Rendezvények, szakmai programok

ŐSZI PEDAGÓGIAI NAPOK

„Tanulás az, ha rájövünk arra, amit már tudunk.
Cselekvés az, ha megmutatjuk, hogy tudjuk.
Tanítás az, ha másokat emlékeztetünk arra,
hogy ők is éppolyan jól tudják.
Mindannyian tanulunk, cselekszünk és tanítunk."
(Richard Bach)

A Debreceni Pedagógiai Oktatási Központ 2018. október 2. – november 22. között rendezte meg az Őszi Pedagógiai Napokat, melynek keretében többek között a pedagógusminősítésről, az új interaktív oktatási eszközök használatáról, gyógypedagógiai módszerekről, valamint a tehetségfejlesztésről tájékozódhattak az érdeklődő pedagógusok. A rendezvénysorozaton 171 köznevelési intézmény 1075 pedagógusa vett részt, ahol az Oktatási Hivatal bázisintézményei és mesterpedagógus szaktanácsadói színvonalas és gazdag programkínálattal várták a résztvevőket.


Az Őszi Pedagógiai Napok keretében az alábbi bázisintézmények mutatták be jó gyakorlataikat:

 • Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Arany János Gimnáziuma, Egészségügyi és Közgazdasági Szakgimnáziuma;
 • Debreceni Bárczi Gusztáv EGYMI, Általános Iskola, Szakiskola és Kollégium;
 • Debreceni Deák Ferenc Tehetségfejlesztő Középiskolai Szakkollégium;
 • Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája Csengő utca 4. szám alatti telephelye;
 • Debreceni Szakképzési Centrum Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnáziuma;
 • Debreceni Szakképzési Centrum Brassai Sámuel Gimnáziuma és Műszaki Szakgimnáziuma;
 • Debreceni Szakképzési Centrum Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma;
 • Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Szakgimnáziuma;
 • Hajdú-Bihar Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Balmazújvárosi Tagintézménye;
 • Jó Pásztor Református Óvoda;
 • Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium;
 • Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola;
 • Pósa Utcai Óvoda.

Négy alkalommal szerveztünk továbbképzést a „Pedagógusok felkészítése a minősítésre" címmel.
Egri Józsefné, az Észak-alföldi régió eTwinning nagykövete az eTwinning és a szakmai fejlődés lehetőségeit ismertette a résztvevőkkel.

A Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központban a biztonságos internethasználatról és az információbiztonságról Lajtos Ádám Bűvösvölgy debreceni csoportvezető, Varga Krisztina médiaértés-oktató és dr. Csalár Dorina, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Digitálisműveltség-fejlesztési Osztály hotline ügyvivő jogi munkatársa tartott előadást.

A Szabó Magda Emlékházban, az Irodalom Házában valamint a Déri Múzeumban múzeumpedagógiai foglalkozásokba nyerhettek betekintést az érdeklődő pedagógusok.

A rendezvénysorozat kiemelt eseménye volt a Scientix szakmai nap, ahol Felföldi Béla, az Oktatási Hivatal Debreceni Pedagógiai Oktatási Központ munkatársa bemutatta a természettudományos oktatás támogatása érdekében megvalósuló Scientix projektet. „A Scientix projekt népszerűsíti és támogatja a STEM (természettudományok, technológia, műszaki tudományok és matematika) területek oktatásával foglalkozó tanárok, oktatáskutatók, politikai döntéshozók és más szakemberek közötti, egész Európára kiterjedő együttműködést." (http://www.scientix.eu/about)

A szakértői konferencián Marosi Katalin, a Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály Pedagógusminősítési Osztály osztályvezetője tartott előadást, melyet követően az auditor szakértők felkészítésére is sor került.

A visszajelzések és elégedettségmérések alapján megállapítható, hogy a bemutatott jó gyakorlatok és új interaktív oktatási módszerek a gyakorlatban jól hasznosítható tudást adtak. A résztvevők által kitöltött elégedettségi kérdőívek alapján a rendezvénysorozat eredményesen zárult (az átlageredmény 4,9 %).

Ezúton köszönjük a bázisintézmények, kulturális intézmények, szaktanácsadók és a felkért előadók együttműködését.MEGYEI SZAKMAI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA

Nagy érdeklődés mellett, augusztus 29-én Debrecenben rendezte meg az Oktatási Hivatal az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Klebelsberg Központ és az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet közreműködésével a Hajdú-Bihar megyei szakmai tanévnyitó konferenciát.

A résztvevőket Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja köszöntötte. Pálfi Erika, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelési Tartalomfejlesztési Főosztályának vezetője a köznevelési rendszer fejlesztéseiről tájékoztatta a jelenlévőket. Az Oktatási Hivatal főbb feladatait a 2018/2019-es tanévben dr. Gloviczki Zoltán elnök ismertette. A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatairól és fejlesztéseiről Hajnal Gabriella elnök asszony adott tájékoztatást. Kóródi Bence, az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet központvezetője a tankönyvfejlesztésekről tartott beszámolót. A Debreceni Pedagógiai Oktatási Központ eredményeit és tervezett szakmai feladatait, programjait Őri Józsefné Dalmi Anikó, a Debreceni Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetője mutatta be.

Konferenciánkon a több mint kétszáz intézményvezető, tagintézmény-vezető, illetve az intézmények képviselői mellett részt vettek Hajdú-Bihar megye tankerületeinek vezetői és a szakképzési centrumok vezetői.
Ezúton is köszönjük Rácz Róbert kormánymegbízott úrnak, hogy a megyeháza csodálatos Árpád-termét rendelkezésünkre bocsátotta.

Köszönjük a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak színvonalas műsorát.

Bízunk abban, hogy a konferencián elhangzott információkkal elősegítettük a köznevelési intézmények sikeres és eredményes pedagógiai munkáját.

A Debreceni Pedagógiai Központ vezetőjének előadása alább olvasható. A konferencia további előadásai ezen a linken érhetők el.

Nyomtatás