eTwinning – az európai iskolák közössége

2016. január elsejétől a Magyarországi eTwinning Szolgáltatópont szerepét az Oktatási Hivatal Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztálya látja el. A főosztály, a pedagógiai-szakmai szolgáltatásokkal kapcsolatos helyi feladatokat ellátó Pedagógiai Oktatási Központok segítségével az eTwinning nemzetközi programjáról is tájékoztatást nyújt.

Mi az eTwinning?

Az eTwinning program európai iskolák Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT) segítségével folytatott együttműködési tevékenységeit támogatja azáltal, hogy technikai segítséget, eszközöket és különböző szolgáltatásokat nyújt az intézményeknek és a pedagógusoknak. Ezzel megkönnyítik számukra a rövid- vagy hosszú távú partnerségek kialakítását és működtetését bármilyen témában vagy tantárgyi területen, miközben átélhetik milyen Európa legérdekesebb oktatási közösségének a tagja lenni. A program 2014 óta az Erasmus + program részeként működik.

Kik vehetnek részt?

A 35 európai uniós tagállam oktatási intézményei mellett 2013 márciusában elindult az eTwinning Plus, aminek a keretében néhány kiválasztott ukrajnai, tunéziai, moldvai, grúziai, örményországi és azerbajdzsáni iskola és tanár csatlakozhat a közös munkához. A programba regisztrálhatnak tanárok, igazgatók és iskolai könyvtárosok.

Hogyan vehetnek részt?

Ha készen áll, hogy projektötletét megvalósítsa egy külföldi kollégával, első lépésként regisztrálnia kell a www.etwinning.net magyar nyelven is elérhető felületén. Ezt követően feltöltheti profilját és használhatja az eTwinning egyedülálló partnerkereső felületét. A projektmunkához egy biztonságos, diákok számára is elérhető közös online felületet biztosít a program, amely mindenki számára ingyenesen használható.

Szakmai fejlődés az eTwinningben

Az eTwinning program résztvevőinek lehetőségük van több nemzetközi eseményhez is csatlakozni. Nemzetközi szakmai továbbképző és partnerkereső találkozók keretében a sikeresen pályázó pedagógusok a szervező külföldi célországokban építhetnek kapcsolatokat, szerezhetnek szakmai tapasztalatot. Az utazásokat teljes egészében az eTwinning Magyarországi Szolgáltatópontja fizeti a kiutazóknak.

Nemzetközi szakmai fejlődésre online szemináriumok, események keretében is lehetőséget biztosít a program, továbbá hazai szervezésű, személyes jelenlétet nem igénylő webináriumokat is tartunk.

Az eTwinning keretében 2 féle ingyenes, akkreditált pedagógus-továbbképzésre biztosítunk lehetőséget. Az elmúlt időszakban (2009-2015) több mint 880 pedagógus vett részt képzéseinken, és kapott erről hivatalos tanúsítványt.

Kapcsolat

Amennyiben további információra van szüksége, kérjük, iratkozzon fel az eTwinning program hazai hírlevelére, vagy keressen meg minket az alábbi e-mail címen: etwinning@oh.gov.hu

Hét régióban dolgoznak eTwinning nagyköveteink, akikkel közvetlen kapcsolatba léphetnek mindazok, akik szeretnék többet tudni a programról, vagy a munka során bármilyen segítségre van szükségük.

 

Minden magyarországi POK eTwinning kapcsolattartó munkatársát is felkeresheti:

http://www.oktatas.hu/kozneveles/pedagogiai_szakmai_szolgaltatasok/pok_elerhetoseg

Web: www.etwinnning.net; www.etwinning.hu

Facebook: www.facebook.com/etwinninghu

Nyomtatás