Rendezvényeink, szakmai programjaink, aktualitások

következő oldal »

Őszi  Pedagógiai Napok

A Győri Pedagógiai Oktatási Központ 2018. október 15. és 19. között Őszi Pedagógiai Napokat szervez.

A rendezvény programja megyénként az alábbi linkeken érhető el:

Győr-Moson-Sopron megye

Komárom-Esztergom megye


Szakmai tanévnyitó konferencia – Győr

Az Oktatási Hivatal szakmai tanévnyitó konferenciát szervez, amelyen az oktatásirányítás és háttérintézményeinek képviselői ismertetik a 2018/2019-es tanév változásait és fejlesztéseit.

Helyszín: Vaskakas Művészeti Központ (9022 Győr, Czuczor G. u. 17.)

Időpont: 2018. szeptember 4. kedd, 10.00 óra

Információ: pokgyorinfo@oh.gov.hu – 06-30-639-6019

A konferenciára tisztelettel várjuk a köznevelési intézmények vezetőit és pedagógusait.
A rendezvényen való részvétel ingyenes, de a terem korlátozott befogadóképessége miatt regisztrációhoz kötött.

Részletes program >>

Beszámoló a szakmai tanévnyitó konferenciáról – Győr

Győrött, a Vaskakas Művészeti Központban rendezték meg Győr-Moson-Sopron megye köznevelési intézményfenntartói, intézményvezetői és pedagógusai részére a szakmai tanévnyitó konferenciát, mely az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatási Hivatal, a Klebelsberg Központ és az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet együttműködésében valósult meg.

A Győri Pedagógiai Oktatási Központ által szervezett rendezvényen jelen volt a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal képviseletében Széles Sándor kormánymegbízott, Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának megbízásából Ivanics Ferenc alelnök, Győr Megyei Jogú Város delegáltjaként Bodorné Mózes Ágota osztályvezető, továbbá a Győri Tankerületi Központ, a Soproni Tankerületi Központ, a szakképzési centrumok, illetve a megye köznevelési intézményeinek vezetői, képviselői, pedagógusai.

A szakmai konferenciát Széles Sándor kormánymegbízott nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte, hogy a jövő nemzedék oktatása-nevelése az iskola és a család, a pedagógus és a szülő közös feladata. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében dr. Madarász Hedvig főosztályvezető a köznevelési rendszer fejlesztéséről tartott előadást. Tájékoztatást adott a jogszabályi változásokról, ismertette az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) alkalmazásával kapcsolatos teendőket. Átfogó képet nyújtott a tanév várható legfontosabb feladatairól. Kiemelte a korai jelzőrendszer kiépítéséhez, az iskolai lemorzsolódás csökkentéséhez kapcsolódó pedagógiai tevékenységeket, ismertette az EMMI által támogatott szakmai fejlesztéseket. Kitért arra is, hogy elkészült az új Nemzeti alaptanterv „munkaanyaga”, melyet a pedagógusok visszajelzéseit követően véglegesítenek majd. Fontos területként beszélt a tankönyvfejlesztésről, melynek keretében kiemelt figyelmet kaptak a sajátos nevelési igényű tanulók oktatását-nevelését támogató kiadványok, a kompetenciafejlesztést segítő tankönyvek, valamint a digitális tartalmak. Ismertette a 2018/2019-es tanév legfontosabb szakmai programjait, infrastrukturális fejlesztéseit. Bemutatta továbbá az óvodai fejlesztési irányokat, és tájékoztatást adott az Óvodai alapprogram módosításáról. Kiemelte, hogy minden óvodába el fog jutni a Magyar Népmesék Ajándékcsomag, az óvodapedagógusok nevelő-oktató munkáját segítendő.

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal (OH) elnökhelyettese előadásában a köznevelés információs rendszerének (KIR) változásaira hívta fel az érintettek figyelmét. Részletes tájékoztatást adott a szakmai ellenőrzésekről, a pedagógusminősítéshez kapcsolódó feladatokról, az érettségi vizsgák rendjéről, valamint az országos mérésekről. Kiemelte a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók segítését célzó korai jelző- és pedagógiai támogatórendszer működtetésével kapcsolatos teendőket. Bemutatta az OH pályázatok keretében megvalósuló projektjeinek tevékenységét és eredményeit.

Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ elnökhelyettese előadásában összefoglalta a 2017/2018-as tanév eredményeit, majd ismertette a tankerületi központok legfontosabb fenntartói feladatait, fejlesztéseit, infrastrukturális programjait.

Valaczka András, az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetének főigazgató-helyettese tájékoztatást adott az intézet tevékenységi köréről, azon belül a tankönyvfejlesztésről, kiemelve a sajátos nevelési igényű gyermekek számára tervezett szakmai kiadványokat, digitális fejlesztéseket.

A konferencia záró részében Némethné Fülöp Terézia főosztályvezető, a Győri Pedagógiai Oktatási Központ vezetője a megye intézményeinek nyújtott pedagógiai szakmai szolgáltatásokról, valamint a minősítés és a tanfelügyelet helyi támogatásáról tájékoztatta az érdeklődőket. Megköszönte az oktatási ágazat valamennyi megjelent képviselőjének az eddigi szoros és hatékony együttműködést. Sikeres és eredményes tanévet kívánva zárta a szakmai konferenciát.

A Győri Pedagógiai Központ vezetőjének előadása alább olvasható. A konferencia további előadásai ezen a linken érhetők el.


Szakmai tanévnyitó konferencia – Tatabánya

Az Oktatási Hivatal szakmai tanévnyitó konferenciát szervez, amelyen az oktatásirányítás és háttérintézményeinek képviselői ismertetik a 2018/2019-es tanév változásait és fejlesztéseit.

Helyszín: A Vértes Agorája, Nagyterem (2800 Tatabánya, Szent Borbála tér 1.)

Időpont: 2018. augusztus 27. hétfő, 10.00 óra

Információ: pokgyorinfo@oh.gov.hu – 06-30-639-6019

A konferenciára tisztelettel várjuk a köznevelési intézmények vezetőit és pedagógusait.
A rendezvényen való részvétel ingyenes, de a terem korlátozott befogadóképessége miatt regisztrációhoz kötött.

Részletes program >>

Beszámoló a szakmai tanévnyitó konferenciáról – Tatabánya

Tatabányán, a Vértes Agorájában rendezték meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatási Hivatal, a Klebelsberg Központ és az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézete együttműködésében Komárom-Esztergom megye köznevelési intézményfenntartói és intézményvezetői részére a szakmai tanévnyitó konferenciát a Győri Pedagógiai Oktatási Központ szervezésében.

A rendezvényen jelen volt a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal képviseletében dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, Komárom-Esztergom Megye Önkormányzatának megbízásából dr. Veres Zoltán jegyző, a Tatabányai Szakképzési Centrum képviseletében Berczellyné Nagy Marianna főigazgató, a Tatabányai Tankerületi Központból pedig Vereckei Judit igazgató és munkatársai.

A megjelenteket Tatabánya Megyei Jogú Város polgármestere, Schmidt Csaba köszöntötte. Beszédében utalt a Modern Városok Program keretében megújuló helyi infrastruktúra-fejlesztésre, mely érinti a város köznevelési intézményeit is. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából Sipos Imre, az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetének főigazgatója beszélt a tanév várható feladatairól. Kiemelte a korai jelzőrendszer kiépítéséhez, az iskolai lemorzsolódás csökkentéséhez kapcsolódó pedagógiai tevékenységeket, ismertette az EMMI által támogatott szakmai fejlesztéseket. Kitért arra is, hogy elkészült az új Nemzeti alaptanterv munkaváltozata, amelyet a pedagógusok visszajelzései alapján véglegesítenek majd. Említést tett a tankönyvfejlesztésről, melynek keretében kiemelt figyelmet kaptak a sajátos nevelési igényű tanulók oktatását-nevelését segítő fejlesztések, a kompetenciafejlesztéshez kapcsolódó tankönyvek és a digitális tartalmak. Az érdeklődők hallhattak az Óvodai alapprogram változásáról, melynek támogatására minden óvodába eljut a Magyar Népmesék Ajándékcsomag.

Dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke a köznevelés információs rendszerének (KIR) változásaira hívta fel az érintettek figyelmét, tájékoztatott a minősítés-tanfelügyelet keretében várható intézményi, vezetői és pedagógus-ellenőrzésekről, továbbá beszélt a tehetségpályázatokról és a jelenleg aktuális projektekről. Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke hangsúlyozta: a gyermekek mindenek felett állnak, és azok tehetik a legtöbbet a fiatalokért, akik a pedagóguspályát választották. Kiemelte, a vezető meghatározó ember egy iskola életében, és fontos szerepet tölt be abban, hogy a gyermekek boldogok és kiegyensúlyozottak legyenek. Némethné Fülöp Terézia, a Győri Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetője a megye intézményeinek nyújtott szakmai szolgáltatásokról, a minősítés és a tanfelügyelet helyi támogatásáról tájékoztatta az érdeklődőket.

A konferencián részt vevő pedagógusok, akik fontos információkat kaphattak a köznevelés fejlesztésének irányairól és az új tanévről, iránymutatónak értékelték a szakmai rendezvényt.

A Győri Pedagógiai Központ vezetőjének előadása alább olvasható. A konferencia további előadásai ezen a linken érhetők el.

Nyomtatás
következő oldal »