Rendezvényeink, szakmai programjaink, aktualitások

következő oldal »

A Győri POK beszámolója a Pedagógiai Szakmai Napok rendezvénysorozatáról Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében, 2017. október 12–19.

A Győri Pedagógiai Oktatási Központ októberben szervezte meg Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében a Pedagógiai Szakmai Napokat.

A győri rendezvény helyszíne: Győri Szolgáltatási SZC Baross Gábor Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Ügyviteli Szakgimnáziuma.

A tatabányai rendezvény helyszíne: Tatabányai Szakképzési Centrum Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája.

A rendezvény egy-egy szakmai nyitókonferenciára, a bázisintézmények bemutatóprogramjaira, a szaktanácsadók által tartott bemutatóórák és szakmai műhelymunkák sorozatára épült.

 

A győri plenáris előadáson Katona Miklós, a Nemzetgazdasági Minisztérium Képzésfejlesztési és Intézményfelügyeleti Főosztályának vezetője, Komárom-Esztergom megyében Hudacsek Lászlóné, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal Intézményirányítási Főosztályának vezetője beszélt a pályaorientáció fontosságáról mind az általános, mind a szakképző intézmények vonatkozásában. Előadásukban kitértek arra, milyen kihívások állnak a szakképzés előtt, hogy ki tudja szolgálni a gazdasági igényeket.

Mindkét megyében felkértük az egyetemek képviselőit, hogy mutassák be intézményük pedagógus-szakvizsga irányú továbbképzési lehetőségeit.


A plenáris konferencia második részében Győrben és Tatabányán Licskainé Stipkovits Erika klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus, kiképző pszichoterapeuta tartott élményszerű előadást A pedagógus személyisége, a jövőt formáló erő címmel, amelyben számos gyakorlati példa alapján vette végig a különböző személyiségtípusú pedagógusok találkozását a diákokkal és a szülőkkel.

A hét folyamán a két megyében számos további, intézményekbe kihelyezett program várta az érdeklődőket.
Nagy érdeklődéssel várták a pedagógusok az Oktatási Hivatal Köznevelési Programok Főosztályának vezetőjét, Pongrácz Lászlót, hogy első kézből hallják, hogyan értelmezhetők az Országos kompetenciamérés (OKM) eredményeinek tükrében az iskolai értékek, mitől lesz „értékes" az iskola. A témához kapcsolódik még a hét folyamán a szaktanácsadók által 4 csoport részére szervezett 5 órás továbbképzés az OKM eredményeinek helyi feldolgozásáról és gyakorlati hasznosításáról.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelés-igazgatási Főosztályának megbízásából Kozma Szabolcs A beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekek, tanulók ellátásának jelenlegi szabályai, az értékelés és minősítés alóli felmentés és a szöveges értékelés kifutó rendszerben történő kivezetésével kapcsolatos tudnivalók címmel tartott egyik bázisintézményünkben előadást, amelyre közel száz pedagógus érkezett.

Sokan látogattak el a Mézes József szakértő által tartott tájékoztatókra is, aki vezetői tapasztalatai alapján nyújtott segítséget a vezetői és intézményi tanfelügyeletre való felkészülésben.
Az óvodapedagógusoknak Tatabányán Pivókné Gajdát Klára, Győrött Antal Judit tartott szakmai műhelyt.

 

Endrődy József pedagógiai referens a tudatos feladatkészítés folyamatával ismertette meg a pedagógusokat.

Mindkét megyében rendeztek az eTwinninget bemutató szakmai műhelyeket, amelyeken a kollégák megtudhatták, milyen pályázati lehetőségek nyílnak meg az intézmények előtt.
Győrben a Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. mutatta be, hogyan építhetnek be munkájukba interaktív kiállítást a természettudományos tantárgyakat oktató pedagógusok.
A Széchenyi István Egyetemmel közösen megtartott rendezvényen az Iskolakert gyakorlati programját ismerhették meg az érdeklődő tanárok a sokorópátkai iskolában.
Esztergomban dr. Somhegyi Annamária, az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója a teljes körű iskolai egészségfejlesztés lehetőségeiről tartott előadást.
A két megyében e héten mutatkozott be a 29 bázisintézmény is. Változatos programokat kínáltak a kollégáknak a szakképzés, a tehetséggondozás és az egyéni fejlesztés területén.
Az EFOP-3.1.1. projekt keretében 31 óvodapedagógus a Győr-Moson-Sopron Megyei Ipari és Kereskedelmi Kamara épületében tartott szakmai műhelymunkán vett részt.
A szaktanácsadók mindkét megyében bemutatóórákat, szakmai találkozókat szerveztek.
A legtöbb programon kimagasló volt a pedagógus kollégák érdeklődése. Bátran állíthatjuk, hogy sikerült olyan témákat felvetni, amelyek érdeklődésre tartottak számot, és olyan előadókat találni, akik gazdag, élményszerű előadásokat tartottak.
A két megyében összesen 1713 fő vett részt programjainkon, Győr-Moson-Sopron megyében 1099 fő, Komárom-Esztergom megyében 614 fő.

  • 1. A Győri POK beszámolója a Pedagógiai Szakmai Napok rendezvénysorozatról
  • 2. Archívum
Nyomtatás
következő oldal »