„Tiszán innen, Dunán túl…” - összefoglaló az országos népdaléneklési minősítő verseny 2017. évi döntőjéről

A Kodály-emlékév tiszteletére rendezte meg a „Tiszán innen, Dunán túl..." országos népdaléneklési minősítő verseny döntőjét 2017. május 20-án, szombaton az Oktatási Hivatal Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ és a Liszt Ferenc Általános Iskola. A rendezvény védnöke Kodály Zoltánné volt.

A nagyszabású programnak a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti iskola adott méltó helyszínt. A versenyen a magyar tájak legszebb népdalai csendültek fel. A népművészet iránt elkötelezett 350 fiatal énekes, az ország 16 megyéjét képviselve adta elő produkcióját.

A fellépéseket neves zsűri minősítette:

Bodza Klára Eötvös József életmű-díjas és Magyar Érdemkereszttel kitüntetett népdalénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott énektanára, a Magyar népi énekiskola tankönyvsorozatának szerzője.

Demeter Erika erdélyi származású népdalénekes, előadóművész, a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes, a budapesti Honvéd Táncszínház énekes-táncosa volt, jelenleg a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum munkatársa.

Dr. Fehér Anikó népzenekutató, karnagy, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

Eredics Gábor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének Kossuth-díjjal elismert művésztanára.

Dr. Lovász Irén eMeRTon-, Bartók Béla-díjjal, Magyar Művészetért díjjal kitüntetett népdalénekes, előadóművész, tudományos kutató, a néprajztudomány kandidátusa, a Károli Gáspár Református Egyetem docense.

Maczkó Mária eMeRTon-díjas, Magyar Örökség- és Príma-díjas népdalénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népi Ének tanszékének tanára.

Németh István népzenegyűjtő, Magyar Tudományos Akadémia BTK Zenetudományi Intézetének nyugalmazott munkatársa

Sebestyén Józsefné zenepedagógus, Kodály Zoltán egykori tanítványa, a békéscsabai Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola alapító tanára. Munkásságáért megkapta a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét, a KÓTA életműdíját. Zugló díszpolgára, az „Új Európa"-díj tulajdonosa. 2015-ben a Magyar Érdemrend tisztikeresztje díjjal tüntették ki.

Vakler Anna a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenei Tanszékének Artisjus-díjas művésztanára, a Népi ének szakirány vezetője, a Magyar népi énekiskola tankönyvsorozatának társszerzője.

A minősítő versenyen két korcsoportban, szóló, kisegyüttes és énekegyüttes kategóriában értékelték az előadásokat, melynek keretében 22 kiemelt arany, 36 arany, 34 ezüst, és 21 bronz minősítés született.

A rendezvény színvonalas műsorában ifj. Szerényi Béla tekerőlantos, Újj Zsombor és zenekara, valamint a Zeneakadémia Bartók Béla Konzervatóriumának népzenész tanárai és diákjai léptek fel.