Diabétesz – „DiabMentor” és „DiabMentor Műhely” képzések


  • A pályázati azonosító: NTP-TSZMT-2-M-23-0004
  • A pályázat célja: Hazai és határon túli tehetségsegítő szervezetek működésének támogatása II.
  • A támogatás mértéke és formája: 30.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatás.
  • Támogatási időszak: a 2023. július 1. – 2024. augusztus 31.

A pályázat rövid összefoglalója

A pályázat célja a tehetséggondozó szakemberek, pedagógusok, gyermekvédelmi szakemberek és vezetők diabétesszel kapcsolatos továbbképzése és ismereteinek elmélyítése. Magyarországon csaknem 1 millió cukorbeteg él, köztük 45.000 felnőtt és több mint 4000 gyerek 1-es típusú diabéteszes. A napi többszöri vércukormérés, inzulin beadás, szénhidrátszegény diéta betartása nehézséget okozhat a gyermekek számára. Ezért a környezetet szükséges felkészíteni ennek elfogadására, és a betegséghez kapcsolódó alapvető teendőkre.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 2021. szeptember 1-jétől hatályos módosítása értelmében az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és tanulók esetében az óvodában, valamint az iskola 1-8. évfolyamán az érintett intézmény gondoskodik a napközbeni alapvető speciális ellátásról: a vércukorszint szükség szerinti méréséről, valamint – szükség esetén, orvosi előírás alapján – a szülővel, törvényes képviselővel történt egyeztetést követően, az előírt időközönként a szükséges mennyiségű inzulin beadásáról.

Az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek ellátásához az Oktatási Hivatal biztosítja a szakmai továbbképzési lehetőséget a pedagógus vagy a legalább érettségi végzettséggel rendelkező, nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott személyek számára, amelynek elvégzését követően az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek óvodákban, iskolákban történő támogatása biztosítható.

A DiabMentor szakmai továbbképzés két részből - elméleti és gyakorlati modulból - áll, melynek során a résztvevők elméleti áttekintést kapnak a diabeteszről, dietetikáról, illetve a gyakorlati képzés során megismerkednek a kapcsolódó használati eszközökkel, valamint azok helyes, biztonságos alkalmazásával.

A pályázat során a képzéseket három program keretében kívánjuk megvalósítani:

  • „DiabMentor - szakmai továbbképzés pedagógusoknak a cukorbeteg gyerekek támogatásáért” című gyakorlati képzés: 5 órás gyakorlati szakmai képzés, amely során részt vesznek egy Diabetológus előadásán, majd egy gyakorlati oktatáson három állomással (Diabétesz edukátor gyakorlatvezetése, Diabetológiai szakápoló gyakorlatvezetése, Dietetikus gyakorlatvezetése). A gyakorlati képzés elvégzéséről igazolást állít ki az Oktatási Hivatal. A képzés elvégzéséről kiállított igazolás 5 óra képzést igazol.
  • „DiabMentor - szakmai továbbképzés pedagógusoknak a cukorbeteg gyerekek támogatásáért” című online képzés: A tananyag elsajátítása önállóan történik, amelyhez segítséget nyújt az oktatási anyag és két videó is. Az igazolás kiállításának feltétele jelen felületen az online vizsga eredményessége. A képzés elvégzéséről kiállított igazolás 5 óra képzést igazol.
  • „DiabMentor Műhely - szakmai továbbképzés pedagógusoknak a cukorbeteg gyerekek támogatásáért” című gyakorlati képzés: 5 órás gyakorlati szakmai képzés, amely során részt vesznek egy Diabetológus, majd Pszichológus és Dietetikus gyakorlatvezetésén. A gyakorlati képzés elvégzéséről igazolást állít ki az Oktatási Hivatal. A képzés elvégzéséről kiállított igazolás 5 óra képzést igazol.

A pályázat során megvalósításra kerülő programjaink támogatást nyújtanak azon köznevelési intézmények pedagógusai, szakemberei részére, amelyekben szükségessé válhat a diabéteszes gyermekek napközbeni ellátásáról történő gondoskodás megszervezése.

Nyomtatás