Ugrás a tartalomhoz

Lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók korai jelző és támogatórendszerének területe

2019. október 9.

Szolgáltatási terület leírása és célja:

A lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók támogatásához kapcsolódó korai jelző- és pedagógiai támogató rendszer működtetése
Az állami köznevelési közfeladat-ellátás keretében a pedagógiai-szakmai szolgáltatásokat 2015. április 1-jétől az Oktatási Hivatal biztosítja. A továbbiakban az állami fenntartású nevelési oktatási intézmények, pedagógiai szakszolgálati intézmények a pedagógiai-szakmai szolgáltatásokat a Hivataltól veszik igénybe. A Nemzeti Köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény. 19. §-ának (2) bekezdésében meghatározott pedagógiai-szakmai szolgáltatási feladatok tartalmazzák a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók támogatásához kapcsolódó korai jelző- és pedagógiai támogató rendszer működtetését is.
A nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról rendelkező 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet 1. § (2) bekezdés 21. pontja értelmében a köznevelési információs rendszer (KIR) részeként működtetett korai jelző- és pedagógiai támogató rendszer célja, hogy a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók számának csökkentése érdekében pedagógiai-szakmai támogatást nyújtson az érintett tanulók, pedagógusok, intézmények és fenntartóik számára.

A lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók korai jelző- és támogatórendszere jogszabályi háttere:

A Kaposvári Pedagógiai Oktatási Központ pedagógiai-–szakmai szolgáltatási ajánlata, a témában érintett intézmények számára:

1. Pedagógustámogató tevékenységek

2. Intézményvezetést támogató tevékenységek

3. Intézményi fejlesztést támogató tevékenységek

További ajánlott tartalmak:

Az Oktatási Hivatal és az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatóját a korai iskolaelhagyáshoz kapcsolódó intézményi teendőkről. A jelző és pedagógiai támogató rendszer tervezett tevékenységeiről a "Végzettség nélküli iskolaelhagyás" elérhetőségen olvashat.

A lemorzsolódás megelőzését szolgáló korai jelző- és pedagógiai támogató informatikai rendszer részletes felhasználói ÚTMUTATÓ-ja, illetve az online adatgyűjtés adattáblái is a "Végzettség nélküli iskolaelhagyás" elérhetőségen tekinthetők meg.

A Kaposvári POK 2019/2020. tanév 1. félévének támogató szakmai programjai

Szakmai területért felelős munkatársak és elérhetőségük:

Gőbölös Izolda
Tel: +36/70 6845841
E-mail: Gobolos.Izolda.Edit@oh.gov.hu

Györfi Veronika
Tel: +36/70 6845844
E-mail: gyorfi.veronika@oh.gov.hu

vissza az előző menü szintre
ugrás a lap elejére
ugrás a főoldalra
vissza a normál változatra