Literacy projekt

A "Literacy" egy az Európai Bizottság által az FP7 program keretében támogatott európai szintű kutatási projekt az IKT területén. A programot a spanyolországi Indra Sistemas vezeti, és a megvalósításban öt országból hét partner vesz részt az EU és társult országaiból, köztük Magyarország is.

A projekt célja egy fejlett online portál létrehozása, amely segíti diszlexiás fiatalok és felnőttek társadalmi integrációját. Ehhez személyre szabott e-tanulási programokkal, valamint az otthoni, a munkával kapcsolatos, illetve az iskolai feladatok szervezését célzó eszközökkel járul hozzá.

A weboldal emellett hozzáférést biztosít egy online közösséghez is. Új modellező algoritmusok segítségével a rendszer felméri a felhasználók írás-olvasási szintjét, illetve egyéni erősségeiket és gyengeségeiket a tanulásban. Ez alapján automatikusan az adott felhasználóra szabja a megfelelő személyre szabott szolgáltatásokat.

Egy speciális interfész és a Közösségi Zóna programjai és szolgáltatásai segítenek fejleszteni a felhasználók készségeit, drasztikusan leegyszerűsítve másként igen bonyolult feladatokat. Ez fejlett új eszközökkel történik majd, amelyeket létező és adaptált IKT-alapú eszközökkel és hardverekkel integrálnak. A diszlexiás felhasználók önállóan férhetnek hozzá a portálhoz, és valós időben kaphatnak visszajelzést fejlődésükről.

A honlap EU- és társult országokbeli oktatási szakemberek által felvitt anyagokon alapul, számos szintet tartalmaz és angol, cseh, héber, magyar nyelven elérhető.

Forrás: Literacy projekt honlapja

Nyomtatás