Új eTwinning kiadványok

Áttekintés a tanárok szakmai fejlődésének jelenlegi helyzetéről

Az Áttekintés a tanárok szakmai fejlődésének jelenlegi helyzetéről című beszámoló célja megvizsgálni, milyen kölcsönhatás áll fenn az eTwinning program, illetve a tanárok szakmai fejlődését támogató nemzeti és helyi törekvések között. A beszámoló a Központi Szolgáltatópontnak az eTwinning programra vonatkozó 2010-es monitoring tevékenységeinek eredményei alapján készült.


A monitoring vizsgálat az eTwinning tevékenységek terén sikeresnek mutatkozó három országra terjedt ki (Észtország, Lengyelország, Spanyolország), és három fő kérdést vizsgált:

  • Milyen összefüggések állnak fenn az eTwinning program és a szakmai fejlődés között?
  • Milyen hatásokat gyakorol egymásra az eTwinning és a szakmai fejlődés, illetve milyen módon támogatja egyik a másikat?
  • Milyen módon segítheti elő az eTwinning a szakmai fejlődést és milyen kedvező hatásokat gyakorolhat a tanárok szakmai fejlődése az eTwinningre?


A kiadvány angol, német, francia, spanyol és olasz nyelven érhető el.


Az eTwinning hangja: Megszólalnak a tanárok

Az eTwinning hangja: Megszólalnak a tanárok címmel megjelent könyv szerzői Európa országainak pedagógusai, akik aktív szerepet vállalnak az eTwinning programban és szeretnék megosztani lelkesedésüket, tapasztalataikat másokkal.

A kiadványban olvasható beszámolók szerzői mind más, és más személyes utat jártak be, azonban egy dolog közös bennük: valamikor értesültek az eTwinning programról, felkeresték az eTwinning portált, felfedezték az általa nyújtott lehetőségeket és úgy döntöttek regisztrálnak. Ezáltal elérhetővé vált számukra a személyes eTwinning munkafelület, mely Európa minden országában dolgozó tanárok tízezreinek biztosít találkozóhelyet. Itt olyan kollégákkal ismerkedhetnek meg, akik hasonlítanak hozzájuk érdeklődési körük, szakmai hátterük, diákjaik kora, az általuk tanított tantárgyak vagy az általuk beszélt idegen nyelvek tekintetében. Sok esetben a személyes eTwinning munkafelületen keresztül ismerkednek meg projektpartnereikkel is, akikkel közösen kidolgozták, majd megvalósították ötleteiket. A honlapon elérhető számukra a TestvérTér (biztonságos együttműködési felület) is, melynek változatos IKT eszközeit felhasználva diákjaikkal közösen bonyolíthatják le projekttevékenységeiket.

A kiadvány „átadja a szót” a tanároknak, akik az alábbi témákkal kapcsolatban osztják meg változatos és széleskörű tapasztalataikat az érdeklődőkkel:

  • Csatlakozás az eTwinning programhoz
  • Az eTwinning gyakorlatba ültetése
  • Találkozás az eTwinning közösséggel
  • eTwinning projektjeim
  • Szakmai fejlődés az eTwinning programban
  • Személyes élmények az eTwinning programban

A kiadvány ide kattintva érhető el.

Forrás: etwinning.net
Nyomtatás