Ugrás a tartalomhoz

Tájékoztató a 2021. május-júniusi vizsgaidőszak vizsgadíjköteles érettségi vizsgák esetén a vizsgadíj visszatérítésre vonatkozó szabályokról

2021. május 3.

A vészhelyzet során az érettségi vizsgák 2021. május-júniusi vizsgaidőszakban történő megszervezéséről szóló 167/2021. (IV. 9.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 4. §-a korábban befizetett vizsgadíjat abban az esetben lehet visszaigényelni ha a vizsgázó az érettségi vizsgán nem jelent meg, vagy a Vizsgaszabályzat 2. számú melléklete szerinti projektmunkáját határidőre nem nyújtotta be, és a vizsgajelentkezését törölték.

Visszaigénylés:

1. A veszélyhelyzet során az érettségi vizsgák 2021. május-júniusi vizsgaidőszakban történő megszervezéséről szóló 167/2021. (IV. 9.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 4. §-a értelmében az alábbi esetekben lehet a korábban befizetett vizsgadíjat visszaigényelni:

2. Ha a vizsgázó a középszintű érettségi vizsga díját a jelentkezést fogadó középiskolába fizette be, úgy a vizsgadíj visszaigénylését a középiskolában kell kezdeményeznie. Ebben az eljárásban az Oktatási Hivatal (a továbbiakban: OH) nem vesz részt.

A vizsgadíj visszaigénylés benyújtásának jogvesztő határideje 2021. szeptember 30. napja (korm. rendelet 4. § (2)).

Az érettségi vizsgadíjak rendszere

A jelentkezés helye

A jelentkezés szintje

A befizetett vizsgadíj összege
(Ft)

A visszaigénylés helye

A visszaigénylés összege (Ft)

középiskola

középszint

25.000

középiskola

25.000

középiskola

emelt szint

42.000

Oktatási Hivatal

42.000

kormányhivatal

középszint

25.000

Oktatási Hivatal

25.000

kormányhivatal

emelt szint

42.000

Oktatási Hivatal

42.000

A következő eljárás kizárólag azokra az esetekre vonatkozik, amikor a vizsgázó a vizsgadíjat az OH-nak fizette be.

1. A visszaigénylést a jelen tájékoztatóhoz csatolt adatlapon kell kérelmezni: Adatlap vizsgadij visszaigenyles.docx formátumban. Az adatlaphoz kitöltési útmutató készült, ennek áttekintése elengedhetetlen.
2. A befizetett vizsgadíjat kizárólag az érettségi vizsgára jelentkezett személy, vagy kiskorú vizsgázó esetén a szülő/gondviselő igényelheti vissza.
3. A visszaigénylés adatlapját és a szükséges mellékleteket az aláírást követően, elektronikusan kell megküldeni a vizsgadij@oh.gov.hu e-mail címre.
4. Az OH-ba benyújtott visszaigénylések feldolgozása:

A fenti tájékoztató pdf formátumban
Adatlap vizsgadij visszaigenyles.docx formátumban

vissza az előző menü szintre
ugrás a lap elejére
ugrás a főoldalra
vissza a normál változatra