Komposztáljunk az óvodában is!

KOMPOSZTÁLJUNK AZ ÓVODÁBAN IS!

Jó gyakorlat bemutatása

 

Készítette:

Csicsák Antalné óvodapedagógus

Fővárosi Önkormányzat Óvodája (1068 Budapest, Városligeti fasor 30.)

 

Bevezető

Ahogy nekünk, embereknek, Földünknek is meg vannak a maga ünnepnapjai, olyan napok, amikor illik egy kicsit jobban odafigyelni környezetünkre. Átgondolni, vajon szükség van-e azokra a kártételekre, amelyeket fajunk látszólag saját érdekében, ám voltaképpen önmaga ellen elkövet.

A jeles napok arra is jók, hogy egy év távlatából számvetést készítsünk arról, hogy mi mit tettünk környezetünk védelmében.

A legismertebb jeles zöld napokat – Állatok Napja, Víz Világnapja, Föld Napja, Madarak és Fák Napja – biztos, hogy minden óvodában megünneplik már.

Áprilisban, a Föld Napján sok óvodában játszanak a gyerekekkel olyan játékokat, melyek a szelektív hulladékgyűjtésre irányulnak. Jó esetben év közben is szelektíven gyűjtik a hulladékot, ahogy mi is tesszük óvodánkban, külön gyűjtjük a papírt, külön a műanyagot és komposztálunk, hiszen ez is egy fajta szelektív hulladékgyűjtés. Ráadásul egy olyan tevékenység, melynek során közvetlenül tapasztalhatjuk meg és használhatjuk fel az „eredményt”, a kész komposztot!

De kiemelten foglalkozunk ezzel a témával október elején, hiszen évek óta október 10. a Komposztálás Napja!

A környezettudatos életvitel megalapozásához szükséges szokás- és viselkedési formák kialakítása napjaink fő feladata. Természetesen mindezt az óvodások életkori sajátosságait figyelembe véve, sok-sok tevékenység és játék közben valósítjuk meg a családok aktív közreműködésével.

Hogy mindez hogyan valósul meg nálunk és hogyan valósítható meg bármely óvodában, az a következőkből kiderül.

 

Hogyan is kezdődött nálunk?

Évekkel ezelőtt lehetőségünk adódott részt venni egy továbbképzésen, melyet a Komposztáljunk Fórum hirdetett meg. Egy nagyon színes előadást végighallgatva ismerkedtünk meg a komposztálás alapjaival, a szükséges eszközökkel, a komposztálás folyamatával, majd ezt követte egy gyakorlati bemutató.

Ráadásul ajándékba kaptunk egy ún. lombkomposztálót, mely elsősorban az őszi levelek tárolására alkalmas és kaptunk még egy komposzt-rostát is.

 

Nem sokkal ezután a HUMUSZ Szövetség is meghirdette egynapos továbbképzését (ezen azóta több kolléga is részt vett, mert ez a szövetség rendszeres akciói közé tartozik) és itt két fából készült komposztkeretet kaptunk lombkomposztunk mellé.

 

Miért érdemes komposztálni?

 • Hulladékcsökkentés: harmadával csökkenthetjük háztartási hulladékunk mennyiségét!
 • Tápanyag: kiváló minőségű termőföldet készíthetünk, kerti- és szobanövényeink legnagyobb örömére. Ami a természetben a humusz, az a kertünkben a komposzt.
 • Testmozgás :) : a konyhai zöldjavakat könnyed egészségügyi séta keretében visszük ki a kerti komposztálóba. A komposzttal való foglalkozás, friss levegőn végzett könnyű munka, közérzetjavító kikapcsolódás.
 • Öntevékenység: a komposztálás környezettudatos magatartásra tanít; öngondoskodásra, öntevékenységre nevel – akár már óvodás kortól.

Ráadásul az eredménye:

 • A komposzt teljes értékű táplálék, melyből a nehezen oldódó ásványi tápanyagok, mikroelemek folyamatosan felvehetőek a növények számára.
 • Kiemelkedő vízmegkötő és fényelnyelő képessége elősegíti a talaj felmelegedését, a növények gyorsabb csírázását és növekedését.
 • Növeli a talajlakó élőlények aktivitását, erősíti a növények immunrendszerét. Szerkezetesebbé, porhanyósabbá, levegősebbé, dúsabbá, zsírosabbá, kövérebbé teszi a talajt.
 • A komposztálódás során a kiindulási alapanyagok – a zöldjavak – teljesen lebomlanak. Még a diófalevélben található növekedésgátló anyag is átalakul, hatása a kész komposztban már nem mutatható ki.

 

Hogyan kezdjünk neki?

 • Fontos a komposztáló elhelyezése. A legjobb, ha félárnyékos helyre tesszük, például egy nagyobb fa alá, hogy ne érje közvetlenül sok nap, de ne mossa el az eső sem.
 • Legyen levegős a hely, az sem árt, ha a közelben van egy vízcsap (hogy a komposzt nedvességtartalmát is biztosítani tudjuk).
 • Lényeges, hogy alul és oldalt is át tudja járni a levegő, hiszen a komposztálás egy oxidálódási folyamat.

Mi kerülhet a komposztba?

 

Tulajdonképpen a legtöbb növényi eredetű hulladékot komposztálhatjuk. Ezek például lehetnek zöldség- és gyümölcsmaradékok, banánhéj, kávézacc, teafű, virág, fű, falevél és ág, fahamu, festetlen papírszalvéta és törlőkendő (nem sok). Ezen kívül kisebb mennyiségben tojáshéj is belekeverhető.

Mi az, ami nem?

 • szintetikus, illetve nem lebomló anyagok: műanyag, üveg, cserép, fémek
 • festék-, lakk-, olaj- és zsírmaradék
 • főtt ételmaradék, hús, csont (bár lebomlanak, de a fertőzést terjesztő legyek, illetve a kóbor állatok csalogatója)
 • fertőzött, beteg növények
 • húsevő állatok alma (szintén a fertőzésveszély miatt)
 • veszélyes, magas nehézfém-tartalmú anyagok, nagy forgalmú utak mellől származó növényi hulladék

 

 

És hogyan lesz mindebből komposzt? - Rengeteg komposztlakó barátunk segít ebben!

Komposztlakók és más, a lebontást segítő hasznos élőlények:

 • A mikroorganizmusok igen tevékeny talajlakó szervezetek – ezek szabad szemmel nem láthatók
 • rózsabogár pajor - a talajban nem fordul elő, a komposztban hasznos szerepet játszik, segíti a lebontó folyamatot. A korhadó növényi részeket rágja el. (Nem tévesztendő össze a cserebogárpajorral, mely fehér és kunkorodott alakja van. Ez nem tartózkodik a komposztban, a cserebogárpajor valóban az élő növények gyökereit rágja el. Láthatóan hosszabbak a lábai és erősebbek a rágói.)

 

 • pincebogár, valójában ászkarák - kövek alatt, fénynélküli párás helyen él, meg a komposztban.

 

 • a leopárd mintás házatlan csiga - éjszaka eltakarítja az összes növényi hulladékot, élő növényi részt nem fogyaszt.
 • giliszták

Mennyi idő kell, míg ezekből a hulladékokból komposzt lesz?

 • 3-36 hónap - összetevőtől függően
 • Tapasztalatból elmondhatjuk, hogy az óvodában keletkező komposztálható hulladékokból 12 hónap alatt már biztosan lesz érett komposztunk

 

Hogyan állapíthatjuk meg, mikor érett a komposzt, mikor használhatjuk fel a kerti vagy a szobanövényekhez?

 • Érzékszervi vizsgálat: az érett komposzt színe sötétbarna vagy fekete; ha megszagoljuk, akkor kellemes erdeiföld-illata van. Tapintásra morzsalékos, laza szerkezetű, szintén az erdei talajra emlékeztet.
 • Ha az érzékszervi vizsgálat után még mindig bizonytalanok vagyunk, akkor végezzünk zsázsatesztet: az általunk érettnek vélt komposzttal töltsünk meg egy kisebb cserepet vagy tálat, kellően nedvesítsük meg, majd egyenletesen vessük el benne a magokat. Ha néhány napon belül egyenletesen kikelnek a magok, és a levelek egészségesek, akkor érett a komposztunk, bátran felhasználhatjuk. Ha viszont nem egyenletesen csíráznak a magok, vagy a kikelt levelek sárgás színűek, akkor még friss a komposzt. Ebben az esetben hagyjuk érni egy-két hónapig, és utána teszteljük újra.

 

Hogyan tovább?

  Az érési folyamat végeztével még mindig maradnak olyan nagyobb darabok a komposztban, melyek nem bomlottak le, ezért használat előtt mindenképpen érdemes átrostálni. Ehhez használhatunk készen vásárolt komposztrostát, de egyszerűen elkészíthető házilag is.

Mit adunk a gyerekeknek azzal, hogy elkezdtünk az óvodánkban komposztálni?

 • ismeret és tapasztalatszerzést azon a téren, hogy mit szabad és mit nem szabad komposztálni
 • egy naponta ismétlődő feladatot, ahogy leviszik a szobában keletkező hulladékot
 • egy közös, családi programot, mikor a szülőket hívjuk segíteni komposztunk átszitálásához - a gyerekeken keresztül könnyebben elérjük a családokat (a gyerekek sok esetben „kikényszerítik” ezt a szemléletet)
 • rengeteg megfigyelési, ismeretszerzési lehetőséget, mikor szitálás közben előkerültek a komposztlakó segítőtársaink!
 • „személyes kapcsolatot” a nem szeretem állatokkal, mikor kézbe vehetik, nagyítóval megfigyelhetik őket
 • ismeretet a komposzt felhasználásához
 • lehetőséget a kerti munkához
 • jóleső, elégedett érzést, amikor saját komposztunkban ültethetjük el palántáinkat, tavasszal a komposztos földbe vethetjük a répa-, a retek- és egyéb magvakat

 

És adhatunk még sok-sok játékot! :)

Ezek találhatók a mellékletekben egy ajándék mesével.

Letölthető mellékletek:

 1. Orgoványi Anikó: Guszti, a giliszta komposztál (mese)>>
 2. Készítsünk gilisztakomposztot! (gyakorlati tanácsok)>>
 3. Gyűjts szelektíven játék>>
 4. Kincskeresés játék>>
 5. Komposztlakók játék>>
 6. Komposzt memóriajáték>>

Képek forrásai: hellovidek.hu; komposztmester.hu; zoldbolt.hu; hobbikert.hu; utajovobe.eu; web.axelero.hu/racvaros; agroforum.hu; gyurgyalagok.blogspot.hu; izeltlabuak.hu; biomate-gilisztahumusz.hu; komposztmester.hu; canstockphoto.hu

Nyomtatás