Hírek, aktualitások

Megjelent a Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ Nemzetiségi Kalendárium című legújabb hírlevele.

Nemzetiségi kalendárium_2023_2024_tél_CÍMLAP-1.jpg


Vezető szaktanácsadói pályázatok nyertesei

2023. október 10-én az Oktatási Hivatal a vezető szaktanácsadói rendszer kialakítása, működtetése érdekében vezető szaktanácsadói pályázatokat írt ki.  A beérkezett pályázatok elbírálását követően az Oktatási Hivatal az alábbi szaktanácsadókat bízza meg vezető szaktanácsadói feladatok ellátásával.

Szaktanácsadó neve Munkaközösség neve
Olteanu-Sturza Adelina Nemzetiségi óvodai
Ginál Ildikó Nemzetiségi tanítói
Haraszti Szilvia Nemzetiségi tanári
Mágocsi Ágnes Nemzetiségi középiskolai tanári

 


Vezető szaktanácsadói pályázatok

Az Oktatási Hivatal pedagógiai oktatási központjai 2023. november 7-ei határidővel pályázatot hirdetnek vezető szaktanácsadói feladatellátásra. További információk a linkre kattintva olvashatók.


Őszi Nemzetiségi Pedagógiai Napok 2023

A Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ 2023. október 16. és október 24. között szervezi meg Őszi Nemzetiségi Pedagógiai Napok programsorozatát. A rendezvényre ezúttal is számos kiváló pedagógust, szaktanácsadót, valamint bázisintézményt sikerült megnyerni arra, hogy megosszák az érdeklődőkkel pedagógiai, módszertani tapasztalataikat, a nemzetiségi oktatáshoz kapcsolódó jógyakorlataikat.

Az előadások online és jelenléti formában kerülnek megrendezésre.

Az Őszi Nemzetiségi Pedagógiai Napok 2023 programfüzete innen tölthető le.


Megjelent a Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ Nemzetiségi Kalendárium című legújabb hírlevele.

A hírlevél innen tölthető le.


Lezajlott az Országos Szakmai Tanévnyitó Konferenciasorozat

Minden vármegyében és a fővárosban is lezajlott a 2023/2024. tanévi tanévnyitó rendezvénysorozat, országosan 4000 résztvevővel.

Az alkalmakon bemutatott prezentációk itt érhetők el.

 


Szakmai tanévnyitó konferencia – 2023/2024-es tanév

Az Oktatási Hivatal Országos Szakmai Tanévnyitó Konferenciát szervez minden vármegyében és a fővárosban, amelyre tisztelettel meghívjuk a köznevelési intézmények fenntartóinak képviselőit és az intézmények igazgatóit. A rendezvényeken a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a megadott linken lehetséges 2023. augusztus 25-ig, 17 óráig.

Regisztráció >>


Nemzetiségi tanulók díjazása

A 2022/2023. tanévi Országos általános iskolai nemzetiségi tanulmányi versenyek, az Országos nemzetiségi online tanulmányi versenyek és az Országos német nemzetiségi kommunikációs verseny díjátadó ünnepsége 2023. június 9-én került megrendezésre a Pest Vármegyei Kormányhivatal Kossuth Termében.

A Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ által megszervezésre kerülő tehetséggondozó versenyek között kiemelt szerepük van a csaknem 30 éves múltra visszatekintő Országos általános iskolai nemzetiségi tanulmányi versenyeknek, melyek keretein belül ebben a tanévben nemzetiségi nyelv és irodalomból kilenc (bolgár, görög, horvát, lengyel, német, román, szerb, szlovák, szlovén), népismeretből tíz nemzetiségi területen (bolgár, görög, horvát, lengyel, német, román, roma, szerb, szlovák, szlovén) mérték össze tudásukat a nemzetiségi nevelés-oktatásban részt vevő tehetséges 7. és 8.,  roma népismeret esetében az 5-8. évfolyamos tanulók.

A nemzetiségi nevelés-oktatásban résztvevő általános iskolák 4. osztályos tanulóinak hirdetett Országos nemzetiségi online nyelvi versenyen kilenc (bolgár, görög, horvát, lengyel, német, román, szerb, szlovák, szlovén) nemzetiségi területen tizenhárom verseny került lebonyolításra. Az Országos német nemzetiségi kommunikációs versenyen a német nyelvet kiemelkedően magas szinten bíró tanulók kaptak lehetőséget a megmérettetésre.

A nemzetiségi tanulmányi versenyeken összesen 133 intézmény 1393 tanulója vett részt, az ünnepélyes díjátadóra több mint 112 nemzetiségi tanuló kapott meghívást.

A részvevőket Kállay Attiláné a Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetője, majd Tircsi Richárd, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága főosztályvezetője köszöntötte.  Urbán Ferenc Ábel, az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettes ünnepi beszédében a díjazottak eredményeit méltatta, mindhárom megszólalásban nagy hangsúlyt kapott a tehetségekkel való megfelelő sáfárkodás gondolata. A versenyeken helyezést elért tanulók díját, valamint felkészítő tanáraik emléklapjait Urbán Ferenc Ábel az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese adta át. A versenyeken helyezést elért tanulók táboroztatásának anyagi támogatásáról, melyet a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága biztosít, Tircsi Richárd főosztályvezető tájékoztatta a jelenlévőket.

A díjátadó ünnepség programját fellépésükkel színesítették a budapesti Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, a Lengyel Kiegészítő Nemzetiségi Nyelvoktató Iskola és Kiegészítő Nemzetiségi Óvoda, a Pilisvörösvári Cziffra György Alapfokú Művészeti Iskola, a Nicolae Balcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, Vas Megyei SZC III. Béla Technikum és Kollégium, a Szent Gotthárd Általános Iskola és Gimnázium, a Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium tanulói, valamint a Romano Glaszo – Emberi Hang népzenei együttes és a nagykanizsai MužiKaj tamburazenekar.

A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel a nemzetiségi szószólók és az országos nemzetiségi önkormányzatok képviselői.


Nemzetiségi művészeti versenyek – kiállítás megnyitóval egybekötött díjátadó ünnepség

A 2022/2023. tanévi Országos nemzetiségi rajzverseny és a Nemzetiségi népismeret verseny – Országos nemzetiségi fotópályázat kiállítás megnyitóval egybekötött díjátadó ünnepsége 2023. június 5-én került megrendezésre az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában.

A Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ által meghirdetett, a nemzetiségi identitás megőrzése, erősítése szempontjából kiemelt fontosságú nemzetiségi művészeti versenyek, az Országos nemzetiségi rajzverseny és a Nemzetiségi népismeret verseny – Országos nemzetiségi fotópályázat célja a hazai nemzetiségek szellemi kultúrájának, népszokásainak, helyi hagyományainak a képzőművészet eszközeivel történő bemutatása, illetve a Magyarországon élő nemzetiségek történetéhez, életmódjához, népszokásaihoz, tárgyi és szellemi kultúrájához kacsolódó életképek megörökítése a fotóművészet eszközeivel. A rajzversenyre pályázó tanulók a bolgár, görög, horvát, lengyel, német, roma/cigány, román, szerb, szlovák, szlovén nemzetiség képviseletében, a fotópályázatra a bolgár, horvát, német roma/cigány szerb, szlovák és szlovén nemzetiségű tanulók küldték el nemzetiségük életét, identitásuk megélését bemutató műveiket.

A rajzversenyben a jelentkezők négy kategóriában és a következő témakörökben versenyezhettek: I. kategória - „Játékvilág” – hagyományos nemzetiségi játékok, tevékenységek az óvodában, II. kategória - „Nagymamám szakácskönyvéből” – nemzetiségünk tradicionális ételei, III. kategória - „Vigadjunk” – nemzetiségünk zenei kultúrája, hangszereink bemutatása, IV. kategória - „Fenntartható tradíciók” – tradicionális nemzetiségi értékeink modern köntösben. A fotópályázatra a nemzetiségi nevelés-oktatásban részt vevő általános és középiskolás tanulók nevezhettek két kategóriában.

Az Országos nemzetiségi rajzversenyre összesen 765 tanuló küldte el pályaművét, az Országos nemzetiségi fotópályázatra pedig 63 tanulótól 117 fénykép érkezett. A díjátadóra 69 díjazott és különdíjas kapott meghívást.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa, Ritter Imre, német nemzetiségi országgyűlési képviselő, valamint Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke. Ünnepi beszédében Dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet, biztoshelyettes asszony méltatta a kiállított pályaműveket, a versenyeken helyezést elért, illetve különdíjas versenyzők oklevelét és díját Brassói Sándor az Oktatási Hivatal elnöke adta át, majd ezt követően megnyitotta a díjazott pályamunkák kiállítását.

Az ünnepi műsor keretében a Garai Nemzetiségi Általános Iskola tanulói hangszeres kísérettel adtak elő bunyevác-horvát és magyarországi német gyermekdalokat, A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel a nemzetiségi szószólók és az országos nemzetiségi önkormányzatok képviselői.

Az ünnepség után a díjazott tanulók és kísérőik, Ritter Imre német nemzetiségi képviselő jóvoltából, megtekintették a Parlament épületét.


Megjelent az Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ illetékességi körébe tartozó bázisintézmények 2022/2023. tanév április, május, június hónapjaira tervezett programjainak összefoglalója.

Az érdeklődő pedagógusok betekintést nyerhetnek különböző népismereti projektek megvalósításának módszertanába, ötleteket meríthetnek nyelvtanításhoz, bővíthetik IKT ismereteiket, részt vehetnek különböző a művészeti oktatást érintő programokon, versenyeken és egyéb szakmai konferencián, értekezleten. A szakmai programok összefoglalója a Bázisintézményeink menüpont alatt tekinthető meg.


Megjelent a Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ Nemzetiségi Kalendárium című legújabb hírlevele

Nemzetiségi kalendárium_címlap_tavasz-001.png


Tavaszi Nemzetiségi Pedagógiai Napok 2023

A Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ 2023. március 27.  és április 4. között szervezi meg Tavaszi Nemzetiségi Pedagógiai Napok programsorozatát, mely meghívott előadók, mesterpedagógus szaktanácsadók közreműködésével kerül megvalósításra. A rendezvénysorozat fókuszába ezúttal a kommunikáció került: kommunikáció a mindennapokban, illetve a kommunikációs készség fejlesztésének kihívásai, jógyakorlatai a nemzetiségi nyelvoktatásban.

Az előadások nagy része online módon lesz követhető, de egyes programok jelenléti formában kerülnek megrendezésre.

A Tavaszi Nemzetiségi Pedagógiai Napok 2023 Programfüzete innen tölthető le.

A programokkal kapcsolatos kérdéseiket, észrevételeiket a krekity.tamas@oh.gov.hu e-mail-címen fogadjuk.

A programokon való részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött, regisztrálni a Programfüzetben megjelölt módokon lehetséges. Az online formában megvalósuló programok esetében, a kapcsolódáshoz szükséges linket a szervezők a programot megelőző napon küldik meg a regisztrált érdeklődőknek a jelentkezéskor megadott e-mail-címre.

A Jelentkezési lap visszaküldésével egyidejűleg a résztvevő nyilatkozik arról, hogy az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat megismerte és elfogadta!

Kérjük az Adatvédelmi tájékoztató tudomásul vételét szíveskedjen jelölni!


Kidolgozásra került a Természettudomány 11. évfolyam – helyi tanterv német és magyar nyelven

A 11. évfolyamon belépő természettudomány helyi tanterv a Koch Valéria Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Kollégium és Pedagógiai Intézet mesterpedagógus szaktanácsadói által került kidolgozásra német és magyar nyelven. A helyi tantervben megadott témák és tartalmi elemek lehetőségek sokaságát mutatják meg, amelyek mentén a tanulási folyamat szerveződhet, a dokumentum segítséget ad a pedagógusoknak a tanulókkal való közös munka optimális megtervezéséhez.

A helyi tanterv az alábbi linken érhető el: Természettudomány 11. évfolyam – helyi tanterv német és magyar nyelven


Bázisintézményi programok

Megjelent az Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ illetékességi körébe tartozó bázisintézmények 2022/2023. tanév első félévére tervezett programjainak összefoglalója.
Az érdeklődő pedagógusok betekintést nyerhetnek különböző népismereti projektek megvalósításának módszertanába, ötleteket meríthetnek nyelvtanításhoz, bővíthetik IKT ismereteiket, részt vehetnek az átmenetek pedagógiáját, valamint a művészeti oktatást érintő programokon és egyéb szakmai konferencián, értekezleten. A szakmai programok összefoglalója a Bázisintézményeink menüpont alatt tekinthető meg.


MEGHÍVÓ

Az Oktatási Hivatal bázisintézményeinek szakmai találkozója

Az Oktatási Hivatal Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztálya Szakmai Szolgáltatások Osztálya online szakmai napot szervez meghívott bázisintézmények részvételével.

A szakmai nap célja: A bázisintézmények hálózati szerepének erősítése, a horizontális tanulás lehetőségeinek bemutatása, szakmai támogatás nyújtása.

Résztvevők: Bázisintézmények vezetői és koordinátorai, az Oktatási Hivatal Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztálya főosztályvezetője és a feladat ellátásával megbízott munkatársai, a POK főosztályvezetők és az általuk delegált munkatársak,

Időpont: 2022. november 15. (kedd), 13:00

Megvalósítás:

A konferencia/találkozó online formában kerül megrendezésre Microsoft Teams felületen.

A konferencia tervezett programja >>

Megtisztelő jelenlétére feltétlenül számítunk!

Üdvözlettel:

Urbán Ferenc Ábel
köznevelési elnökhelyettes

Oktatási Hivatal


Őszi Nemzetiségi Pedagógiai Napok 2022

A Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ 2022. november 7-17. között szervezi meg az Őszi Nemzetiségi Pedagógiai Napok programsorozatát, melynek fókuszában a nemzetiségi tanulók identitásfejlesztésében kiemelt szerepet játszó népismeret tantárgy módszertani jógyakorlatai vannak.

Az Őszi Nemzetiségi Pedagógiai Napok 2022 Programfüzete innen tölthető le.

A programokkal kapcsolatos kérdéseiket, észrevételeiket a urbanne.judit@oh.gov.hu email-címen fogadjuk.

A programokon való részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött, regisztrálni a Programfüzetben megjelölt módokon lehetséges. Az online formában megvalósuló programok esetében, a kapcsolódáshoz szükséges linket a szervezők a programot megelőző napon küldik meg a regisztrált érdeklődőknek a jelentkezéskor megadott e-mail-címre.
A Jelentkezési lap visszaküldésével egyidejűleg a résztvevő nyilatkozik arról, hogy az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat megismerte és elfogadta!
Kérjük, az Adatvédelmi tájékoztató tudomásul vételét szíveskedjen jelölni!


Szakmai tanévnyitó konferenciasorozat 2022

Az Oktatási Hivatal 2022 augusztusában szakmai tanévnyitó konferenciasorozatot szervez a köznevelési intézmények vezetőinek. A szakmai programokról itt olvashat bővebben.

Nyomtatás