NIIF Intézet tájékoztatója

Tisztelt Felhasználóink!

Az NIIF Intézet alábbi tájékoztatójában a hálózati eszközök cseréjéről, a sávszélesség emelésekről, Sulinet Multimédia pilot programról és a Sulinet szolgáltatások ingyenességéről olvashatnak.

Hálózati eszközök cseréje

Gyors ütemben folyik az iskolák adathálózati (hétköznapi nevén Internet) csatlakoztatását biztosító 9 - 10 éves, elavult hálózati eszközök (Cisco 1711 router és Cisco 2950 switch) új készülékekkel való kiváltása, ld.: sulinet.niif.hu/cisco_halozati_eszkozok_csereje

Eddig több mint 2400 iskolában történt meg az új eszközök üzembe helyezése, a TIOP-1.1.3-12/1-2013 pályázat keretében. Hamarosan indul Pest megyén belül is az új hálózati eszközök nagyüzemi telepítése (napi 30 - 50 db. iskolai végpont), a KMOP 4.6.1_E pályázat forrásaiból.

E két projekt keretében 2014 végéig az NIIF Intézet összesen 4500 végponton - a Sulinet-hálózat egészén - telepíteni fogja az új, korszerű hálózati eszközöket, ezáltal a mai igényeknek megfelelő Internet-csatlakoztatást biztosítva a felhasználók számára.

Sávszélesség bővítések

A fejlesztési projektek eredményeképpen tehát új, korszerű eszközök kerülnek az iskolákba. Ezek a gyártói garancia révén biztosítják a legújabb technológia által garantált megbízható Internet-kapcsolódást, a hálózat folyamatos működőképességét, egyúttal megalapozva a várható sávszélesség bővítések lehetőségét is. Fontos aláhúzni, hogy az új hálózati eszközök telepítése nem jelent automatikusan nagyobb sávszélességet, de jelentősen növeli a végpontok műszaki színvonalát és megbízhatóságát.

A sávszélesség növelés problémájának megoldásán folyamatosan dolgozunk a TIOP-1.1.3 és a KMOP 4.6.1_E projektektől függetlenül, az e célra biztosított anyagi erőforrások által megszabott keretek között.

2013 októbere és - 2014 januárja között 1134 végponton valósult meg az úgynevezett 0. fázisú bővítés, melynek keretében az 1 Mbps és 4 Mbps sebességű ADSL kapcsolatok sávszélessége 4 Mbps-re, ill. 8 Mbps-re emelkedett.

2014 januártól indult el és 2014 nyaráig le is zárul 960 végponton - az 1. fázis keretében - egy jelentősebb mértékű sávszélesség bővítés, 1/1 Gbps, 100/100 Mbps, 40/40 Mbps, 100/10 Mbps, ill. 50/5 Mbps technológiákkal. Ez a sávszélesség bővítés már több mint 600 iskolai végponton megtörtént! Az egyes végpontokon kialakított sávszélesség konkrét értéke természetesen számos paramétertől függ (az adott iskola létszáma, iskola típusa, elérhető technológiai lehetőségek, bekötési költségek stb.)

Már elkezdődtek a bővítés 2. fázisával kapcsolatos egyeztetések is, amelyről az elkövetkezendő hónapokban részletesen be fogunk számolni.

Célunk, hogy minél hamarabb és a lehető legszélesebb körben elérhetővé tegyük a gyorsabb Internet kapcsolódás lehetőségét. Sajnos nem egyszerre valósul meg minden iskolában a sávszélesség emelése. Az egyes végpontokon történő bővítés pontos dátuma számos (az NIIF Intézettől független) technológiai, pénzügyi paramétertől függ. Minden érintett iskolát időben értesítünk, a sávszélesség bővítés előtt. Kérjük, erre vonatkozó kérdéseikkel ne terheljék az ügyfélszolgálatot!

Sulinet Multimédia pilot program

Továbbra is várjuk azon érdeklődő intézmények jelentkezését, akik kedvet éreznek az Intézetünk által meghirdetett multimédia kísérleti pilot programban való részvételre. A pilot program keretén belül lehetőség van a szoftveres videokonferencia szolgáltatásunk és a tudományos videomegosztó portálunk (videotorium.hu) kipróbálására és rendszeres használatára. A pilotban való részvétel ingyenes, költségvonzata vagy beruházási igénye nincs! A részvétellel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók a webform.niif.hu/multimedia_pilot oldalon találhatóak. A kapcsolódó szolgáltatások weboldalai: vvc.niif.hu és videotorium.hu

A Sulinet Internet szolgáltatásért nem kell fizetniük

A Sulinet jelentős részében jelenleg ADSL szolgáltatás üzemel, mely az iskolának plusz kiadást nem jelent. Figyelem! A Sulinet ADSL nem indokolja a telefonvonal fenntartását!

A Sulinet Internet szolgáltatásért, akár ADSL-en, akár más technológián van megvalósítva, az iskoláknak nem kell fizetniük!

Bármilyen felmerülő probléma / kérdés / kérés esetén az NIIF Intézet Sulinet Ügyfélszolgálata (telefon: (06-1) 450-3080, email: sulinet@sulinet.niif.hu, web: sulinet.niif.hu) készséggel áll az Önök rendelkezésére.

Forrás: sulinet.niif.hu

Nyomtatás