Összefoglaló a Budapesten tartott szakmai tanévnyitó konferenciáról

Az Oktatási Hivatal 2018. augusztus 22-én tartotta meg fővárosi szakmai tanévnyitó konferenciáját az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Klebelsberg Központ és az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet közreműködésével.

Az ELTE Gömb aulájában megrendezett eseményen közel négyszázan vettek részt. Polgármesterek, tankerületi igazgatók, intézményvezetők, a szolgáltatási területhez tartozó társintézmények vezetői, képviselői hallgatták meg az oktatásirányítás és a háttérintézmények képviselőinek tájékoztatását az 2018/19-es tanév céljairól és feladatairól.

Dr. Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja megnyitójában elmondta, hogy a pedagóguspálya mára egy anyagilag is kiszámítható struktúra, 2010-től biztosan emelkedő bért jelent. Kiemelte a szellemi, lelki, testi nevelés egyaránt fontos jelentőségét, a pedagógusok óriási szerepét a tájékozott, gondolkodni képes fiatalok formálásában.

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár (EMMI) az új követelmények között említette az Országos kompetenciamérés eredményeinek helyi elemzéséhez szükséges rendszer kidolgozását. A nemzeti köznevelési törvény módosításához hamarosan kérdőíves vizsgálat indul.

Dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke a KIR személyi nyilvántartásában bekövetkező változtatásokról, az azonosító számok egységesítéséről szólt. Tájékoztatott az idei tanév szakmai ellenőrzéseiről is.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke előadásában többek között kitért a digitális eszközök és programok aktív megjelenésére az oktatásban, kiemelte az E-napló mobilapplikációjának és a Kréta fejlesztéseinek jelentőségét.

Sipos Imre miniszteri biztos bemutatta az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetének (EKE OFI) legújabb papíralapú és digitális tananyagfejlesztéseit. Tájékoztatott, hogy a három éven át tartó tananyagfejlesztés lezárult, az új generációs tankönyvek az iskolák rendelkezésére állnak.

Lánczky Edit, a Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetője adatokkal szemléltetve mutatta be a központ eddigi munkáját. Különösen örvendetesnek tartotta, hogy az intézmények és a pedagógusok részéről egyre növekvő bizalom tapasztalható.

A szakmai tanévnyitó ünnepi hangulatát emelte nagyszerű zenei műsorával a Hubay Jenő Zeneiskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak és növendékeinek fellépése.

A Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ vezetőjének előadása alább olvasható. A konferencia további előadásai ezen a linken érhetők el.

Részletes program >>


Nyomtatás