Szakmai tanévnyitó konferencia Budapesten

A Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ 2017. augusztus 28-án az ELTE Gömb aulában tartotta meg tanévnyitó konferenciáját.

A tanévnyitón közel négyszáz résztvevő hallgatta meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Klebelsberg Központ, az Oktatási Hivatal és a Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ vezetőinek tájékoztatóját. A konferencián az intézményvezetők mellett jelen voltak a tankerületek igazgatói, illetve a szolgáltatási területhez tartozó önkormányzatok és más társintézmények képviselői is.

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár tájékoztatást adott a köznevelési rendszer helyzetéről, fejlesztési irányairól és az új tanév feladatairól. Az oktatást, a gyermekek, szülők és pedagógusok életét érintő előrelépések között beszélt a pedagógusbér-emelés szeptemberben életbe lépő újabb üteméről, az ingyenes gyermekétkeztetésről és tankönyvellátásról, az államilag támogatott nyelvvizsgáról is. Kiemelte az új, átfogó iskolafejlesztési program jelentőségét és lehetőségeit.
Dr. Gloviczki Zoltán elnök az Oktatási Hivatal új tanévet érintő feladatairól tartott előadást. Bemutatta a feladatellátást segítő fejlesztéseket, az országos mérés-értékelési rendszerben várható változásokat, a tanfelügyelet és minősítési rendszer legújabb adatait, a pedagógia-szakmai szolgáltatás eredményeit és az Oktatási Hivatal legújabb pályázatait.
Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnökhelyettese tájékoztatójában hangsúlyozta, hogy befejeződött az állami fenntartói modell átalakítása, és beszélt a 2017/2018. tanévre tervezett legfontosabb feladatokról és fejlesztésekről.
Lánczky Edit, a Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetője adatokkal alátámasztva értékelte az egyes szolgáltatási területeken eddig elvégzett munkát, és vázolta az intézményeket támogató szakmai program főbb elemeit.

A szakmai tanévnyitón elhangzott előadások prezentációi:

Dr. Maruzsa Zoltán: Tájékoztatás a köznevelési rendszer fejlesztéseiről és jövőképéről

Dr. Gloviczki Zoltán: Az Oktatási Hivatal főbb feladatai a 2017/2018. tanév során

Hajnal Gabriella: A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései

Lánczky Edit: A Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ feladatellátása