetett képzések listája folyamatosan bővülni fog.

Bővebb információk a plakátokra kattintva elérhetőek!

 

 


 

Tájékoztató előadás és fórum a megújuló OKM mérésekről

Az Oktatási Hivatal Pécsi Pedagógiai Oktatási Központja a Köznevelési Programok Főosztályával együttműködésben tájékoztató előadást szervez Megújuló OKM és a tanügyigazgatás aktuális kérdései címmel elsősorban intézményvezetőknek és/vagy intézményvezető helyetteseknek. A megújuló OKM mérések okán természetesen várjuk az intézmények mérési koordinátorait is. Bővebb információk a plakátra kattintva elérhetőek!

 


Baranya Megyei Szakmai Tanévnyitó 2021 az Oktatási Hivatal Pécsi Pedagógiai Oktatási Központja szervezésében

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatási Hivatal és a Klebelsberg Központ szakmai tanévnyitó rendezvénye a Baranya megyei köznevelési intézmények vezetői számára a 2021/2022-es tanév aktuális feladatairól, fejlesztéseiről.

A tanévnyitó konferencián kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek vehetnek részt!

Időpont: 2021. augusztus 27. péntek, 13:00 óra

Helyszín: Dél-dunántúli Regionális Tudásközpont (Pécs, Universitas utca 2/A.)

Jelentkezési határidő: 2021. augusztus 25.

Program>>

Regisztráció>>

 


Óvodapedagógusok szakmai napja

Az Oktatási Hivatal Pécsi Pedagógiai Oktatási Központja óvodapedagógusok részére szakmai napot szervez.

A rendezvény időpontja: 2021. 08. 23. (hétfő) 9.00 – 13.00 óra

Helyszíne: a Dél-dunántúli Regionális Tudásközpont (Pécs, Universitas utca 2/A.)

Az Óvodapedagógus szakmai nap programja itt érhető el.

 


FELHÍVÁS


III. Kárpát-medencei Pedagógus Szabadegyetem

„Pedagógusok a végzettség nélküli iskolaelhagyás elleni küzdelem szolgálatában”

Az Oktatási Hivatal „Tematikus együttműködés erősítése a köznevelés és felsőoktatás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival” (EFOP-3.10.1-17-2017-00001) projektje 2021. augusztus 13. és 15. között szabadegyetemet szervez a pedagógusok oktató-nevelő munkájának segítésére, jóllétük és teljesítményük támogatására. A rendezvény korlátozott befogadóképessége miatt online részvételre biztosítunk lehetőséget.

A rendezvényhez tartozó részletes program ezen a linken tekinthető meg.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött; részvételi szándékát ezen a regisztrációs linken 2021. augusztus 12., csütörtök 14.00 óráig jelezheti.

 


 

Megjelent a Pécsi Pedagógiai Oktatási Központ negyedéves Hírlevele, az ÉVSZAKOS nyári száma

Nyár_évszakos_2021.png

Előző számaink itt olvashatók.

 


 

Tulipános Program – a magyar kultúra helye és szerepe az óvodában

Óvodapedagógusoknak nyújt hasznos információkat és ötleteket a „Tulipános Program – a magyar kultúra helye és szerepe az óvodában” című ingyenes szakmai program. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával meghirdetett workshopon az óvodapedagógusok átfogó képet kaphatnak arról, hogyan lehet a gyermekek korosztályi sajátosságához illeszkedve, korszerű pedagógiai módszerekkel és hagyományos értékekkel jelen lenni az óvoda világában.

A háromórás programot Balatoni Katalin néptáncpedagógus, neveléstudományi kutató, gyakorló pedagógus, az „Így tedd rá!” programgazdája vezeti.

A workshopra a Tulipános Program internetes oldalán lehet regisztrálni. A várható jelentős érdeklődés miatt a programot öt időpontban is meghirdetik április vége és május közepe között.

 


Megjelent a Pécsi Pedagógiai Oktatási Központ negyedéves Hírlevele, az ÉVSZAKOS tavaszi száma

 

Előző számaink itt olvashatók.


Tavaszi Pedagógiai Napok

Az Oktatási Hivatal Pécsi Pedagógiai Oktatási Központja 2021. március 22. és április 16. között szervezi a Tavaszi Pedagógiai Napok programsorozatát.

Reméljük, hogy a gazdag és időszerű témaválasztékból minden pedagógus – óvódáktól gimnáziumokig – talál saját érdeklődésének, szakterületének megfelelő és hasznosnak vélt programokat.

Rendezvényünk ezúttal is az online térbe kényszerül, de igyekszünk kihasználni ennek a helyzetnek az előnyeit; így is számítunk megtisztelő érdeklődésükre!

A részletes programfüzet az alábbi plakátra kattintva érhető el:

 


Az Oktatási Hivatal Pécsi Pedagógiai Oktatási Központja 2021. márciusában 30 órás „TeachUP 1: formatív értékelés és személyre szabott tanulás a gyakorlatban” című távoktatásban megszervezendő, térítésmentes, akkreditált továbbképzést indít.

 

Bővebb információt a plakátra kattintva olvashat.

 


 

Ismét indul a „Felkészítés a pályaorientációt támogató mérőeszköz /POM/ használatára és a köznevelésben történő alkalmazására" elnevezésű pedagógus-továbbképzés online kontakt formában.

A képzés célja, hogy a résztvevők megismerhessék az EFOP-3.2.13 projekt keretében fejlesztett pályaorientációs mérő- és támogatóeszköz, azaz a POM használatát, valamint bővítsék és rendszerezzék pályaorientációs módszertani ismeretüket és gyakorlatukat.

2021. február és április között lehetőség nyílik 30 órás, akkreditált pedagógus-továbbképzésen való részvételre. A továbbképzés folyamatba ágyazott; a hagyományos továbbképzési napok és közbeiktatott gyakorlat kombinációja, elvégzéséről tanúsítványt állítunk ki.

A képzést ajánljuk minden általános iskolában és gimnáziumban tanító pedagógusnak, kiemelten a pályaválasztásért felelős pedagógusoknak és osztályfőnököknek, valamint a pedagógiai szakszolgálat továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadást végző munkatársainak.

A járványügyi helyzet kockázati tényezőit figyelembe véve, az Emberi Erőforrások Minisztériuma 1/2020. (IX.08) utasításával összhangban a továbbképzést személyes részvétel helyett online kontakt formában szervezzük, amelyre a továbbképzés akkreditációja is lehetőséget biztosít. Ennek értelmében az Oktatási Hivatal által információbiztonsági szempontból is támogatott digitális felületen, a Microsoft TEAMS-en keresztül bonyolítjuk le a továbbképzést. Az online képzés esetén a tréner az interneten keresztül, személyesen tartja a kapcsolatot a résztvevőkkel.

Figyelem! A projekt által szervezett korábbi, „A pályaorientációs tevékenység szerepe, feladatai – érzékenyítő, szemléletformáló" című akkreditált, pedagógus-továbbképzésen részt vett kollegák jelentkezését nem tudjuk fogadni, mivel az újabb akkreditált képzésen történő részvételüket nem tudjuk elszámolni a projektben. Számukra e-learning formában van lehetőség a képzés elvégzésére 10 vagy 5 képzési órában, ennek elvégzéséről igazolást állítunk ki, amely szintén beszámítható a kötelező pedagógus továbbképzésbe.

Érdeklődés és további információk a képzési lehetőségekről: kepzes.efop3213@oh.gov.hu

ssz. első nap második nap helyszín
1. 2021.02.22. 2021.03.08. Békéscsaba
2. 2021.02.23. 2021.03.09. Debrecen
3. 2021.02.23. 2021.03.09. Pécs
4. 2021.02.24. 2021.03.10. Kaposvár
5. 2021.02.25. 2021.03.11. Salgótarján
6. 2021.02.26. 2020.03.12. Szeged
7. 2021.03.02. 2021.03.16. Nyíregyháza
8. 2021.03.02. 2021.03.16. Miskolc
9. 2021.03.16. 2021.03.30. Győr
10. 2021.03.16. 2021.03.30. Eger
11. 2021.03.17. 2021.03.31. Budapest
12. 2021.03.24. 2021.04.07. Székesfehérvár
13. 2021.04.07. 2021.04.21. Zalaegerszeg
14. 2021.04.07. 2021.04.21. Szolnok

 


Online pedagógus műhelyek 2021. február-május

Az Oktatási Hivatal Pécsi Pedagógiai Oktatási Központja a megszokott jelenléti pedagógus műhelyek helyett a pandémiás időszakhoz alkalmazkodva ebben a félévben ismét ONLINE műhelyek sorozatát indítja pedagógusok számára.

A programokon többek között intézményfejlesztési, konfliktuskezelési, módszertani kérdéseket, valamint IKT alkalmazásával, a hátrányos helyzetű tanulók nevelésével kapcsolatos témákat dolgoznak fel a résztvevők szaktanácsadóink vezetésével, ill. feltehetik kérdéseiket, megoszthatják szakmai tapasztalataikat.

A műhelyeket kiemelten ajánljuk azon intézmények pedagógusai számára, akik az éves igényfelmérőben jelezték szakmai szolgáltatási igényüket e felsorolt területeken, mivel a jelenlegi helyzetben így előbb tudjuk a jelzett igényeket teljesíteni.

A részletes programfüzet az alábbi plakátra kattintva érhető el.


Pályázati felhívás

Pályázat vezető szaktanácsadói feladatok ellátására.

Részletes tájékoztató >>


Az Oktatási Hivatal ebben az évben is létrehozta az on-line igényfelmérő felületet. A kitöltési határidő módosításra került, erről a mai napon a KIR-en keresztül értesítettük a köznevelési intézmények vezetőit. Tisztelettel kérjük, hogy a https://www.oktatas.hu/igenyfelmero oldalon található igényfelmérő űrlapot szíveskedjen 2021. január 15-ig kitölteni.

Az igényfelmérőről további tájékoztatás kérhető a szszo.pszkf@oh.gov.hu e-mail címen.


Megjelent a Pécsi Pedagógiai Oktatási Központ negyedéves hírlevele, az ÉVSZAKOS téli száma.

Előző számaink itt olvashatók.


Lezajlott az 5. fenntarthatósági témahét – Zöld Tündér díjjal tüntették ki az Oktatási Hivatalt

2020. október 5-étől 9-éig tartott az 5. fenntarthatósági témahét, amely hathetes programsorozattal folytatódik. Idén először a Kárpát-medence összes magyar iskoláját meghívták a szervezők. Az 1804 iskolai regisztrációból 121 a határon túlról érkezett.

A fenntarthatósági témahét online nyitórendezvényét idén már 4561 regisztrált látogató követte a meghirdetett időpontban, és 24 ezer osztályból összesen 396 ezer diák vett részt a programokon, versenyeken, és tanult végig legalább egy tanórát a témakörönként és korosztályonként elérhető tananyagokból.

Az Oktatási Hivatal (OH) Pedagógiai Oktatási Központjai évek óta a pedagógus-továbbképzések szervezési feladatainak ellátásával támogatják a program sikerét, idén pedig az online tanórák óraterveit is az OH Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztályának munkatársai lektorálták. Az elmúlt évek témahetein nyújtott támogató munkájának elismeréséül az Oktatási Hivatalt idén „a Fenntarthatósági Témahét legaktívabb szakmai partnereként" Zöld Tündér díjjal tüntették ki.

Az idei és a korábbi évek témaheteinek anyagai itt érhetők el.


Online műhely kínálat 2020. október - december

Az Oktatási Hivatal Pécsi Pedagógiai Oktatási Központja a megszokott jelenléti pedagógus műhelyek helyett a pandémiás időszakhoz alkalmazkodva online műhelyek sorozatát indítja érdeklődő pedagógusok számára. A programokon többek között intézményfejlesztési, IKT, konfliktuskezelési, módszertani, hátrányos helyzetű tanulók nevelésével kapcsolatos témákat dolgoznak fel a résztvevők szaktanácsadóink vezetésével. A műhelyekre várjuk azokat a kollégákat, akiknek intézményei az éves igényfelmérőben jelezték szakmai szolgáltatási igényüket e felsorolt területeken, és azokat is, akikben csak most fogalmazódik meg az érdeklődés.

A részletes programfüzet az alábbi plakátra kattintva érhető el.

 


„Ifjú tudósok” tudományos középiskolai vetélkedő

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatási Hivatal tudományos vetélkedőt hirdet a Magyarországon és a szomszédos országokban élő 11–12. évfolyamos középiskolásoknak.

A vetélkedő célja, hogy a kiemelkedően tehetséges tanulók bemutathassák a történelem, a biológia és a kémia tudományterületeken való jártasságukat, kiemelkedő tudásukat; továbbá hogy példát mutasson a Kárpát-medence államaiban élő középiskolásoknak és a társadalom szélesebb csoportjainak a magas szintű tudásról és a széles körű műveltségről.

Az „Ifjú tudósok” vetélkedőn egyénileg lehet nevezni. A vetélkedő háromfordulós lesz. Az elődöntő mindhárom tudományterületen esetében egy-egy online feladatsor megoldásából áll. A középdöntő már személyes jelenlétet igényel, és három helyszínen: tervezetten Budapesten, Székesfehérváron és Szolnokon rendezik meg. A döntő rövidebb televíziós fordulókból áll majd: az idáig jutó versenyzők Budapesten stúdiókörülmények között mérhetik össze tudásukat.

A tanulók részvételének, nevezésének és szakmai felkészülésének támogatását az érintett középiskola vezetője biztosítja. (A tanulók ugyan egyénileg versenyeznek, de az adott köznevelési intézményen keresztül jelentkeznek, és az Oktatási Hivatal a köznevelési intézménnyel van kapcsolatban.) Egy iskolából többen is jelentkezhetnek. A jelentkezés és a részvétel ingyenes.

További részletek a versenykiírásban olvashatók.

 


 

Indul a „Felkészítés a pályaorientációt támogató mérőeszköz /POM/ használatára és a köznevelésben történő alkalmazására” elnevezésű pedagógus-továbbképzés online kontakt formában.

A képzés célja, hogy a résztvevők megismerhessék az EFOP-3.2.13 projekt keretében fejlesztett pályaorientációs mérő- és támogatóeszköz, azaz a POM használatát, valamint bővítsék és rendszerezzék pályaorientációs módszertani ismeretüket és gyakorlatukat.

2020. október és december között lehetőség nyílik 30 órás, akkreditált pedagógus-továbbképzésen való részvételre. A továbbképzés folyamatba ágyazott; a hagyományos továbbképzési napok és közbeiktatott gyakorlat kombinációja, elvégzéséről tanúsítványt állítunk ki.

A képzést ajánljuk minden általános iskolában és gimnáziumban tanító pedagógusnak, kiemelten a pályaválasztásért felelős pedagógusoknak és osztályfőnököknek, valamint a pedagógiai szakszolgálat továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadást végző munkatársainak.

A járványügyi helyzet kockázati tényezőit figyelembe véve, az Emberi Erőforrások Minisztériuma 1/2020. (IX.08) utasításával összhangban a továbbképzést személyes részvétel helyett online kontakt formában szervezzük, amelyre a továbbképzés akkreditációja is lehetőséget biztosít.

Ennek értelmében az Oktatási Hivatal által információbiztonsági szempontból is támogatott digitális felületen, a Microsoft TEAMS-en keresztül bonyolítjuk le a továbbképzést. Az online képzés esetén a tréner az interneten keresztül, személyesen tartja a kapcsolatot a résztvevőkkel.

Figyelem! A projekt által szervezett korábbi, „A pályaorientációs tevékenység szerepe, feladatai – érzékenyítő, szemléletformáló” című akkreditált, pedagógus-továbbképzésen részt vett kollegák jelentkezését nem tudjuk fogadni, mivel az újabb akkreditált képzésen történő részvételüket nem tudjuk elszámolni a projektben. A későbbiekben számukra e-learning formában lesz lehetőség a képzés elvégzésére, melyről részletes tájékoztatót fogunk küldeni. Ugyanakkor lehetőséget biztosítunk a jelenlegi a továbbképzésre jelentkezők számára, hogy e-learning tananyagként az előző korábbi akkreditált képzésünk (érzékenyítő, szemléletformáló tréning) tananyagát e-learning képzés formájában 10 órában elvégezhessék.

Érdeklődés és további információk: kepzes.efop3213@oh.gov.hu

helyszínek képzési időpontok
1. Budapest 2020.10.01., 2020.10.15.
2. Nyíregyháza 2020.10.01., 2020.10.15.
3. Szolnok 2020.10.01., 2020.10.15.
4. Győr 2020.10.05., 2020.10.19.
5. Kaposvár 2020.10.05., 2020.10.19.
6. Pécs 2020.10.06., 2020.10.20.
7. Eger 2020.10.07., 2020.10.21.
8. Siófok 2020.10.08., 2020.10.22.
9. Zalaegerszeg 2020.10.19., 2020.11.02.
10. Debrecen 2020.10.20., 2020.11.03.
11. Békéscsaba 2020.11.02., 2020.11.16.
12. Szeged 2020.11.05., 2020.11.19.
13. Budapest 2020.11.03., 2020.11.17.
14. Salgótarján 2020.11.09., 2020.11.23.
15. Miskolc 2020.11.12., 2020.11.26.
16. Kecskemét 2020.11.16., 2020.11.30.
17. Debrecen 2020.11.19., 2020.12.03.
18. Nyíregyháza 2020.11.23., 2020.12.07.
19. Szolnok 2020.11.26., 2020.12.10.
20. Dunaújváros 2020.11.27., 2020.12.11.
21. Győr 2020.11.30., 2020.12.14.
22. Pécs 2020.11.30., 2020.12.14.
23. Szombathely 2020.12.01., 2020.12.15.
24. Kaposvár 2020.12.01., 2020.12.15.

 


Megjelent a Pécsi Pedagógiai Oktatási Központ negyedéves hírlevele, az ÉVSZAKOS őszi száma.


Előző számaink itt olvashatók.

Megjelent a Pécsi Pedagógiai Oktatási Központ negyedéves Hírlevele, az ÉVSZAKOS őszi száma

Nyomtatás