Erasmus+ eszközök az iskolák és a tanárok számára

A 2015-ben létrehozott School Education Gateway weboldalt üzemelése első két hónapja során 50 000 felhasználó látogatta meg. A weboldal célja folyamatos tájékoztatást nyújtani a pedagógusoknak és az oktatási szféra egyéb érintett feleinek az Európai Unió közoktatást érintő tevékenységeiről.

A School Education Gateway központi online átjárót nyújt az oktatás világába a tanárok, az iskolák, az oktatási szakértők, a pedagógusok és a közoktatási szféra további szereplői számára.

A felhasználók a weboldalon a közoktatással kapcsolatos aktuális hírekről tájékozódhatnak, sikeres európai projektek keretében megvalósított bevált gyakorlatokat ismerhetnek meg, böngészhetnek az elérhető kiadványok között és az iskolai oktatással foglalkozó elismert szakemberek által írt cikkeket is olvashatnak.

Mindez azonban csak egy része a School Education Gateway által nyújtott szolgáltatásoknak. Működésének eddigi két hónapja alatt több mint 3 000 felhasználó regisztrált a weboldalon.

A fent említett tartalmak mellett a weboldal három olyan eszközt is biztosít a tanárok és az iskolák számára, amelyeket kifejezetten azért fejlesztettek ki, hogy segítséget nyújtsanak a potenciális pályázóknak a lehető legjobban kihasználni az Erasmus+ program keretében elérhető pályázati lehetőségeket. Ezek – az úgynevezett Erasmus+ eszközök – a következők:

  • Kurzuskatalógus, amely jelenleg több mint 2 900 olyan kurzust tartalmaz, melyek célja a tanárok szakmai fejlődésének előmozdítása.
  • mobilitási lehetőségek keresésére szolgáló eszköz, melynek segítségével a tanárok érdekes külföldi vendégtanári megbízatási és szakmai látogatási lehetőségeket kereshetnek.
  • stratégiai partnerségek keresésére szolgáló eszköz, amelyek segítségével a tanárok, iskolák vagy egyéb intézmények partnereket kereshetnek ahhoz, hogy stratégiai partnerségek keretében közös együttműködési projekteket hajthassanak végre.

Március 31-től kezdve az Erasmus+ eszközök a weboldal többi részével együtt 23 nyelven elérhetők.

A School Education Gateway-t az Erasmus+ program, az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramja finanszírozza.

A weboldalt az Európai Bizottság Oktatásügyi és Kulturális Főigazgatóságának (B.2 egység – Iskolák és oktatók; többnyelvűség) megbízásából a European Schoolnet működteti, amely 31 európai ország oktatási minisztériumának nemzetközi partnersége.

Forrás: www.etwining.net

Nyomtatás