Tanulmányi versenyek

Tehetségnap-Nyíregyházi Pedagógiai Oktatási Központ díjátadó ünnepsége

Az Oktatási Hivatal Nyíregyházi Pedagógiai Oktatási Központja 2023-ban pályázati felhívást tett közzé a „Kiváló Felkészítő — Tehetséggondozó Tanár Díj”, valamint „Kiváló Versenyző — Tehetség Díj” elnyerésére általános és középiskolai diákok, pedagógusok részére.

A fenti pályázatok díjazottjaira javaslatot tehettek az intézményt fenntartó tankerület, illetve egyházi, jogi személy képviselője, valamint az intézmény vezetője. A „Kiváló Felkészítő — Tehetséggondozó Tanár Díj-ra jelölt pedagógus javaslatának tartalmaznia kellett a részletes szakmai útját, elért eredményeit, sikereit, versenyeredményeit. A „Kiváló Versenyző — Tehetség Díj-ra jelölt tanuló javaslatának tartalmaznia kellett a 2020/2021, 2021/2022, valamint a 2022/2023-as tanévben elért eredményeit, sikereit, vizsgaeredményeit. A beérkezett javaslatokat a Nyíregyházi Pedagógiai Oktatási Központ tehetséggondozó szakértők segítségével bírálta el.

A rendezvényre 2023. május 31-én 10:00 órától a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal, Bessenyei teremében került sor.

Ebben az impozáns épületben 89 jelöltből 11-en kaptak díjat, emléklapot kiváló munkájukért mindenki vihetett haza. Akiket ide jelölnek jellemzésükben szerepel: példamutató, szorgalmas, kitartó és elkötelezett; mindenképp megérdemlik az elismerést, így nekik szólt az a sok színvonalas művészeti előadás, amik a díjátadásokat kötötték össze. Az alaphangot a Kodály Zoltán Általános Iskola Napsugár Gyermekkara adta meg, amely elvarázsolta a jelölteket és méltó bevezetője volt ennek a nívós rendezvénynek. A Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola növendékei (Román Dalma és Czuczor Lilla) elkápráztatták a jelen lévőket, és a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Csobogó énekegyüttese csodálatos énekhangjukkal bearanyozták rendezvényünket. A Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola növendékei pedig méltó módon zárták a Tehetségnapot.

Tovább emelték rendezvényünk színvonalát a díjátadók, akik néhány mondatban útravalót adtak a jelenlévőknek, díjazottaknak, hogy mi motiválta segítette, álmaik, sikereik elérésében:

 • Román István Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal főispánja;
 • dr. Szabó Tünde Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, országgyűlési képviselő;
 • Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere;
 • Kapu Tibor a Magyar Űrhajós Programban (HUNOR) kiválasztott űrhajósjelölt;
 • Demarcsek Györgyné, a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője, Bonis Bona és Apáczai Csere János díjas tanárnő;
 • Kindruszné Munkácsi Ágnes a Nyíregyházi Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetője;
 • Sávolt Karolina korunk egyik legfiatalabb festő-alkotó művésze videóüzenetben köszöntötte a jelölteket.

Az ünnepségről tájékozódhatnak és a díjazottak nevét megtalálhatják a https://www.szon.hu/helyi-kozelet/2023/05/a-jovo-peldakepei-lehetnek linken is.

A rendezvény keretében került sor az Oktatási Hivatal Nyíregyházi Pedagógiai Központja által 2022/2023. tanévben megszervezett megyei tanulmányi versenyek 1-3. helyezést elért tanulók díjainak átadására az intézményvezetőknek, amelyeket a tanulók az iskolai tanévzáró ünnepségen vehettek.

Díjazottak:

 • Kiváló Versenyző – Tehetség Díj” általános iskolai kategória győztese Borsi Attila (Vári Emil Általános Iskola).
 • A „Kiváló Felkészítő – Tehetséggondozó Tanár Díjáltalános iskolai kategóriájának győztese: Reményi Józsefné (Vári Emil Általános Iskola).
 • A „Kiváló Versenyző – Tehetség Díj”középiskolai kategória nyertese Hanyu Norbert (Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium).
 • A „Kiváló Felkészítő – Tehetséggondozó Tanár Díj” középiskolai kategóriájának győztese Dr. Buczkóné Rangoni Claudia (Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium).
 • A „Kiváló Versenyző – Tehetség Díj” általános iskolai különdíj kategória győztese Kanalas József (Tiszadobi Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola).
 • A „Kiváló Felkészítő- Tehetséggondozó Tanár Díj”különdíj kategóriájának győztese Dr. Sarka Attila Gyuláné (Móricz Zsigmond Görögkatolikus Óvoda és Kéttannyelvű Általános Iskola).

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Kiváló Versenyző – Tehetség Díj 2023. különdíjait kapták:

 • Dankó Rajmond (Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Tagintézménye)
 • Obsitos Miklós (Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium)
 • Szabó Hunor Benedek (Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium)

A Szabolcs- Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal KIVÁLÓ VERSENYZŐ – TEHETSÉG DÍJ 2023. különdíjait kapták:

 • Danka László (Báthory Anna Református Általános Iskola és Óvoda)
 • Kovács Emília (Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium)

 


 

Tanulmányi versenyek

A tanulmányi versenyek célja, hogy a diákok érdeklődési körüknek megfelelő versenyeken vegyenek részt és tudásukat elmélyíthessék az adott a területen. A meghirdetett versenyek a tanulók kompetenciájának és képességeiknek fejlesztését, tudásuk bővítését tartja szem előtt.

Az országosan meghirdetett verseny kiírásokat eljuttatjuk az illetékességi területünkön működő köznevelési intézményeibe és a Pedagógiai Oktatási Központ részt vesz a megyei fordulók szervezésében, lebonyolításában.

A 48/2012. (XII. 12.) EMMI rendelet 9/A. §-a előírja, hogy a pedagógiai-szakmai szolgáltatások keretében kell az Nkt. 19. § (2) bekezdés f) pontja szerinti tanulmányi, sport és tehetséggondozó versenyeket szervezni, tehát a pedagógiai oktatási központok feladata a tanulmányi és tehetséggondozó versenyek koordinációja, szervezése, zökkenőmentes lebonyolításának támogatása.


Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyek

 

A Belügyminisztérium, valamint az Oktatási Hivatal közösen hirdeti meg az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) részvételi feltételeit, követelményeit, lebonyolítás rendjét és időpontjait. Az OKTV-vel kapcsolatos tudnivalók az alábbi linken érhetők el:

https://www.oktatas.hu/kozneveles/tanulmanyi_versenyek_/oktv_kereteben/aktualis_versenyidoszak


Jogszabályok:

 • 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről
 • 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról
 • 48/2012. (XII. 12.) EMMI rendelet a pedagógiai-szakmai szolgáltatásokról, a pedagógiai-szakmai szolgáltatásokat ellátó intézményekről és a pedagógiai-szakmai szolgáltatásokban való közreműködés feltételeiről

A tanulmányi versenyekről az Oktatási Hivatal honlapján lehet külön tájékozódni:
https://www.oktatas.hu/kozneveles/tanulmanyi_versenyek

Területért felelős munkatársak elérhetősége:

Szabóné Vajas Dóra – szabone.dora@oh.gov.hu

Várszegi Gabriella  Varszegi.Gabriella@oh.gov.hu

Nyomtatás