Hírek, aktualitások

Pályázati felhívás

Pályázat vezető szaktanácsadói feladatok ellátására.

Részletes tájékoztató >>


Tanulmányi versenyek

A Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ a 2018/2019-es tanévben a nemzetiségi nevelés-oktatásban részt vevő általános és középiskolás tanulók számára meghirdeti a NEMZETISÉGI NÉPISMERET VERSENY- ORSZÁGOS NEMZETISÉGI FOTÓPÁLYÁZAT-ot, valamint nemzetiségi nevelésben és oktatásban részt vevő óvodások és alsó tagozatos tanulók számára az ORSZÁGOS NEMZETISÉGI RAJZVERSENY-t.
A versenykiírások, jelentkezési adatlapok és adatvédelmi tájékoztatók a TANULMÁNYI ÉS TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENYEK menüpontról tölthetők le.


Őszi Nemzetiségi Pedagógiai Napok

A Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ 2018. november 8–16. között rendezi meg az Őszi Nemzetiségi Pedagógiai Napokat. A nemzetiségi bázisintézmények programjaiból válogatott, valamint a központilag szervezett programok alapján összeállított rendezvénysorozat középpontjában a hazai nemzetiségi oktatás és nevelés gyakorlati megvalósítása áll.
A részletes programról a „Rendezvények, események" menüpont alatt letölthető programfüzetből tájékozódhat.
A programsorozat két kiemelkedő eseményének („Társadalom- és természettudományos nevelés - oktatás a nemzetiségi intézményekben, Népismeret oktatása modern módszerekkel,
Scientix projektekben rejlő lehetőségek"; „Roma Nemzetiségi Szakmai Nap 2018) meghívói és jelentkezési adatlapjai szintén a „Rendezvények, események" menüpont alatt tölthetők le.


NEMZETISÉGI SZAKMAI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA

Az Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Központjának szervezésében 2018. augusztus 29-én a Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban (1074 Budapest, Rózsák tere 6–7.) rendezték meg a 2018/2019-es tanév nemzetiségi szakmai tanévnyitó konferenciáját.

A konferencia szervezői és meghívott előadói széles körű tájékoztatást adtak a több mint száz nemzetiségi intézményvezetőnek és nemzetiségi pedagógusnak az új tanévet érintő főbb változásokról és az aktuális szakmai feladatokról. A konferenciára meghívást kaptak a hazai nemzetiségek országos önkormányzatainak vezetői, valamint az Országgyűlés nemzetiségi szószólói is.

A rendezvényt dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogait ellátó biztoshelyettes nyitotta meg.

Lebanov József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője előadásában a köznevelési rendszer fejlesztéseiről tájékoztatta a résztvevőket, Merklné Kálvin Mária, az Oktatási Hivatal főosztályvezetője az Oktatási Hivatal 2018/19-es tanévre vonatkozó főbb tennivalóit ismertette. A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatairól és fejlesztéseiről Pánczél János főosztályvezető számolt be, az aktuális tanévvel kapcsolatos szakmai tevékenységekről a Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ mb. főosztályvezetője, Kállay Attiláné beszélt. A konferencia záróelőadásában az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet fejlesztéseit mutatta be dr. Takács Edit főszerkesztő.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével több nemzetiségi önkormányzat elnöke, országgyűlési szószólója, valamint a hazai német nemzetiség országgyűlési képviselője is.

Az idén negyedszer megszervezett nemzetiségi tanévnyitó konferencia a köznevelést érintő aktuális tájékoztatáson túl jelentős szerepet tölt be a köznevelés nemzetiségi résztvevői közötti kapcsolatépítésben is.

A konferencia programját a nemzetiségi intézmények tanulóinak zenei produkciója színesítette.

A Nemzetiségi Pedagógiai Központ vezetőjének előadása alább olvasható. A konferencia további előadásai ezen a linken érhetők el.


 

Nemzetiségi szakmai tanévnyitó konferencia – Budapest

Az Oktatási Hivatal szakmai tanévnyitó konferenciát szervez, amelyen az oktatásirányítás és háttérintézményeinek képviselői ismertetik a 2018/2019-es tanév változásait és fejlesztéseit.

Helyszín: Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 
(1074 Budapest, Rózsák tere 6-7.)

Időpont: 2018. augusztus 29. szerda, 10.00 óra

Információ: szarkane.brad.annamaria@oh.gov.hu – 06-1-477-3152

A konferenciára tisztelettel várjuk a köznevelési intézmények vezetőit és pedagógusait.
A rendezvényen való részvétel ingyenes, de a terem korlátozott befogadóképessége miatt regisztrációhoz kötött.

Részletes program >>

Regisztráció >>


Díjátadó gála – Meghívó

A Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ 2018. június 12-én (11.00-12.45) a Pest Megyei Kormányhivatal dísztermében szervezi meg a 2017/2018. TANÉVI ORSZÁGOS ÁLTALÁNOS ISKOLAI NEMZETISÉGI TANULMÁNYI VERSENYEK DÍJÁTADÓ GÁLÁJÁT. A nyolc nyelvterületen meghirdetett nemzetiségi nyelv és irodalom és népismeret versenyeken több mint ezer tehetséges nemzetiségi tanuló indult, a gálán a 19 verseny legjobbjai vehetik át díjaikat.

 


 

Tavaszi Pedagógiai Napok

A Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ 2018. április 16-27. között szervezi meg a Tavaszi Pedagógiai Napokat. Az Őszi Pedagógiai Napok koncepcióját követve, az idei évben is hangsúlyos szerepet kapnak a rendezvénysorozat kialakításában a bázisintézmények jó gyakorlatai.

A huszonöt bázisintézményből tizenhét nemzetiségi intézmény huszonnégy alkalommal várja az érdeklődő pedagógusokat különböző programokra, melyek változatos formában –bemutató óra, bemutató foglalkozás, szakmai nap, műhelymunka vagy konferenciaként kerülnek megrendezésre.

A nemzetiségi bázisintézmények által felajánlott programok a Tavaszi Pedagógiai Napok keretén belül itt érhetők el.

A Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ 2018. június 12-én (11.00-12.45) a Pest Megyei Kormányhivatal dísztermében szervezi meg a 2017/2018. TANÉVI ORSZÁGOS ÁLTALÁNOS ISKOLAI NEMZETISÉGI TANULMÁNYI VERSENYEK DÍJÁTADÓ GÁLÁJÁT. A nyolc nyelvterületen meghirdetett nemzetiségi nyelv és irodalom és népismeret versenyeken több mint ezer tehetséges nemzetiségi tanuló indult, a gálán a 19 verseny legjobbjai vehetik át díjaikat
Nyomtatás