Életjelek Akció nyertes ökoiskolái és zöld óvodái (2016-2019)

A tavaszt záró, nyárnyitó zöld jeles ünnepek alkalmából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2016-ban és 2017-ben is meghirdette zöld óvodák és ökoiskolák számára az Életjelek Akciót. A két évben összesen több mint 150 ökoiskola és zöld óvoda vett részt az országos terepi és online akcióban, Natura 2000 értékeinket bejárva és bemutatva. 2018-ban az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága az Életjelek Akciónkkal szinte pontosan azonos akciót hirdetett meg a Natura 2000 Nap alkalmából egész Európa számára (http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/EUnatura2000day/index_en.htm).

2019 májusában az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézete ismét elindítja az Életjelek Akciót. A tavaszi természetközeli ünnepek sorban:

  • az EU Natura 2000 Napja - május 21.
  • a Biodiverzitás Nemzetközi Napja - május 22.
  • a Magyar Nemzeti Parkok Hete – 2019. május 24 – június 2. (általában: május utolsó hetétől a környezetvédelmi világnapig), és az Európai Nemzeti Parkok Napja, május 25.
  • Környezetvédelmi Világnap - június 5.
  • Ki a tanteremből! nap – korábban június egyik péntekje, 2019-ben azonban május 23.

Idén a pünkösdi ünnepkör, és a Medárd-körüli időjárásmegfigyelés hagyományai is összeköthetők a terepi programmal.

Az Életjelek Akció eszközei a terepi élménypedagógia és a digitális pedagógia. Célja a Natura 2000 természetvédelmi rendszer védett értékeinek megismerése az intézményekhez legközelebbi helyszín meglátogatásával, és az ottani életnyomokról, életjelekről készült fotó(k) feltöltése egy közös térképre. A virtuális nyilvánosság a helyi értékek iránti büszkeség mellett segíti a környezeti nevelés iránt elkötelezett óvodák és iskolák, azaz a zöld óvodák és az ökoiskolák közötti kapcsolatok erősítését is.

Az akciók (2016-2019) véget értek, az eredményeket az oldal alján lehet böngészni.

Technikai okok miatt a pályázatok böngészésére szolgáló térkép jelenleg erre a linkre kattintva tekinthető meg.

Nyomtatás