Ugrás a tartalomhoz

Fenntarthatóság pedagógiája, Ökoiskola

2021. október 13.

A fenntartható fejlődés definíciója

Ma nincs a Föld minden országában egységesen elfogadott meghatározás. Az alábbiak a legközismertebbek.
1. A fenntartható fejlődés röviden olyan fejlődés, amely biztosítja a jelen szükségleteinek a kielégítését anélkül, hogy lehetetlenné tenné a jövő generációk szükségleteinek a kielégítését. (Forrás: Közös Jövőnk 1987)
2. A fenntartható fejlődés az emberi életminőség javulását jelenti úgy, hogy közben a támogató ökoszisztémák eltartóképességének határain belül maradunk. (Forrás: World Resources Institute 1992)
A fenntartható fejlődési cselekvéseket alapvetően meghatározza az ENSZ 2015. szeptember 25-én elfogadott globális keretrendszere, a fejlődési célokat kitűző Agenda 2030. Középpontjában 17 fenntartható fejlődési cél és 169 alcél áll, melyek közül a 4-es a minőségi oktatás.

A fenntarthatóságra nevelés meghatározása

A fenntarthatóságra nevelés az a folyamat, amely … az embereket a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos ismeretekkel és képességekkel ruházza fel: hozzáértőbbé, magabiztosabbá téve őket, növelve lehetőségeiket, hogy tegyenek valamit a természettel összhangban lévő, a társadalmi értékeket, a nemek közötti egyenlőséget és a kulturális sokszínűséget fontosnak tartó egészséges és alkotó életért (ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsa Európai Gazdasági Bizottságának Fenntarthatóságra nevelés stratégája)
A fenntarthatóság pedagógiájához szükséges készségek: kritika, kreativitás, kommunikáció, együttműködés, válságkezelés, döntéshozatal, értékelés, új technológiák használata, társadalmi részvétel.
A készségeken kívül a cél elérése érdekében a következő értékek, attitűdök és ismeretek megléte is elengedhetetlen:

(UNESCO johannesburgi konferencia 2002)

Jogszabályi háttér

A fenntarthatóságra nevelés egyéb dokumentumai:

Szakmai támogatás

Ökoiskola

A fenntarthatóságra nevelés pedagógiai gyakorlatának valóra váltásában nagyon jó lehetőségeket nyújt. A fenntarthatóságra nevelés leghatékonyabb köznevelési formája, az egészintézményesség legismertebb hazai rendszere.


Forrás: UNESCO: What is the 'whole school approach' to environmental education? 2016. november 
Letöltés: https://gemreportunesco.wordpress.com/2016/11/15/what-is-the-whole-school-approach-to-environmental-education/
© Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább Creative Commons 3.0
A magyar változat kiadója az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet • Budapest, 2016 • © fordítás: Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
Új köznevelés 2018. március-április 74. évf. 3-4. szám


A területért felelős munkatárs:

Horváth Marianna
E-mail cím: Horvath.Marianna@oh.gov.hu
Telefon: +36-96/613-448; +36-52/536-584

 

Ökoiskolai Hírmondó

Célja a fenntarthatóságra neveléshez kapcsolatokat, ötleteket, fórumot biztosítani, az aktuális híreken túl ökopedagógiai jó gyakorlatokat ismertetni, valamint a legfrissebb szakmai-tudományos eredményeket bemutatni.

Az Ökoiskolai Hírmondó megjelent számai >>

 

Örökös Ökoiskolák Hajdú-Bihar megyében:

Ökoiskolák Hajdú-Bihar megyében:

Hírek

Befolyásolta-e a magyarok környezettudatos fellépését a vírushelyzet?

Erre a kérdésre kapunk választ a WWF Magyarország és a Budapest Bank közös kutatásából, amely 2020 novemberében 500 fő megkérdezésével körülbelül 50 állítás alapján vizsgálta a magyarországi 18-59 éves, internetet használó városi lakosság attitűdjét és szokásait többek között olyan témakörökben, mint az élelmiszer-vásárlási és étkezési szokások, a hulladékkezelés vagy a környezettudatosság. A minta online reprezentatív kor, nem, iskolai végzettség, régió és településtípus mentén.

Az kutatás eredményeiről bővebben: https://wwf.hu/hireink/egyeb-termeszetvedelem/nem-befolyasolta-igazan-a-magyarok-kornyezettudatos-fellepeset-a-virushelyzet/

Infografikák a cikk alátámasztására: https://drive.google.com/drive/folders/1U41Fv-rnGRPB6x339JUV49Y45p4peDOx


Fenntarthatósági Barométer

Az ALTEO Csoport megbízásából 2021. januárjában készített országos, reprezentatív kutatás a magyarok környezetvédelemhez kapcsolódó ismereteire és magatartásaira irányult. Az 1000 fős mintán végzett kutatás a 20-65 éves, magyar internetező lakosság körében zajlott, amely nemre, korra, iskolai végzettségre és település típusra reprezentálja az alapsokaságot.

A válaszadók 92 százaléka bevallottan érdeklődik a környezetvédelem iránt, 82 százalékuk pedig úgy látja, hogy az ő életére is közvetlen hatással vannak a környezeti problémák. A megkérdezettek 63 százaléka szerint a környezetvédelem annyira fontos, hogy a következő generációk sorsa függ tőle, de közel egyharmaduk még nincs meggyőződve arról, hogy ez lenne jelenleg az emberek egyik legfontosabb feladata.​

Forrás: https://alteo.hu/fenntarthatosag/alteo-fenntarthatosagi-barometer/


Letölthető a Zöldunió 2021-re vonatkozó előrejelzése

Zöldunió online kiadványa a következményekkel való szembenézést is segítve az alapfogalmak és a tendenciák rövid bemutatásán keresztül ad előrejelzést a globálisan és lokálisan ható folyamatokról 2021-re vonatkozóan. A tanulmány jelenünkben is egyedülálló vállalkozásnak számít a környezeti hatások előrejelzésében, korábban nem készült még ilyen átfogó anyag a témában.

Készült mindazoknak, akiket érdekel Földünk jövője, és akik a környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos tartalmakat rendszeresebben fogyasztják - valamint gyártják: így a média valamint az oktatás számára is.

Forrás: http://zoldunio.hu


PontVelem Okos Program

Ez egy országos program általános iskolás diákoknak és tanáraiknak, bevonva a diákok szüleit is. A program értékes ajándékokkal játékos formában ösztönöz a szelektív hulladékgyűjtésre, a pénzügyi tudatosságra és a fenntartható életmódra, miközben hangsúlyozza az egymást segítő karitatív tevékenységek fontosságát. A programban a diákok különböző tevékenységekkel pontokat gyűjtenek, amiket beválthatnak különböző tárgyi vagy élmény ajándékokra, illetve jótékony célokra ajánlhatnak fel. Bármikor lehet csatlakozni, megéri benne részt venni!

Forrás: https://www.pontvelem.hu


HulladékRadar - Véddjük meg a környezetünket a szeméttől!

Egy olyan mobil alkalmazás, melynek célja az illegális szemétlerakás terjedésének megakadályozása. Az alkalmazás biztosítja a lakosság számára az illegális hulladéklerakó helyek bejelentési lehetőségét mobil eszköz használatával Magyarország területén. A rövid regisztrációt követően egyszerűen lehet bejelentéseket tenni, így az illegális hulladékot az illetékes hatóság gyorsabban és hatékonyabban tudja eltávolítani.

Forrás: https://hulladekradar.hu/


Fotópályázat diákok számára

A Kiss Ferenc a Növényi Biodiverszitásért Alapítvány fotópályázatot hirdet diákok számára. A pályázat keretében személyenként legfeljebb 3, növényt ábrázoló saját felvételt várnak. A pályaművek beküldési határideje 2021. október 22.

Forrás: https://pafi.hu/palyazat/fotopalyazat-diakok-szamara


Áder János podcastja

 

A köztársasági elnök kéthetente a környezetről, vízről, klímáról kérdezi szakértő vendégeit. A 2020. októberétől folyó diskurzusok meghívottjai voltak már többekközött: Bartus Gábor környezetgazdász; Kandrács Csaba az MNB alelnöke;  Szlávik János infektológus főorvos; Hosszú Katinka olimpiabajnok; Ürge-Vorsatz Diána klímakutató; Máté Bence világhírű természetfotós; Mengyán Eszter újságíró. A beszélgetések az alábbi linkről érhetők el.

Forrás: https://kbka.org/ader_janos_podcast/

 


PET-mentes iskolaprogram

 

A Kék-Bolygó Alapítvány ezzel az akcióval szeretné segíteni az iskolákban a környezet- és egészségtudatosabb vízfogyasztási gyakorlat bevezetését és a napi rutin részévé tenni a hálózatra csatlakoztatott vízadagoló automaták és kulacsok használatát.

A 2020/2021-es tanévben, ha egy iskolás minden tanítási nap csak egyszer megtöltötte a fél literes kulacsát, egy kádas fürdéshez szükséges (88,5 liter) ásványvizet takarított meg. Egy 30 fős osztály esetében ez 2700 liter, ami egy póló előállításához szükséges vízmennyiség.

Az alapítvány folyamatosan várja azon iskolák jelentkezését, akik szeretnék száműzni mindennapjaikból az egyszer használatos műanyag palackokat.

Forrás: https://kbka.org/pet_mentes_iskolaprogram/


Tanuljuk meg együtt alakítani a jövőnket!

 

2021. november 30. és december 5. között rendezik meg a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozót Budapesten. Az esemény folyamatosan frissülő honlapján megismerhetők a legfontosabb hírek és érdekes hazai és nemzetközi cikkek is a fenntarthatóság témakörében.

A rendezvény egyik kiemelt programja a diákoknak szóló, “A Jövő Hősei” ifjúsági élményprogram a fenntarthatóságról (Heroes of the Future). A körülbelül hetvenöt perces, vezetett, csoportos fenntarthatósági élményprogramon való részvételen felül a 10-16 éves fiatalokból álló osztályoknak lehetőségük lesz a Your Planet fenntarthatósági közönségprogramok és egyéb kísérő események megtekintésére is. Az élményprogramon való részvételre 2021. szeptember 1. – október 15. között, a Kárpát-medence teljes területéről pályázhatnak magyar nyelvű iskolák. Az élményprogramon csak a nyertes iskolák diákjai vehetnek részt. A pályázatokat online lehet benyújtani ezen a felületen.

Forrás: https://planetbudapest.hu/ifjusagi


„A madárbarát Magyarországért”

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indította el az „Év madara” programját. Ennek célja, hogy a társadalommal megismertesse azokat a madárfajokat vagy fajcsoportokat, amelyek védelmében a lakosság vagy annak egyes csoportjai (például gazdálkodók, vadászok, pedagógusok) különösen fontos szerepet kaphatnak. Emellett felhívja a figyelmet azokra az érdekütközésekre, konfliktusokra, amelyeket fel kell oldani.

2022-ben a második helyen végzett kékbegy és a dobogó harmadik helyezettje, a vörös gém előtt a zöld küllő nyerte meg a Sokszínű természet szavazást. A 2022 év madara program részleteivel januárban találkozhatnak az érdeklődők.

Forrás: https://www.mme.hu/zold-kullo-lesz-2022-ben-az-ev-madara


Készülődés a 2022. évi Fenntarthatósági Témahétre

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a köznevelésben 2022. április 25-29. között hirdeti meg a Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja, a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között.

Minden hazai és határon túli nevelési-oktatási intézmény a munkatervében meghatározott módon vehet részt a témahéthez kapcsolódó programokon, illetve szervezheti meg az adott témával összefüggő tanítási órákat, foglalkozásokat. A Témahétre 2021. novembertől lehet regisztrálni.

Forrás: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/


Műanyag kisokos

A Danone Magyarország Kft. és a KSZGYSZ (Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége) összefogásának eredményeként született Műanyag kisokos célja, hogy mindenki számára könnyen érthető tájékoztatást  nyújtson a hazai piacon jelenlévő műanyagfajtákról és azoknak újrahasznosítási lehetőségeiről, segítve ezzel környezettudatos döntéseinket.

A Danone a „One Planet. One Health” („Egy életünk van, és egy bolygónk”) jövőképével összhangban elkötelezett a hazai fenntartható környezet hosszútávú megőrzése iránt. A hulladék kérdésköre a fenntarthatóságnak nagyon fontos része, hiszen nem mindegy, mennyi természetes erőforrást használunk fel, és mennyi – már kevésbé természetes – anyagot helyezünk el a lerakókban hulladék formájában.

Magyarországon összesen évente 16–19 millió tonna hulladék képződik, amiből mintegy 3,5–3,7 millió tonnát tesz ki a háztartási hulladék. A háztartási szilárd hulladék 12–15%-a műanyag, amelynek nagy részét a csomagolási hulladék (italos- és tisztítószeres flakonok, zacskók, élelmiszer-csomagoló tálcák és fóliák) teszi ki. Ez a kisokos abban segít, hogy mindenki számára felismerhetőek legyenek azok a műanyagfajták, amelyek megfelelnek az újrahasznosíthatósági követelményeknek. A teljes kép megértéséhez érdemes megismerni a főbb fogalmakat és trendeket is, ezért a Műanyag kisokos áttekintést nyújt a fenntarthatóságról, az ökolábnyomról és a hazai csomagolási hulladék helyzetéről. A kisokos végén pedig a műanyagfajták részletes ismertetése található – beleértve azt is, hogy mely fajtával mi a teendő.

Letölthető itt

Lapozható kisokos linkje


Böngészde

A könyvek Gévai Csilla gyerekeknek szóló, környezettudatos gondolkodást fejlesztő sorozata. A Nagyon Zöld Könyv általában beszél a környezetvédelemről, míg a Nagyon Kék Könyv a víz témáját járja körbe. A tárgyalt problémák rohamtempóban váltak sokkal súlyosabbá, mint gondoltuk volna, így ma talán még aktuálisabb a mondanivalójuk, mint megjelenésükkor. Mindent meg kell tennünk azért, hogy ezeket a folyamatokat, ha vissza nem is tudjuk fordítani, de megállítsuk. Minden gyerekszobában és iskolai könyvtárban ott a helye.

 


Jeles napok

Az ősz folyamán számos zöld jeles napról emlékezhetünk meg. Ezek aktív részvétellel és tudatos cselekvéssel segíthetnek egy-egy környezeti – természeti elem védelmére vagy globális probléma megoldására összpontosítani a figyelmet, körbejárni és megvitatni a témát. Tájékozódjunk, fogjunk össze, cselekedjünk!

 

Október 10. - Komposztálás napja

Három civil szervezet közös kezdeményezéseként, alulról szerveződően indult 2011. október 10-én „A komposztálás ünnepnapja” a Nulla Hulladék Hálózat programjaként. A Humusz Szövetség hálózati kapcsolatait, illetve szervezési kapacitását, szakmai anyagait adta, a Galgamenti Népfőiskola a Komposztbuli ötletével (1998 óta évente megrendezik) és eddigi tapasztalataival, a pedagógiai innováció kutatásával, szervezési kapacitással segített, a Komposztfórum Magyarország Egyesület szakmai háttérrel és gyakorlati tapasztalataival, szervezési kapacitással állt a téma mögé.

A Humusz Szövetség gondolatébresztő komposztos ötleteket  kínál a Komposztálás ünnepnapja megünnepléséhez. A javaslatokat "célcsoportok" szerint csoportosították tájékoztató jelleggel. Bármelyik kivitelezhető kicsikkel, vagy nagyobbakkal foglalkozó oktatási intézményben.

Forrás: https://humusz.hu/

 

Október 16. - Élelmezési világnap

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Rómában ülésező konferenciája 1979-ben magyar határozati javaslat alapján világélelmezési napnak nyilvánította október 16-át, amely egyben megemlékezés a FAO 1945. évi megalapításáról. Szerte a világban több millió ember éhezik, és még több szenved különböző tápanyag hiányból eredő betegségekben. Ezen problémák jól mutatják a társadalom és bioszféra szoros egymásrautaltságát, hiszen a természeti erőforrások és a biológiai sokféleség védelme jelen esetben az emberi táplálék védelme is egyben. A világban a kultúrnövények gazdag választéka és a háziasított állatok sokszínűsége ellenére az emberiség élelmiszerellátása 90 százalékban csupán 14 emlős és madárfaj lététől függ, és csupán négy növényfajta biztosítja a növényektől származó energiánk 50 százalékát.
Kiemelten fontos lenne a táji adottságokhoz alkalmazkodó mezőgazdaság használata, a bölcs tájhasználatot megvalósító agrárium, ahol megszüntetjük az élelmiszer-globalizációt, és a mezőgazdaság gyorsan csökkenő génállományát, hiszen az egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező táji növény- és állatfajok lehetővé teszik a termesztés és tenyésztés változó feltételekhez történő alkalmazkodását.

Forrás: http://www.nimfea.hu/aktualis/061002.htm

 

Október 21. - Földünkért világnap

1991. október 21-én a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN), az ENSZ Környezetvédő Programja (UNEP), valamint a Természetvédelmi Világalap (WWF) közös összefogással a Föld védelméért világméretű kampányt kezdeményeztek (Caring for the Earth). Azóta ezen a napon rendezik meg a földünkért világnapot, és arra emlékezünk, hogy az emberiség élete és környezetének sorsa alapvetően összekapcsolódik, ami e világnap legfontosabb üzenete.

Amikor elindult a kampány elhangzottak a dalai láma mondatai: „Olyan globális kérdések esetén, mint a Föld megőrzése, és igazából minden probléma kezelésekor, az emberi tudat kulcstényező… A külső környezet megváltozása érdekében először magunkban kell változtatni… A természeti erőforrások pusztítása a tudatlanságból, a Föld élőlényei iránt tanúsított tisztelet hiányából és a mohóságból származik. Először arra kell törekednünk, hogy ezeket a tudatállapotokat legyőzzük, ráébredjünk lényeket nem bántani, és felismerni az együttérzés szükségességét... A probléma holisztikus megközelítésére van szükség, vegyítve a szereteten és együttérzésen alapuló egyetemes felelősségérzettel.”

A Földünkért című, új élővilág-megőrzési stratégiát megfogalmazó dokumentum az 1992-es Rio de Janeiró-i „Föld Csúcs” előkészítésének is tekinthető, mivel több javaslatot is megfogalmazott világegyezmény elfogadására. Ezek közül Rio de Janeiróban elfogadták az „Egyezmény a biológiai sokféleségről”, valamint az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményt. A későbbiekben pedig az elsivatagosodás elleni keretegyezmény is elfogadásra került.

A világnap jelszava a „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” lett.

Forrás: https://www.etk.pte.hu/public/upload/files/oktatas/jeles_napok/JelesNapokAzEvFolyaman.pdf

 

Október 24. - Éghajlatvédelmi világnap

Az ötlet a 350.org nevű nemzetközi klímavédelmi mozgalomtól származik, amelyet az amerikai Bill McKibben környezetvédő és író hozott létre 2008 márciusában azzal a céllal, hogy cselekvésre ösztönözze a Földünk jövőjéért tenni akaró embereket.

A mozgalom nevében szereplő 350-es szám az atmoszféra biztonságos szén-dioxid-szintjét jelzi. Először James Hansen amerikai klimatológus számította ki ezt a biztonsági határértéket, azóta további tudományos kutatások bizonyították, hogy a veszélyes éghajlatváltozás elkerülése érdekében az üvegházhatást okozó gázok szintjét 350 ppm CO2 (azaz egymillió részecskényi levegőből 350 szén-dioxid) egyenértéken kell stabilizálni. Az éghajlatváltozás negatív hatásaival naponta találkozhatunk hőséghullámok, árvizek, tengerszint-emelkedés, szárazság, gleccserek olvadása, hirtelen időjárás-változások, tomboló viharok képében.

A világméretű megmozdulás egy-egy szimbolikus jelentőségű helyen összegyűlt résztvevőiről és az emberiség jövőjét jelképező 350-es számról készült fotókat és filmeket feltöltik a 350.org honlapjára, s a világ minden tájáról összegyűlt anyagot a sajtó és a politikai döntéshozók elé tárják, hogy ezzel fejezzék ki az emberek klímavédelem melletti elkötelezettségét és egységes kiállását.

A kampány különösen szeretné felhívni egyrészt az emberek figyelmét az energiaforrások mértéktelen használata által keletkezet - az ipari tevékenység és a légi közlekedés okozta - szénmonoxid szennyezési szint csökkentésére. Másrészt a politikusok figyelmét, hiszen ők azok, akik intézkedéseikkel hathatósan tudnának változtatni a kialakult helyzeten.

Forrás: https://greenfo.hu/hir/eghajlatvedelmi-vilagnap_1256291961/

 

November 26. - "Ne vásárolj semmit!" nap

A környezetvédő és más fogyasztáskritikus szervezetek ezen a napon azt kívánják hangsúlyozni, hogy a civilizációnk által diktált túlfogyasztás már függőséggel, valamint számtalan környezeti és társadalmi következménnyel is jár. A reklámok, valamint a média által közvetített ideálok, - melyek már a kiskorúaknak is befolyásolják a világképüket - arra ösztönöznek, hogy minél több, minél gyorsabban és minél drágábban kielégíthető szükségletünk legyen. Mindeközben elterelődik a figyelem arról, hogy a fogyasztói boldogságérzetet fenntartó termékek előállítása többnyire hosszú távon fenntarthatatlan mértékben veszi igénybe környezetünket. A túlhajtott fogyasztásra utaló napon arra kell utalni, hogy a boldogság, a megelégedettség nem a boltokban található, nem azok közt a dolgok között, amiket a hirdetések sulykolnak belénk. Ne a reklámok alapján döntsünk, hanem találjuk meg a pénztől független örömöket az életben! Gondoljuk át, hogy a vásárlói döntéseinknek milyen hatása van az egészségre, a környezetre, a társadalomra, illetve azt, hogy milyen jogaink és eszközeink vannak a negatív hatások csökkentésére. Hazánkban 2005-től hívják fel erre a figyelmet.

Forrás: https://www.etk.pte.hu/public/upload/files/oktatas/jeles_napok/JelesNapokAzEvFolyaman.pdf

 

November 20-28. - Európai hulladékcsökkentési hét

A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezésben résztvevő országokban egy teljes héten keresztül lelkes önkéntesek, saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, a termékek újrahasználatára, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. A főszervező EWWR – European Week for Waste Reduction – a hulladékok problémájával foglalkozik európai szinten.

Az esemény a kontinensen és hazánkban is egyre népszerűbb. Magyarországon 2012 óta szervezik meg az eseményt.

A hét missziója, hogy megszólítsa az embereket és felhívja a figyelmet a hulladékcsökkentés jelentőségére. Azonban nem csak ezen az egy héten, de hosszútávon is. A kezdeményezéssel ösztönözni kívánja a lakosságot, hogy az élhetőbb, tisztább környezet és a környezetkímélőbb életmód érdekében tudatosan figyeljenek mindennapi fogyasztási szokásaikra. Remek lehetőség közösségek, civil szervezetek, oktatási intézmények, magánszemélyek és intézmények számára, hogy hulladékképződést megelőző, újító ötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet egy tisztább jövő lehetőségére.

A Hét azt kívánja bizonyítani, hogy az erőforrásokkal való takarékosság, a figyelmes létezés során jelentősen csökkenthető a keletkező hulladék mennyisége, növelhető az anyagok élettartama.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hétnek minden évben van egy kiemelt témája. Az idei év fókusza a Körkörös közösségek.

A kulcsszó az egyének vagy embercsoportok közötti együttműködés, a körkörös gazdaság szemléletén alapuló közösségek elképzelésére és közös építésére Európában és azon túl is. Ezek a bizonytalan idők megmutatták nekünk az emberi kapcsolat fontosságát, de legfőképpen azt az erőt, amellyel az emberek rendelkeznek a napi szokások megváltoztatásában. Szolidaritásra és együttműködésre van szükség az egyének között, akik hisznek egy olyan társadalomban, amely abbahagyja a hulladéktermelést, és amelyek együtt járnak el a körforgásos gazdaság előmozdítása és a fenntartható fejlődés elérése érdekében, fenntartva a megfelelő egyensúlyt a környezeti, társadalmi és gazdasági pillérek között. A kicsi, helyi, igazságos, befogadó és körkörös közösségek nagy szerepet játszhatnak abban, hogy Európát a fenntartható jövő felé tereljék.

Forrás: https://ewwr.eu/

https://hulladekcsokkentesihet2020.hu/?page_id=485

 

Tudástárak

 

Linkgyűjtemény

https://www.oktatas.hu/kozneveles/pedagogiai_szakmai_szolgaltatasok/fenntarthatosagra_neveles

https://mek.oszk.hu/01400/01452/html/fenntarthato/index.html

https://ensz.kormany.hu/a-2030-fenntarthato-fejlodesi-keretrendszer-agenda-2030-

https://eionet.kormany.hu/a-fenntarthato-fejlodes-fogalma

https://ofi.oh.gov.hu/sites/default/files/attachments/fenntarthato_fejlodesi_celok_oktatasa_unesco_2017.pdf

https://www.nfft.hu/

https://www.utajovobe.eu/oktatasi-segedlet/fenntarthato-fejlodes

http://www.nyf.hu/others/html/kornyezettud/megujulo/Fenntarthato%20fejlodes/Fenntarthato%20fejlodes.html

https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/

https://www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu/

https://www.penz7.hu/

 

vissza az előző menü szintre
ugrás a lap elejére
ugrás a főoldalra
vissza a normál változatra