Az intézményi informatikai infrastruktúra fejlesztésének jelentősége és lehetőségei

TIOP-1.1.1 nyitókonferencia

2014. október 17-én a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központban az Educatio megrendezte a TIOP-1.1.1 kiemelt projekt nyitókonferenciáját. Az eseményen részt vevő intézményi képviselők, intézményvezetők, pedagógusok, szakértők megismerkedhettek a projekt folyamatával, a megvalósult és a hátralévő feladataival.

Pölöskei Gáborné az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárság Köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára Az intézményi informatikai infrastruktúra fejlesztésének jelentősége a közoktatásban című előadásában az oktatással kapcsolatos tartalmi, strukturális és minőségi szempontú társadalmi és gazdasági elvárásokról beszélt. Részletesen kifejtette a köznevelési intézményekben elvégzett és megvalósuló informatikai fejlesztéseket, elmondta a 2020-ig tartó köznevelés-fejlesztési stratégia főbb irányelveit. Az előadó prezentációja során ismertette a digitális készségfejlesztéssel, szemléletváltással kapcsolatos főbb feladatokat is.

Intézményi informatikai infrastruktúra fejlesztés a közoktatásban - a kiemelt projekt bemutatásacímű előadásában Koplányi Emil, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. szakmai vezetője a projekt céljai és kapcsolatrendszere után a projekt során megvalósuló tevékenységeket foglalta össze. Beszélt a 2013-ban elindult kérdőíves országos igényfelmérésről és az eredmények sorba rendezésének módszertanáról. Részletesen bemutatta a TIOP 1.1.1 projekt során az intézményeknek kiszállított és a még igényelhető eszközöket. Prezentációval illusztrálva mutatta be a megyék szerinti eszköz-kihelyezési statisztikát és az eszközök nyilvántartási rendszerét.

Új trendek az IKT eszközök oktatási alkalmazásai terén címmel megtartott előadásában Dr. Főző Attila László, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. IKT Módszertani Irodájának irodavezetője az IKT eszközök jelentőségéről a digitális kompetenciák ás más „21. századi készségek" fontosságáról beszélt. Vázolta a nemzetközi trendeket, és összefoglalta a jövő irányait és az Educatio M-learning kutatásait. Előadását az e-biztonság minősítésének bemutatásával zárta.

Az előadások után regisztrálni lehetett a hétvégi Sulinetwork 2014 Konferenciára. A konferencián az IKT oktatási célú alkalmazása iránt érdeklődő pedagógusok, szakértők, döntéshozók az IKT eszközök és alkalmazások felhasználásával kapcsolatos műhelymunkákon vehettek részt.

Forrás: www.educatio.hu

Nyomtatás