A középfokú felvételi eljárás szóbeli vizsgáinak megszervezése során javasolt biztonsági intézkedések

A középfokú felvételi eljárásban a középiskolák által szervezett szóbeli vizsgák a középiskolák „saját” vizsgái, azokra a köznevelési intézményekre vonatkozó általános járványügyi szabályok vonatkoznak. Emellett a felvételiztető középiskolák a helyi sajátosságoknak megfelelő helyi szabályokat is hozhatnak.

Az Oktatási Hivatal  a középfokú szóbeli felvételi vizsgákra a vizsgaszervező intézmények számára az érettségi vizsgaszervezésre alkalmazandó alábbi biztonsági intézkedések előírását, betartását javasolja.

1. A vizsgaszervezők feladata annak biztosítása, hogy a vizsgák megkezdése előtt, a vizsgák alatt és után a vizsgázók az épületben és a várakozó helyiségekben ne csoportosuljanak, az egészségügyi szabályokat tartsák be.

2. Minden vizsgahelyszínen biztosítani kell a megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt, amelynek használata fontos a fertőzések megelőzése érdekében. Ennek rendszeres használatára hívják fel a vizsgáztatók, a vizsgán közreműködők és a vizsgázók figyelmét.

3. A vizsgateremben a jelen lévő személyek között a minimum 1,5 m távolság biztosítása a vizsgázók közötti fertőzés kockázatát minimalizálja. A szóbeli vizsga megszervezésekor beosztásakor és vizsgaterem berendezésekor erre kiemelt figyelemmel kell lenni.

4. A vizsgák lebonyolítása egyes részleteiben (személyazonosság igazolása, segédeszközök ellenőrzése stb.) a hétköznapi élet során (vásárláskor, személyes ügyintézéskor) alkalmazott, a személyes kontaktust minimálisra csökkentő eljárások alkalmazandók a megfelelő biztonságos távolság megtartásával.

5. Az iskolaépületben a belépés általános szabályai érvényesek, különös tekintettel a testhőmérséklet mérésére.

6. A vizsgán közreműködők számára a védőmaszk viselése kötelező.

7. A védőmaszk viselése a vizsgázók számára

  • a. az épületben való tartózkodás, várakozás ideje alatt kötelező,
  • b. a szóbeli vizsgán a felkészülés ideje alatt ajánlott, de nem kötelező,
  • c. a szóbeli felelet során nem kötelező.
Nyomtatás