Digitális munkahelyekkel foglalkozó nagykoalíciót indít az Európai Bizottság

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kéréssel fordult az európai digitális profilú vállalkozásokhoz, a kormányokhoz, valamint az oktatási és képzési ágazat szereplőihez. Szeretné ugyanis, hogy csatlakozzanak a digitális munkahelyteremtés érdekében kialakított nagykoalícióhoz és segítsék az Európában 2015-re várható, mintegy 900 000 információs- és kommunikációs technológiai (IKT) állás betöltését. A digitális munkahelyteremtés érdekében kialakított nagykoalíciót az Európai Iskolahálózat is támogatja.

A napjainkban tapasztalható magas munkanélküliség ellenére a digitális munkahelyek száma évről évre több mint 100 000-rel nő, amely növekedéssel azonban a frissen diplomát szerzett IKT-szakemberek, illetve az IKT területén szakképesítéssel rendelkező munkavállalók száma nem tud lépést tartani. Európa nem engedheti meg magának, hogy kiaknázatlanul hagyjon ilyen foglalkoztatási lehetőségeket.

A bejelentés az új munkahelyekre, gyakornoki programokra, képzési helyekre, induló finanszírozásra, az ingyenes online egyetemi képzésekre vonatkozó és még több, főleg a technológiai vállalkozások, a kormányok, az oktatási intézmények, a szociális partnerek, a foglalkoztatási szolgáltatók és a civil társadalmi szervezetek felől érkező vállalásokra épít.

Az érdekelt felek eredeti vállalásaihoz a nagykoalíciót aláíró 15 vállalkozás és szervezet is csatlakozott. Az említett vállalások előhírnökei között kell megemlíteni a fiatalok számára létrehozott új, online tanulási platformot, az úgynevezett Academy Cube-ot (Akadémiai kocka), valamint az intelligens energiahálózatok kiépítésével foglalkozók számára meghirdetett új képzési modult.

A Bizottság a következő kulcsfontosságú területekre kíván összpontosítani:

  • megfelelő digitális képzések – a képzési programok igazodjanak az üzleti igényekhez;
  • mobilitás – a szakképesítéssel rendelkezők eljussanak oda, ahol igazán szükség van rájuk;
  • tanúsítás – egyszerűbbé tenni a képzettségek munkaadó felé történő igazolását;
  • figyelemfelkeltés –a digitális ágazat jól fizető és érdekes karrierlehetőséget biztosít mindkét nem számára;
  • innovatív tanulás és oktatás – bővíteni oktatási és képzési rendszereink profilját.


A Bizottság emellett Startup Europe néven olyan egységes platformot teremt, amely összegyűjti az induló és bővülni kívánó internetes vállalkozásokat támogató eszközöket és programokat. Bővebben a programról a Bizottság magyar nyelvű közleményében olvashatnak.

Forrás: Európai Bizottság

Hasznos linkek:

Digitális munkahelyek
A digitális munkahelyekkel foglalkozó nagykoalíció
A nagykoalíció keretdokumentuma
A digitális menetrend weboldala