Összefoglaló a „Tiszán innen, Dunán túl…”országos népdaléneklési minősítő verseny döntőjéről

A „Tiszán innen, Dunán túl…” országos népdaléneklési minősítő verseny hosszú évek óta tere a fiatal tehetségek kibontakozásának. Idén a Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ karolta fel ennek a kodályi hagyományt méltó módon őrző rendezvénynek a továbbvitelét, az országos döntő megszervezését.

A Magyar Örökség Díjjal, valamint a Magyar Művészetoktatásért Díjjal kitüntetett Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Kiválóra minősített Zenei Alapfokú Művészeti Iskola (1022 Budapest, Marczibányi tér 1.) adott helyet a rendezvénynek 2016. június 4-én.

A döntőre 10 megyéből és a fővárosból 360 tanuló érkezett felkészítő tanárával és szüleivel.

A megnyitón Lánczky Edit, a Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetője köszöntötte a vendégeket.

A fellépőket rangos szakmai zsűri hallgatta meg, majd fejlesztő, személyre szóló értékeléssel is hozzájárult a tehetségek csiszolásához.

Szóló I. és a Kisegyüttes II. kategória zsűrijében Maczkó Mária eMeRTon- és Magyar Örökség-díjas népdalénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népi Ének tanszékének tanára, valamint Török-Ábrahám Brigitta népi ének tanár, a Tarsoly Zenekar énekese, a tököli „Szárnyaló” Pünkösdi Népdalünnepek és hagyományőrző táborok főszervezője értékelt. A zsűri elnöke Bodza Klára dalénekes, Eötvös József-életműdíjas népdalénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott énektanára, a Magyar népi énekiskola tankönyvsorozatának szerzője volt.

A Szóló II. és az Énekegyüttes I. kategóriát Sándor Ildikó néprajzkutató, a Fölszállott a páva televíziós vetélkedő szakmai vezetője a Hagyományok Házában, a Magyar Táncművészeti Főiskola docense, a Zeneakadémia Népzene tanszakának tanára, valamint Demeter Erika erdélyi származású népdalénekes, előadóművész, népi ének tanár, korábban a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes énekese, majd a budapesti Honvéd Táncszínház tagja értékelte. A zsűri elnöke Dr. Juhász Katalin, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézete tudományos főmunkatársa volt.

Énekegyüttes II. és a Kisegyüttes I. kategória zsűrijében Dr. Fehér Anikó, a Magyar Művészeti Akadémia tudományos munkatársa, népzenekutató, karnagy, valamint Eredics Gábor, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék Kossuth-díjjal elismert művésztanára értékelte. A zsűri elnöke Vakler Anna, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenei Tanszékének Artisjus-díjas művésztanára, a Népi ének szakirány vezetője volt.

Az országos döntő lebonyolítását a Budapesti POK munkatársai irányították, a szakmai és szervező munkában kiemelkedő feladatokat vállalt Rápli Györgyi szaktanácsadó, és sok-sok elkötelezett kolléga vett részt a rendezvény gördülékeny, színvonalas megvalósításában. Az iskolai közösségi szolgálat keretében lelkes diákok is közreműködtek a feladatok sikeres ellátásában.

A verseny lehetőséget teremtett, hogy a magyar népdal sokféle dialektusterületei megszólaljanak. Több mint 300 gyerek a magyar népdal és a paraszti kultúra hagyományának ápolásával a kodályi örökséget őrizte és a nemzeti összetartozást segítette.

 

A 2015/2016. tanév „Tiszán innen, Dunán túl…” országos népdaléneklési minősítő verseny döntőjének eredményei >>

Képgaléria >>

Nyomtatás